1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin matkailuväki tuskailee edelleen epätietoisuudessa – yritysten edusnainen: Jokainen päivä ilman selkeitä sääntöjä tuo enemmän menetyksiä

Matkailuväki on ollut pitkään epätietoisena siitä, millä ehdoilla matkailijat voisivat tulla Suomeen ja Lappiin.

Lappi
Ensimmäiset laskijat Levillä avajaispäivänä
Kittilän Levillä avattiin hiihto- ja laskettelukausi ennätysaikaisin kaksi viikkoa sitten.Sauli Antikainen / Yle

Lapin matkailuelinkeinon liitto vetoaa edelleen hallitukseen, että se päättäisi nopeasti säännöistä, joilla turistit pääsisivät Suomeen koronatilanteesta huolimatta.

Matkailuväki on ollut pitkään epätietoisena siitä, millä ehdoilla matkailijat voisivat tulla Suomeen ja Lappiin tänä talvena. Lapin matkailuelinkeinon liiton toiminnanjohtaja Nina Forsell harmittelee että epätietoisuus jatkuu edelleen.

– Matkailuelinkeino tarvitsee varman tiedon asiasta niin pian kuin mahdollista.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta tyrmäsi torstaina hallituksen esityksen ulkomaisten matkailijoiden lähtömaatestauksesta. Jos esitys olisi mennyt läpi, ulkomaalaiset turistit olisivat päässeet Suomeen, jos heillä olisi tuore todistus negatiivisesta koronatestistä. Jos Suomessa olisi oltu alle kolme vuorokautta, karanteenia ja toista koronatestiä ei olisi tarvittu.

Osa matkanjärjestäjistä on jo perunut matkoja Lappiin. Koko talvikautta ei kuitenkaan ole vielä Forsellin mukaan menetetty.

– Kyllä jotain on vielä pelastettavissa ja jos saadaan nopeasti selkeät säännöt, niin voidaan saada kansainvälisiä matkailijoita Suomeen. Tänne on kiinnostusta ja monet matkanjärjestäjät odottavat vielä, vaikka monet ovatkin joutuneet tekemään lopulliset ratkaisut ja perumaan ryhmiä, Forsell sanoo.

 Lapin matkailuelinkeinon liiton toiminnanjohtaja Nina Forsell
Lapin matkailuelinkeinon liiton toiminnanjohtaja Nina Forsell.Maija-Liisa Juntti / Yle

Ministerit lupasivat Levillä päätöksiä - missä ne ovat?

Lapin kauppakamarin matkailuvaliokunta otti tiukemmin kantaa hallituksen toimintaan. Valiokunnan mielestä hallituksen hidas päätöksenteko ja siitä johtuvat epäselvät ohjeet ja tulkinnat vaikeuttavat entisestään Lapin matkailuyritysten valmistautumista tulevaan talvikauteen.

Matkailuvaliokunnan puheenjohtaja, muoniolainen matkailuyrittäjä Niina Pietikäinen ihmettelee sitä, ettei viime viikon maanantain Levin ministeritapaamisessa matkailulle luvattuja päätöksiä ole vieläkään saatu.

– Ne on saatava välittömästi, jotta voimme tiedottaa niistä asiakkaillemme. Peruutuksia tulee päivittäin ja matkojen toteutuminen siirtyy yhä kauemmas tulevaisuuteen. Selkosuomeksi sanottuna, karanteenipäätökset pitää purkaa jo tänään, jotta kauppa saadaan auki, Pietikäinen sanoo kauppakamarin tiedotteessa.

Niina Pietikäinen
Niina Pietikäinen on matkailuyrittäjä Muoniosta ja Lapin kauppakamarin matkailuvaliokunnan puheenjohtaja.Annu Passoja / Yle

Pietikäinen muistuttaa, että yksi koronatesti riittäisi, mutta myös kahden testin kanssa voidaan elää, varsinkin, jos pikatestien käyttö on mahdollista. Lapin matkailuväki toivoo, että lasten testaukseen määriteltäisiin ikäraja.

