1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappiin on satanut ensilumi – Enontekiön Näkkälässä yhdeksän senttiä lunta

Ajokeli on monin paikoin huono Lapissa, varoittaa Tieliikennekeskus.

sääennusteet
Ensilumi Joensuun Heinävaarassa 4. lokakuuta 2019.
Lunta tulee ennusteiden mukaan Lapissa ajoittain pyryttämällä. Arkistokuva.Ismo Pekkarinen / All Over Press

Lappiin on satanut syksyn ensilumi, kertoo Ilmatieteen laitos. Päivystävä meteorologi Helena Laakso kertoi STT:lle aamupäivällä pian kello kymmenen jälkeen, että eniten lunta oli satanut Enontekiöllä Näkkälässä, jossa maa oli saanut jo yhdeksän sentin lumipeitteen.

Esimerkiksi Kittilässä oli satanut puolestaan kahdeksan senttiä lunta ja Kuusamossa seitsemän senttiä.

Ilmatieteen laitoksen ensilumen määritelmä täyttyy, jos aamulla kello 9 lunta on vähintään yksi sentti.

Lunta voi sataa iltaan mennessä jopa 15 senttiä

Päivällä lunta sataa etenkin Käsivarresta Itä-Lappiin yltävällä alueella, muualla sade on pääosin vettä. Ajokeli on Lapissa lumi- tai räntäsateen takia paikoin huono, varoitti Tieliikennekeskus varhain aamulla.

– Iltaa kohden myös Etelä-Lapissa lumisadetta. Yöllä myös Pohjanmaalla tullee jokunen lumikuuro, Ilmatieteen laitos kertoi puolestaan pian aamukuuden jälkeen päivitetyssä sääkatsauksessaan.

Laitokselta on ennustettu, että iltaan mennessä Keski-Lapin ja Koillismaan välisellä alueella lunta voi sataa jopa 10–15 senttiä. Twitterissä Ilmatieteen laitos myös varoitti eilen mustasta jäästä.

Forecan mukaan lauantaista maanantai-iltaan asti ulottuvalla jaksolla lunta voi sataa Keski-Lapista Koillismaan itäosaan 10–30 senttimetriä. Lunta tulee ajoittain pyryttämällä.

Maanantain vastaisen yön aikana lumisade voi yltää etelään asti, erityisesti maan lounaisosaan, Foreca ennustaa. Lumi- ja vesisateet heikentävät ajokeliä syyslomien meno- ja paluuliikenteessä lähipäivinä, sääpalveluyritys varoittaa.

Talvirenkaiden käyttö riippuu kelistä

Suomessa astui kesäkuussa voimaan uusi tieliikennelaki, jossa vuodelta 1981 peräisin ollut edellinen laki päivitettiin nykyaikaan. Uuden tieliikennelain myötä talvirenkaiden vaihtaminen ei enää riipu kalenterikuukausista.

Talvirenkaita ei ole pakko vaihtaa enää lainkaan, jos sää tai keli ei sitä edellytä. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mutta ne voi vaihtaa alle myös muulloin, jos ne sopivat säähän.

Lue seuraavaksi