1. yle.fi
  2. Uutiset

Riihimäkeläinen esikoisohjaaja puki keski-iän tuntemuksensa elokuvaksi – Late Kicks on jalkapalloa, miehiä ja nuoruuden kaikuja

Elokuva oli keino käsitellä omia tunteitaan, menetyksiään ja elettyä elämää.

Riihimäki
Kolme miestä poseeraa kameralle elokuvajulistetta esitellen
Latea näyttelevä Ilkka Esselström (vas.), ohjaaja-käsikirjoittaja Rasmus Mäntymaa ja Solista näyttelevä Hans Sajaniemi oppivat paljon tehdessään elokuvaa Late Kicks.Tiina Kokko / Yle

Moni tuntee tarvetta käsitellä elämänsä aikana kokemiaan asioita keski-iässä. Riihimäellä asuva ja Jokelassa opettajana toimiva Rasmus Mäntymaa päätti käsikirjoittaa ja ohjata tuntemuksistaan elokuvan.

Kahden ja puolen vuoden urakan jälkeen lokakuussa sai ensi-iltansa pääosin omakustanteinen draamakomedia Late Kicks. Siinä nelikymppinen Late haalii kasaan nuoruutensa jalkapalloporukan.

FC Rummenigge aikoo osallistua jalkapalloturnaukseen. Ja kun nuoruuden jengi on jälleen kasassa, alkavat myös salaisuudet paljastua ja koetella porukan yhteishenkeä.

Elokuvan tekeminen rauhoitti

– Musta tuntui, että 25-vuotiaasta asti nelikymppiseksi sitä paahtoi erilaisissa tilanteissa. Tuli ihmissuhteita, asuntoja ja työpaikkoja. Meni vähän sumussa, eikä ehkä ajatellut kaikkia elämänratkaisuja.

– Tuli selkeästi tarve kirjoittaa tällaisista aiheista ja käsitellä niitä, Mäntymaa sanoo.

Ohjaaja-käsikirjoittaja lisää, että elokuvan tekeminen rauhoitti häntä itseään. Toisaalta hän huomasi, että myös kaverit kävivät läpi samankaltaisia tuntemuksia.

– Taustalla on myös menetyksiä: rakkaita ihmisiä on siirtynyt ajasta ikuisuuteen, kuten isäni.

Mäntymaan mukaan menetyksetkin oli käsiteltävä elokuvassa.

Kuuntele Rasmus Mäntymaan sekä elokuvassa näyttelevien Hans Sajaniemen ja Ilkka Esselströmin haastattelu. He kertovat, miltä tuntui nähdä valmis elokuva, mitä elokuvan tekeminen antoi ja miksi piti tehdä elokuva, eikä esimerkiksi kirjoittaa kirja. toimittajana on Tiina Kokko.

Late Kicks -elokuva on kuvattu Riihimäellä ja sen lähiympäristössä vuosi sitten kesällä. Mukaan Rasmus Mäntymaa on napannut lähiseudun harrastajanäyttelijöitä, ystäviään, työtovereitaan sekä entisiä oppilaitaan.

Elokuvaa esitetään muun muassa Bio Rexin elokuvateattereissa Riihimällä, Hämeenlinnassa ja Hyvinkäällä sekä Kino Tervakoskessa Janakkalassa.

Lue seuraavaksi