Hyppää sisältöön

Valko-Venäjä etsintäkuulutti oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskajan

Tsihanouskaja on ollut maanpaossa presidentinvaalien jälkeen.

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja. Kuva on otettu 7. lokakuuta Berliinissä, jossa Tsihanouskaja tapasi Saksan ulkoministerin Heiko Maasin. Kuva: AOP

Valko-Venäjän hallinto ovat antaneet kansainvälisen etsintäkuulutuksen oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskajasta.

Tsihanouskajan syytetään kehottaneen toimiin, jotka uhkaavat Valko-Venäjän kansallista turvallisuutta, kertovat Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti (siirryt toiseen palveluun) ja Valko-Venäjän BelTA (siirryt toiseen palveluun). Tsihanouskajaa uhkaa jopa viiden vuoden vankéus Valko-Venäjällä.

– Tämä ei yllätä ketään. On selvää, että hallinnolla ei ole laillisia tapoja säilyttää valtaansa, Tsihanouskajan edustaja Anna Krasulina sanoi.

Presidentinvaaliehdokkaana ollut Tsihanouskaja pakeni Liettuaan pian 9. elokuuta pidettyjen kiisteltyjen vaalien jälkeen. Hän on vaatinut presidentti Aljaksandr Lukašenkaa luopumaan vallasta vilpillisten vaalien takia. EU ei ole tunnustanut vaalitulosta.

Valko-Venäjän viranomaiset ovat entisestään koventaneet otteita maan protestiliikehdintää vastaan.¨Viranomaiset sanovat, että heillä on todisteita opposition koordinaationeuvoston toimista maan vakauden horjuttamiseksi.

Tiistaina Tsihanouskaja ilmoitti, että Lukašenkalla on aikaa luopua vallasta 25. lokakuuta asti. Ellei tämä tee niin, lakot halvauttavat maan.

– Lokakuun 26. maanlaajuinen lakko alkaa kaikissa yrityksissä, kaikki tiet tukitaan ja myynti valtion kaupoissa romahtaa, Tsihanouskaja sanoi.

Mielenosoitukset Lukašenkaa vastaan ovat jatkuneet vaaleista asti, vaikka turvallisuusjoukot ovat kovaotteisesti yrittäneet tukahduttaa protestit.

Etsintäkuulutus myös Venäjällä

Tsihanouskajan nimi ilmestyi etsintäkuulutettujen listalle myös Venäjällä, joka on Lukašenkan hallinnon tärkein tukija.

Venäjän sisäministeriön mukaan se tapahtui Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliittoon kytkeytyvän mekanismin kautta.

Kremlin edustaja kommentoi etsintäkuulutusta.

– Meidän viranomaisillamme ei ole mitään kysymyksiä rouva Tsihanouskajalle eikä mitään ongelmia hänen kanssaan. Mutta meillä selvästi määritellyt velvollisuudet kaikkien allekirjoittamiemme liittoasiakirjojen mukaisesti, ja sitä taustaa vasten, että valkovenäläiset viranomaiset ovat etsintäkuuluttaneet hänet, meillä on velvollisuus vastata heidän vaatimuksiinsa, Dmitri Peskov sanoi RIA Novostin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Peskov katsoi, että Tsihanouskajan etsintäkuulutuksessa ei ole kyse poliittisesta vainosta.

.
.