Yli 400 kiloa nuuskaa salakuljettaneen miehen tuomio pysyi hovioikeudessa

Mies valitti hovioikeuteen ja vaati rangaistuksen lieventämistä sakkoihin tai vankeusrangaistuksen alentamista.

Rovaniemen hovioikeus ei katsonut koevapauden menettämistä kohtuuttomana ja poikkeuksellisen haitallisena lopputuloksena tuomitulle. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Rovaniemen hovioikeus on pitänyt voimassa runsaat 460 kiloa nuuskaa laittomasti Ruotsista Suomeen tuoneen miehen tuomion.

Mies oli kuljettanut nuuskaa maahan 13 eri kertaa touko-kesäkuussa 2018. Tulli pysäytti hänet Torniossa kesäkuussa 2018.

Laillisesti nuuskaa saa tuoda kilon vuorokaudessa.

Mies oli tunnustanut teot ja kertonut hakeneensa nuuskaa myydäkseen sitä eteenpäin.

Lapin käräjäoikeus tuomitsi miehen salakuljetuksesta ja törkeästä veropetoksesta viime kesäkuussa vuodeksi ja kuukaudeksi vankeuteen.

Tuomio tuli ehdottomana, sillä hän oli syyllistynyt useita kertoja aiemmin nuuskan salakuljetukseen. Mies oli saanut edellisen vankeusrangaistuksen samanlaisesta rikoksesta vain 1,5 kuukautta ennen kuin tulli sai hänet kiinni.

Oikeuden mukaan mies vältti salakuljetuksella lähes 140 000 euroa veroja. Hän joutuu maksamaan summan verohallinnolle.

Tuomio vei koevapauden

Mies valitti hovioikeuteen ja vaati rangaistuksen lieventämistä sakkoihin tai vankeusrangaistuksen alentamista. Hän vetosi siihen, että tuomion myötä hän oli menettänyt koevapauden ja istunut aikaisemmin saamansa vankeusrangaistuksen kokonaan vankilassa ilman koevapautta. Miehen mielestä koevapauden menettäminen johti kohtuuttomaan ja poikkeuksellisen haitalliseen lopputulokseen.

Hovioikeus katsoi, ettei koevapauden peruutus johda kohtuuttomaan tai poikkeuksellisen haitalliseen lopputulokseen. Hovioikeus huomautti, että mies on tuomittu kymmenen viime vuoden aikana useita kertoja vankeusrangaistukseen talousrikoksista, muun muassa törkeistä veropetoksista.

Muutoin hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden tuomion perustelut eikä muuttanut tuomiota.

Hovioikeuden ratkaisuun voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos se myöntää valitusluvan.