1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorismi

Tuhannet kokoontuivat kunnioittamaan surmattua opettajaa Pariisissa – "Ei ajattelun totalitarismille"

Yksitoista ihmistä otettu kiinni veritekoon liittyen.

Tuhannet kunnioittivat raa'asti surmattua opettajaa Pariisissa
Tuhannet kunnioittivat raa'asti surmattua opettajaa Pariisissa

Tuhannet ihmiset kokoontuivat tänään sunnuntaina Pariisin keskustaan osoittaakseen kunnioitusta kaksi päivää sitten raa'an veriteon uhriksi joutuneelle opettajalle.

Ihmisillä oli julisteita, joissa luki: "Ei ajattelun totalitarismille" ja "Olen opettaja". Jotkut huusivat: "Olen Samuel (opettajan etunimi)".

Se jäljitteli sanontaa "Olen Charlie", joka tuli tunnetuksi vuonna 2015, kun islamistiset asemiehet surmasivat 12 ihmistä satiirilehti Charlie Hebdon toimituksessa. Satiirilehti oli julkaissut pilakuvia profeetta Muhammadista.

Opettaja raaka veriteko on järkyttänyt koko maata ja tuonut monien mieleen vuoden 2015 tapahtumat.

Pariisilaiset kokoontuivat muistamaan perjantaina surmattua opettajaa ja tuomitsemaan väkivallan. Kuva: Guillaume Horcajuelo / EPA

"Tukekaa opettajia"

Ennen tämän päivän kokoontumista opetusministeri Jean-Michel Blanquer kehotti "kaikkia tukemaan opettajia". France 2 -tv-kanavalla puhuneen Blanquerin mukaan on elintärkeää osoittaa "solidaarisuutemme ja yhtenäisyytemme".

Pariisissa olivat paikalla myös muun muassa pääministeri Jean Castex ja Pariisin pormestari Anne Hidalgo.

Opettaja surmattiin perjantaina sen jälkeen kun hän oli aiemmin lokakuussa näyttänyt ilmaisunvapautta käsitelleen oppitunnin yhteydessä profeetta Muhammadista tehtyjä pilapiirroksia

.

Opettaja raaka surma on järkyttänyt koko maata. Kuva: FedericoPestellini / Panoramic /AOP

Epäillyllä oli oleskelulupa

Ranskassa otettiin tänään kiinni kuulusteluja varten 11:s ihminen, kertoi oikeuslaitoslähde uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kiinni otettujen joukossa ovat muun muassa veriteosta epäillyn nuorempi veli, isoisä ja vanhemmat sekä oppilaan isä, joka oli valittanut opettajan oppitunnista, jonka aikana opettaja oli näyttänyt profeetta Muhammadista tehtyjä pilapiirroksia.

Teosta epäillään 18-vuotiasta tshetsheenitaustaista miestä. Hänelle oli syyttäjä Jean-Francois Ricardin mukaan myönnetty Ranskassa pakolaisstatus, ja lisäksi hän oli saanut aiemmin tänä vuonna 10 vuoden oleskeluluvan maassa.

Verinen veitsi uhrin vierellä

Veriteko tapahtui Pariisin lähistöllä perjantaina. Syyttäjä Ricardin mukaan myöhään iltapäivällä paikallista aikaa Conflans-Sainte-Honorinen kylän poliisille tuli ilmoitus läheisestä kaupungista, että tieltä oli löytynyt ruumis, jonka kaula oli katkaistu.

Surmattu opettaja työskenteli Bois d'Aulnen koulussa. Kuva: Yoan Valat / EPA

Hänen mukaansa poliisin tullessa paikalle epäilty ampui viisi laukausta poliisin suuntaan ja yritti puukottaa heitä. Poliisi ampui yhdeksän kertaa epäiltyä, joka kuoli vammoihin myöhemmin.

Epäillyllä oli mukanaan veitsi ja ilma-ase sekä toinen, verinen 35-senttinen veitsi, joka löytyi uhrin läheltä.

Lue myös:

Ranskassa surmattu opettaja oli nettiuhkausten kohteena – profeetta Muhammadista näytetyt pilapiirrokset oppitunnilla uhkausten syynä

Profeetta Muhammedin pilakuvia luokalle näyttänyt opettaja surmattiin koulun edustalla Ranskassa – "Islamistinen terrori-isku"