1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiljainen pikkujoulukausi koettelee ravintoloita Itä-Suomessa – myynti sukeltaa, kun pikkujoulut jäävät pitämättä

Monet yritykset välttävät pikkujoulujuhlintaa koronan takia.

pikkujoulut
Ruuan ottajia
Ravintola-alalla mietitään nyt, miten pikkujoulukausi saataisiin käyntiin turvallisesti.Jyrki Lyytikkä / Yle

Ravintoloiden pikkujoulunäkymät ovat synkät. Varsinkin isommat yritykset jättävät tänä vuonna pikkujoulut väliin koronatilanteen takia.

Vieremäläinen metsäkonevalmistaja Ponsse on yksi pikkujoulujuhlinnan väliin jättävistä yrityksistä. Ponssella on Ylä-Savossa yhteensä vajaat 800 työntekijää.

Toimitusjohtaja Juho Nummelan mukaan on selvää, että tässä tilanteessa ei ole vaihtoehtoja. Nyt ei voida pitää satojen ihmisten juhlia.

– Meidän pitää tehdä oma osamme pandemian ehkäisemiseksi, ja noudatamme hyvin varovaista linjaa, sanoo Nummela.

Yritykset minimoivat riskit: isoja yhteisiä tilaisuuksia välttämällä turvataan omien työntekijöiden terveyttä sekä yrityksen toimintakykyä.

Henkilöstöjuhlat ovat ainakin toistaiseksi ohi myös 1 400 ihmistä työllistävässä Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa. PKO:n henkilökunta on viettänyt perinteisesti kuusenkaristajaisia tammikuussa.

PKO seuraa nyt tarkasti koronatilanteen kehittymistä ja toimii sen mukaan. Henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen pitää tärkeänä, että maakunnan ruokahuolto ja kauppojen toiminta turvataan välttämällä henkilökunnan isoja yhteistapaamisia.

Ravintolat kaipaavat asiakkaita vaikeassa tilanteessa

Ravintola-alalla mietitään nyt, miten pikkujoulukaudella saataisiin väkeä pienimuotoisemmin liikkeelle, mutta turvallisuutta vahvasti painottaen.

Kuopiolainen Ravintolamestarit -yritys pyörittää seitsemää eri ravintolaa ja työtekijöitä on vajaat 60.

Toimitusjohtaja Eeva Mertasen mukaan ravintola-alan myynti sukeltaa pahasti loppuvuoden aikana, kun pikkujouluja ei pidetä normaaliin tapaan.

Ravintolamestareilla jopa puolet vuoden liikevaihdosta on tullut loka-joulukuussa. Mertanen toivoo asiakkaiden uskaltavan yhä käyvän ravintoloissa, sillä jokainen euro on nyt alalle tärkeä.

PKO:n matkailu- ja myyntijohtaja Tiina Kannisen mukaan Joensuussa on tiedossa pari isompaa pikkujouluiltaa. Kaikkiaan ennakkovarauksia on tehty toistaiseksi selvästi alle puolet normaalista.

Kanninen arvioi yritysten pikkujoulujen vähentyvän vielä selvästi, jos ravintoloiden anniskeluajat tiukentuvat nykyisestä.

Ravintolat joutuvat miettimään eri vaihtoehtoja ja sopeuttamaan omaa toimintaansa, kun kassavirta jää kauaksi normaalitasosta. Alalla on odotettavissa yt-neuvotteluja ja henkilöstölomautuksia.

Lue lisää:

Pohjois-Savon kylpylähotelleissa viime syksyä hiljaisempaa – syysloma näyttää hyvältä, mutta pikkujoulukautta varjostaa korona

Lue seuraavaksi