Hyppää sisältöön

Maastopyöräilijä kuollut metsästäjän luotiin kansallispuistossa – poliisi epäilee onnettomuuden tapahtuneen vahingossa

30-vuotias, pääkaupunkiseudulta kotoisin ollut pyöräilijä kuoli vammoihinsa tapahtumapaikalla UKK-puistossa Itä-Lapissa.

Urho Kekkosen kansallispuistoa kuvattuna sunnuntaina 18. lokakuuta. Kuva: Maiju Saijets / Yle

Poliisi epäilee metsästäjän ampuneen vahingossa maastopyöräilijän Urho Kekkosen kansallispuistossa Lapissa. Lapin poliisilaitos kertoo saaneensa eilen kello 11 aikaan ilmoituksen, jonka mukaan metsästäjän laukaus oli osunut pyöräilijään.

Rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Marko Ijäs sanoo STT:lle, että tietoa tapahtuneesta on vielä suhteellisen vähän. Hän kertoo, että kansallispuistossa metsästys on sallittua muun muassa paikkakuntalaisen oikeudella. Tässä tapauksessa metsästäjällä on Ijäksen mukaan ollut luvat kunnossa.

– Henkilö on ollut yksin lintumetsällä. Laukaus on ammuttu kiväärillä, Ijäs sanoo.

Metsästämässä ollutta miestä ei ole vielä kuulusteltu, eikä Ijäs lähde tässä vaiheessa tarkemmin avaamaan tilannetta tai kerro, minkä ikäinen metsällä ollut mies on.

– Poliisi ei tällä hetkellä epäile, että tekoon liittyisi tahallisuutta, Ijäs toteaa.

Viranomaisapu ei ehtinyt paikalle

Tapahtumapaikka on Urho Kekkosen kansallispuistossa, Kemihaaran ja Korvatunturin välisellä alueella. Pääkaupunkiseudulta kotoisin ollut 30-vuotias pyöräilijä kuoli poliisin mukaan vammoihinsa tapahtumapaikalla.

Surmansa saanut oli pyöräilemässä neljän muun ihmisen kanssa. Haavoittunutta lähimpänä olleet antoivat hänelle ensiapua. Seurueen muihin pyöräilijöihin ei poliisin tietojen mukaan kohdistunut välitöntä vaaraa.

Paikalta soitettiin heti hätäkeskukseen, mutta hoitohenkilökunta ei Ijäksen mukaan ehtinyt paikalle syrjäiseen paikkaan ennen kuin uhri kuoli.

Metsästäjää epäillään nykytietojen valossa törkeästä kuolemantuottamuksesta. Rikosnimikkeet saattavat muuttua esitutkinnan aikana. Asianomaisia tai silminnäkijöitä ei ole vielä ehditty kuulla.

Törkeästä kuolemantuottamuksesta vähimmäisrangaistus on rikoslain mukaan vähintään neljä kuukautta ja enintään kuusi vuotta vankeutta.

Pyöräilijät olivat merkityllä ulkoilureitillä

Urho Kekkosen kansallispuiston järjestyssäännön mukaan metsästys on sallittu retkeilijöiden suosimassa kansallispuistossa paikallisille asukkaille kotikuntansa alueella. Ulkopaikkakuntalaisille ei myönnetä metsästyslupia kansallispuistoon.

Kuva: Leena Luotio / Yle

Lisäksi järjestyssäännössä kerrotaan, että saamelaisilla on alkuperäiskansana oikeus harjoittaa kansallispuistossa kulttuurimuotoonsa kuuluvia perinteisiä elinkeinoja kuten poronhoitoa, kalastusta ja metsästystä.

Pyöräily puistossa on sallittu maastoon merkityillä ulkoilureiteillä ja erikseen järjestyssäännössä määritellyillä reiteillä. Lumipeitteisenä aikana pyöräily on sallittu kaikkialla muualla, paitsi huolletuilla laduilla.

– Pyöräilijät ovat tässä tapauksessa olleet maastoon merkityllä ulkoilureitillä, Ijäs sanoo.

Ulkopuolisen kuolemaan johtaneet metsästysonnettomuudet erittäin harvinaisia

Ulkopuolisen kuolemaan johtaneet metsästysonnettomuudet ovat erittäin harvinaisia, kertoo julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen Suomen riistakeskuksesta STT:lle.

Metsästysonnettomuuksia tapahtuu vuosittain noin 10–20, mutta kuolemaan johtavia onnettomuuksia ei satu joka vuosi.

Härkönen ei äkkiseltään muista yhtään tapausta, jossa metsästysporukan ulkopuolinen henkilö olisi joutunut kuolemaan johtaneen metsästysonnettomuuden kohteeksi.

Maastopyöräilijä kuoli eilen metsästäjän luotiin Urho Kekkosen kansallispuistossa. Kyseessä oli jo toinen kuolemaan johtanut metsästysonnettomuus tänä syksynä. Viime viikon lauantaina metsästysseurueeseen kuulunut mies kuoli Kuusamossa, kun tyhjäksi luultu ase laukesi vahingossa sisätiloissa.

Metsästäjäjärjestö: ammuttaessa kohteesta pitää olla varma

Suomen metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpolan mukaan aseen käsittelyssä on kyse sekä perus- että ampumaturvallisuudesta. Ampumatilanteessa edellytyksenä on Silpolan mukaan, että paikalla on riittävästi näkyvyyttä, kohde on tunnistettu ja varmistettu, että kohteen tausta mahdollistaa ampumisen.

Perusturvallisuudella vältetään vahingonlaukaukset.

– Riistalaukaustilanteessa pitää olla varma siitä, mitä ollaan ampumassa, Silpola kommentoi tietämättä onnettomuustilanteen yksityiskohtia.

Silpola pitää onnettomuutta äärettömän surullisena tapahtumana etenkin omaisille.

Hän ei osaa tarkemmin sanoa, kuinka paljon kansallispuistossa on paikallisia liikkeellä metsästämässä. Paikallisia metsästäjiä ei ole Silpolan mukaan kovin suuri määrä.

Kaikkien metsästäjien on pakko käydä läpi turvallista aseen käsittelyä osana metsästäjätutkintoa. Luvallista metsästystä ei saa harjoittaa ilman metsästäjätutkinnon suorittamista.