1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulujen ylijäämäruuan jako ei alakaan Kokkolassa – ruokaa ei jää jaettavaksi asti

Hävikki pienenee entisestään, kun valmistuskeittiöihin aletaan tehdä tarkemmat tilaukset.

kouluruoka
Erikoisruokavalioiden astioita koulun ruokasalissa.
Jaettavaksi olisi päätynyt vain puhdas, jakamatta jäänyt ruoka. Minna Rosvall / Yle

Koululounaalta ylijääneen ruuan jakaminen ilmaiseksi nuorisotiloilla näyttää jäävän haaveeksi Kokkolassa. Tarkoitus oli aloittaa toiminta lokakuussa.

Koulujen ylijäämäruokaa aletaan jakaa nuorisotiloilla Kokkolassa lokakuussa – jos ruokaa jää jaettavaksi asti

Suunnitelma meni nurin jo toisen kerran: keväällä sen kampitti koronatilanne, nyt syyskuussa tehty seuranta ruokahävikistä. Syy on siis ruokahävikin näkökulmasta myönteinen.

– Ruokaa ei juuri jää. Siellä missä sitä jää enemmän, tulevat vastaan aikarajat ruuankäsittelyssä, sanoo kehittämisasiantuntija Britt Granbacka Kokkolan kaupungilta.

Ajatuksena oli jakaa aluksi torstain ja perjantain kouluruokailussa syömättä jääneet, koskemattomat annokset viidellä nuorisotilalla ja laajentaa toimintaa myöhemmin.

Tavoite oli välttää hävikkiä, mutta myös helpottaa niiden nuorten tilannetta, joille kouluruoka on päivän ainoa lämmin ateria.

Nuorisovaltuuston toive on toteutumassa Kokkolassa: koulujen ylijäämäruoka tulossa jakoon nuorisotiloilla

Sitä ennen haluttiin paitsi nähdä koronatilanteen kehittyminen, myös jäävän ruuan määrä. Kumpikaan ei nyt puolla ylijäämäruuan jakelua.

Torstain keittopäivinä ruokaa jäi joissakin paikoissa muutamia litroja, mutta silloinkin pelkän liemen osuus voi olla iso. Perjantaisin taas usein jää joko kastiketta tai lisuketta, siis esimerkiksi pelkkää pastaa kokonaisen aterian sijasta.

Tavoite on vähentää hävikkiä vielä nykyisestäkin niin, että palvelukeittiöt tekevät nykyistä tarkemmat tilaukset valmistuskeittiöille. Niin kulkee tieto siitä, jos ruuan tarve pienenee kovasti esimerkiksi joidenkin luokkien koronakaranteenin takia.

Britt Granbackan mukaan seuraavaksi pohditaan, kannattaisiko yksittäisten ylijäämäannosten myyminen henkilökunnalle.

Lue seuraavaksi