Armenia ja Azerbaidžan syyttelevät toisiaan tulitauon rikkomisesta vain hieman sen alkamisen jälkeen

Maat ovat taistelleet lähes kolme viikkoa kiistellystä Vuoristo-Karabahin alueesta.

Nainen tutkii kotinsa tuhoja Terterin kaupungissa Azerbaidžanissa. Kuva: Bulent Kilic / AFP

Armenia ja Azerbaidžan syyttävät toisiaan tuoreen humanitaarisen tulitauon rikkomisesta kiistellyn Vuoristo-Karabahin alueella.

Tulitauko oli ehtinyt olla voimassa vain hetken, ennen kuin Armenia esitti syytöksensä Twitterissä. Azerbaidžanin puolustusministeriö taas kertoi omasta syytöksestään Facebookissa.

Tulitauko tuli voimaan keskiyöllä paikallista aikaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Armenian puolustusministeriön edustaja Šušan Stepanjan väittää tviitissään Azerbaidžanin aloittaneen tykistötulen Vuoristo-Karabahissa jo neljä minuuttia keskiyön jälkeen ja ampuneen tykistötulta lähes kolmen tunnin ajan.

Lisäksi Azerbaidžanin väitetään ampuneen etelän suuntaan raketteja noin puolen tunnin ajan.

Azerbaidžan taas sanoo Armenian ampuneen tykistötulta Jebrailin kaupungin ympäristöön ja Araz-joen varrella oleviin kyliin ja azeriarmeijan "toteuttaneen tarvittavia vastatoimia".

Lähes kolme viikkoa taisteluja

Armenia ja Azerbaidžan ilmoittivat lauantai-iltana sopineensa humanitaarisesta tulitauosta. Puoliltaöin alkanut tulitauko alkoi Suomen aikaa lauantain puolella iltayhdeltätoista.

Molempien maiden ulkoministeriöt julkistivat asiaa koskevat yhtäpitävät lausunnot.

Maat ovat taistelleet lähes kolme viikkoa kiistellystä Vuoristo-Karabahin alueesta. Virallisten, joskin epätäydellisten tietojen mukaan taisteluissa on kuollut yli 700 ihmistä.

Ilmoitus humanitaarisesta tulitauosta tuli sen jälkeen, kun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov oli puhunut puhelimessa Armenian ja Azerbaidžanin ulkoministerien kanssa.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Lavrov oli painottanut "tarvetta noudattaa tarkasti" Moskovassa viikko sitten sovittua tulitaukosopimusta. Ministeriö sanoi myös ulkoministerien vakuuttaneen, että on tärkeää aloittaa "todelliset" neuvottelut Vuoristo-Karabahin konfliktin ratkaisemiseksi.

Siviileihin kohdistuneita iskuja

Molemmat maat kertoivat ennen tulitauon julistamista siviileihinsä kohdistuneista sotatoimista.

Azerbaidžan presidentti Ilham Alijev uhkasi lauantaina maansa kostavan Armenialle aamuöisen ohjusiskun Ganjan kaupunkiin. Azerbaidžanin valtakunnansyyttäjän toimiston mukaan iskussa kuoli ainakin 13 siviiliä, ja ainakin 40 ihmistä haavoittui.

Alijev luonnehti iskua "sotarikokseksi". Hän myös sanoi, että Azerbaidžan valloittaa Vuoristo-Karabahin ajamalla Armenian joukot pois "kuin koirat".

Isku tuhosi useita asuinrakennuksia 300 000 asukkaan Ganjassa, johon osui ohjus myös kuusi päivää sitten. Tuolloin kymmenen siviiliä kuoli.

Aiemmin Azerbaidžanin armeija oli ampunut tykistötulta kiistellyn Vuoristo-Karabahin alueella sijaitsevaan Stepanakertin kaupunkiin. Armenian kansallisen uutistoimiston Armenpressin mukaan läheisessä Shoshin kylässä haavoittui siviileitä.

Armenpress kertoi myös, että azeriarmeijan miehittämättömät lennokit tuhosivat Armenian puolella armeijan rakennuksia ja vahingoittivat myös siviili-infrastruktuuria.

Lue myös: