1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: opastus terveellisiin elämäntapoihin vähentää diabetesriskiä myös normaalipainoisilla lapsilla

Itä-Suomen yliopiston professorin mukaan elämäntapoja pitäisi tarkkailla enemmän myös normaalipainoisten lasten kohdalla.

diabetes
Lapsi mittaa sokeriarvoja.
Diabeteksen ehkäisyn pitäisikin kohdistua kaikkiin lapsiin painosta riippumatta, ei vaan ylipainoisiin, sanoo Itä-Suomen yliopiston professori.AOP

Liikunta- ja ravitsemusohjaus vähentää diabeteksen riskiä myös normaalipainoisilla lapsilla, kertoo Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus.

Tutkimukseen osallistui yli 500 kuopiolaista 6–9-vuotiasta lasta, joista yli puolet kävi huoltajiensa kanssa liikunta- ja ravitsemusohjauksessa kahden vuoden ajan. Suurin osa tutkimukseen osallistuneista lapsista oli normaalipainoisia.

Tutkimuksessa mitattiin lasten insuliiniresistenssiä eli tyypin 2 diabeteksen esiastetta. Insuliiniresistenssi on yleensä ensimmäinen merkki sokeriaineenvaihdunnan häiriöstä, joka voi johtaa diabetekseen.

Tutkimus osoitti, että elintapaohjausta saaneilla lapsilla insuliiniresistenssi lisääntyi noin 35 prosenttia vähemmän kuin lapsilla, jotka eivät saaneet ohjausta.

Rasvaprosenttiin tai lihasmassaan ohjaus ei vaikuttanut. Sen sijaan insuliiniresistenssin väheneminen osoittaa, että elintapaohjaus paransi lasten aineenvaihduntaa.

Elämäntapojen tarkkailu tärkeää kaikille lapsille

Liikunta- ja ravitsemusohjauksen vaikutuksia on tutkittu paljon ylipainoisilla lapsilla, mutta niiden vaikutuksia normaalipainoisten lasten insuliiniresistenssiin ei ole tehty aikaisemmin.

– On mielenkiintoista, että havaitsimme hyvin voimakkaan vaikutuksen insuliiniresistenssin kehittymiseen, vaikka melkein kaikki lapset olivat normaalipainoisia, sanoo Itä-Suomen yliopiston lääketieteellisen fysiologian professori Timo Lakka.

Lakan mukaan tutkimus kertoo sen, että kaikkien lasten liikunta- ja ruokatottumuksiin pitäisi kiinnittää huomiota, ei vain ylipainoisten. Lakan mukaan diabeteksen ehkäisyn pitäisikin kohdistua koko väestöön painosta riippumatta, ei vaan ylipainoisiin ihmisiin.

– Olisi hyvä, jos jo neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa kiinnitettäisiin aiempaa enemmän huomiota liikuntaan, fyysiseen passiivisuuteen ja ravitsemukseen mittaamalla niitä kaikilta lapsilta. Jo siellä nähdään, että vaikka lapsi ei olisi ylipainoinen, riski sairastua aikuisena diabetekseen voi olla suurentunut, Lakka sanoo.

Aiheesta voi keskustella 17. lokakuuta kello 23 asti.

Lue lisää:

Laaja tutkimus lapsilla: Murrosiän alkamisen ja etenemisen vaikutus myöhempään terveyteen selvitetään – kehitystä seurataan 18-vuotiaaksi

Tuore tutkimus: Epäterveet elämäntavat saavat hyvin nuorten tyttöjen rinnat kasvamaan – myös tupakalle altistuminen voi aikaistaa murrosikää

Tutkimus: Pienten lasten diabetestapaukset laskussa Suomessa

Lue seuraavaksi