1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asunnottomuus

Oulussa halutaan löytää nuoret asunnottomat ja hankkia heille koti – valtiolta saatavalla rahalla yritetään puuttua kasvavaan ongelmaan

Asunnottomia nuoria tavoitetaan henkilökohtaisilla kohtaamisilla ja kerrotaan saatavilla olevista palveluista. 

Oulussa yritetään asuttaa nuoret asunnottomat kaksivuotisessa hankkeessa. Kuvituskuva.

Oulu on saanut sosiaali- ja terveysministeriön kaksivuotisen hankerahoituksen nuorten asunnottomuuden vähentämiseen.

Nuorten asunnottomuus on kasvava ongelma Oulussa. Tiedossa olevista asunnottomista noin puolet on alle 30-vuotiaita. Hankkeen erityisenä tavoitteena on asuttaa päihdeongelmaisia nuoria ja saada heille tarvittavat palvelut.

Asunnottomia nuoria lähdetään nyt tavoittamaan henkilökohtaisilla kohtaamisilla ja kertomaan saatavilla olevista palveluista.

Oulun asunnottomien Kenttätien palvelukeskuksen palveluesimies Katja Karppinen kertoo, että hankkeessa työskennellään yhdessä eri toimijoiden kanssa, esimerkiksi etsivän nuorisotyön ja seurakunnan kanssa.

– A-klinikkasäätiön Katuklinikka-hanke on semmoinen, jonka kautta me tiedämme, että Oulussa on asunnottomia, jotka käyttävät päihteitä, eivätkä ole nykyisten palveluiden piirissä. He asuvat sukulaisten tai tuttavien nurkissa. Nämä henkilöt me haluaisimme palveluiden piiriin, että voisimme heidän asioitaan edistää.

Nuorten asunnottomuushanke ja sen tuntuva rahoitus tulevat monellakin tavalla tarpeeseen Oulussa. Säästökuurilla olevalle Oulun kaupungille valtion noin 650 000 euron rahoitus helpottaa huomattavasti tilanteen korjaamista.

Kaupungin hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto kertoo, että kaupungin rahoitusosuus yli 160 000 euroa vahvistetaan vielä kaupunginhallituksessa. Keskustelua käydään enää käytännössä siitä, että mistä budjetista raha otetaan. Ylitalo-Katajiston mukaan kyseessä on hyvin tärkeä ja ajankohtainen hanke.

– Rahoitus on äärimmäisen tarpeellinen, sillä etenkin nuorten asunnottomuus on lisääntynyt meillä, ja nyt pystymme lisäämään resursseja sen hoitamiseen.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.