1. yle.fi
  2. Uutiset

Tänään alkaa saamen kielten viikko – uhanalaista kieltä haastetaan käyttämään vaikka ruokalistassa

Kansallisella ja kansainvälisellä saamen kielten viikolla muun muassa julkaistaan joka päivä uusi saameksi normitettu sana.

saamen kieli
Yle Areena, Yle Sápmi, Yle Areena Sápmi
Yle Areenasta saamenkielistä sisältöä voi löytää kirjoittamalla hakukenttään "sápmi". Linda Tammela / Yle

Tänään alkaa kansallinen ja kansainvälinen saamen kielten viikko. Viikon tarkoituksena on muun muassa saada saamen kielille enemmän näkyvyyttä ja lisätä tietoa kielistä.

Suomen saamelaiskäräjät järjestää viikon yhteistyössä Norjan ja Ruotsin saamelaiskäräjien kanssa. Järjestäjien toiveena on, että saamen kieliä käytettäisiin kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla kieliviikon yhteydessä. Niinpä he haastavatkin tekemään esimerkiksi ruokalistoja tai mainoksia jollain saamen kielellä. Myös esimerkiksi tervehtiminen saameksi kuuluu viikon teemaan.

Kaikki saamen kielet ovat uhanalaisia. Osa kielistä on vakavasti uhanalaisia tai lähes sammuneita. Niitä on tällä hetkellä yhteensä yhdeksän tai kymmenen. Määrä riippuu siitä, lasketaanko Venäjän alueelle sijoittuvan akkalansaamen kielen sammuneen vai ei. Suomessa puhutaan kolmea saamen kieltä: pohjoissaamea, inarinsaamea sekä koltansaamea.

Monet saamelaistoimijat järjestävät ohjelmaa pääasiassa verkossa teemaviikkoon liittyen.

Uusia sanoja ja kielikylpyä

Sámi Giellagáldu eli Saamen Kielikaltio on toimielin, joka päättää muun muassa uusien sanojen normittamisesta kielille ja luo uutta terminologiaa. Kielikaltio julkaisee Facebook-sivuillaan saamen kielten viikolla joka päivä uuden, kielijaostossa normitetun sanan.

– Ne ovat ajankohtaisia sanoja, jotka liittyvät tämänhetkiseen tilanteeseen. Ne kuvaavat aika hyvin uutta aikaa ja yhteiskuntaa, kertoi kieliasiainsihteeri Marko Marjomaa Buorre iđit Sápmi -radiolähetyksessä perjantaina.

Saamen kielistä kiinnostuneille järjestetään avoimia etäoppitunteja kielikylvyn muodossa. Oppitunneilla (siirryt toiseen palveluun) pyritään tutustuttamaan ja innostamaan ihmisiä saamen kieliin.

Deanuleagis sámástit -projektin tarkoituksena on vaalia Tenonlaakson murretta ja alueen perinnetietoa. Projektin osalta järjestetään muun muassa keskustelutilaisuus, jossa saamen kielen professori Ante Aikio ja taitajat vastaavat kielikysymyksiin.

Saamenkielistä sisältöä Yle Areenasta

Yle Areenassa saamenkielistä tarjontaa löytyy niin tv-ohjelmien kuin radiosisällön muodossa. Areenan Sápmi-sivulle on koottu monenlaista sisältöä, kuten muun muassa saamenkielisiä lastenohjelmia sekä arkisto-ohjelmia kolmella saamen kielellä.

Myös arkipäivisin Yle TV1 -kanavalla näkyvät Yle Ođđasat ilmestyvät kyseiselle sivulle.

Lue seuraavaksi