Lapin matkailun liiketoiminta uhkaa romahtaa

Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki ihmettelee hallituksen ja viranomaisten päätöksenteon takkuamista.

– Nyt alkaa jo vaikuttaa siltä, että tätä prosessia ei johda kukaan, ja tästä on tullut itse itseään ruokkivaa keskinäistä kinastelua. Lapin matkailuyritysten vaihtoehdot vähenevät päivä päivältä. Jos selkeää uutta mallia eikä selkeitä toimintaohjeita ala kuulua, alkavat synkät konkurssi- ja työttömyysennusteet vääjäämättä toteutua ja nopeammin kuin osataan odottaa, Rautajoki sanoo.

Lapin kauppakamarin mukaan päätöksenteon ongelmien takia Lappi on menettämässä markkinaosuuksia Ruotsin Lapille.

– Ruotsi kiinnostaa ja sinne lisätään koko ajan lentoja. Meillä nykytilanteessa on charterit käytännössä peruttu. Asiakkaiden mukaan myös Finnair on perumassa muun muassa joulun vuoroja kannattamattomina. Nykyiset suunnitelmat talvikauden lennoiksi ovat erittäin huonot eli koko Lapin matkailun liiketoiminnan perusedellytykset ovat nopeasti romahtamassa. Matkanjärjestäjien lisäksi yksittäiset asiakkaat alkavat seuraavaksi perua matkojaan, Pietikäinen toteaa tiedotteessa.

Toivo kevättalvesta elää

Nina Forsell muistuttaa, että Lapin talvi kestää monta kuukautta ja hän asettaa toivonsa sille, että kevättalvelle Lappiin tulisi väkeä ulkomailta.

– Joulukaudessa on tällä hetkellä kaikista suurimmat riskit. Sekään ei ole vielä totaalisesti menetetty, mutta jokainen päivä, mikä mennään eteenpäin ilman selkeitä sääntöjä, tuo enemmän menetyksiä.

Lapissa on toivottu, että ulkomailta yli kolmeksi vuorokaudeksi Suomeen tulevia turisteja ei laitettaisi karanteeniin.

Hallitus aikoo tehdä muutoksia esitykseen ulkomaisten matkailijoiden maahantulovaatimuksista.

Forsell myöntää, että vaikka kaikki maahantulorajoitukset poistettaisiin, ei moni välttämättä uskalla lähteä vielä matkustamaan ulkomaille.

– Kyllä se vaikuttaa ihan selkeästi, kun epidemia on tosi vakava monissa maissa ja se vaikuttaa matkustushalukkuuteen. Toisaalta siellä on myös niitä, jotka haluavat matkustaa, kun se tehdään niin turvalliseksi kuin mahdollista.

Ojala-Niemelä: Laki ehtisi voimaan vielä marraskuussa

Hallitus haluaa saada voimaan ulkomaisten turistien maahantuloa koskevan lain runsaan kuukauden kuluttua eli alkuperäisessä aikataulussa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) Rovaniemeltä uskoo, että turistien lähtömaatestausta koskeva laki voidaan edelleen saada säädettyä astumaan voimaan 23. marraskuuta.

- Hallitus neuvottelee asiasta perjantaina ja ministerit ovat varautuneet jatkamaan neuvotteluja vielä maanantaina. Neuvottelujen jälkeen asia tulee uudelleen perustuslakivaliokuntaan hallituksen täydentävänä esityksensä, Ojala-Niemelä sanoo.

Johanna Ojala-Niemelä
Rovaniemeläinen kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) on perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja.Mikko Ahmajärvi / Yle

Hänen mukaansa esitys tuskin ehtii valiokuntaan vielä ensi viikolla. Sen jälkeen eduskunta on istuntotauolla.

– Sen jälkeen on vielä pari viikkoa aikaa. Kiire tulee, Ojala-Niemelä myöntää.

Lue lisää:

Lapin matkailuväki vaatii yhtenä rintamana: Ei karanteenia eikä toista koronatestiä turisteille

Lue seuraavaksi