Hyppää sisältöön

Erdoğanin suosikki voitti Pohjois-Kyproksen presidentinvaalit – istuva presidentti on syyttänyt Turkkia ennennäkemättömästä sekaantumisesta kampanjaan

Istuva presidentti Mustafa Akinci kannattaa saaren jälleenyhdistymistä ja löyhempiä siteitä Turkkiin.

Ersin Tatarin kannattajat juhlivat vaalivoittoa Kyproksen jaetussa pääkaupungissa Nicosiassa. Kuva: Bilge Bebek / EPA

Pohjois-Kyproksen asukkaat ovat yllättäen valinneet presidentikseen pääministerin, Turkin suosikin Ersin Tatarin.Uutistoimistot kuvaavat Tataria oikeistolaiseksi nationalistiksi.

Istuvaa presidenttiä Mustafa Akincia pidettiin ennakkoon vaalien voittajasuosikkina. Tatar vei kuitenkin vaalien voiton noin 52 prosentilla äänistä. Akinci sai tyytyä 48 prosenttiin. Kaikki äänet on laskettu.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on onnitellut Tataria vaalien voitosta Twitterissä.

– Turkki jatkaa kaikentyyppisiä toimia Kyproksen turkkilaisten oikeuksien suojelemiseksi, Erdoğan kirjoitti.

Tatarkiitti voitonpuheessaan Erdoğania ja sanoi, että Pohjois-Kypros ansaitsee suvereniteettinsä. Hän kannattaa Kyproksen kahden valtion mallia.

– Taistelemme Pohjois-Kyproksen turkkilaisen tasavallan olemassaolon puolesta. Siksi naapurimme etelässä ja maailmanyhteisön tulisi kunnioittaa taisteluamme vapauden puolesta, Tatar sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Presidentinvaalit voittanut Ersin Tatar äänesti Kyproksen jaetussa pääkaupungissa Nicosiassa sunnuntaina. Kuva: Bilge Bebek / EPA

Akinci, joka puolestaan kannattaa Kyproksen jälleenyhdistymistä, on syyttänyt Turkkia vaalikampanjaan sekaantumisesta ja Tatarin suosimisesta ennenäkemättömällä tavalla. Hän on kertonut, että häntä ja hänen perhettään on uhkailtu, jotta hän vetäytyisi vaaleista.

– Tiedämme, että on tapahtunut asioita, joita ei olisi pitänyt tapahtua, Akinci sanoi sunnuntaina käytyään äänestämässä.

Neuvottelut Kyproksen jälleenyhdistymisestä ovat jumissa muun muassa, koska Turkin sotilaiden poisvedosta ei ole saatu aikaan sopua.

Vain Turkki tunnustaa Pohjois-Kyproksen

Turkki miehitti vuonna 1974 Pohjois-Kyproksen, ja sen itsenäisyyden on tunnustanut vain Turkki. Tilanne Välimeren itäosassa on jännittynyt, kun Turkki on jatkanut maakaasun etsintöjä Kreikan ja Kyproksen lähivesillä.

Erdoğan ilmoitti yhdessä Tatarin kanssa aiemmin, että Pohjois-Kyproksessa sijaitseva Varoshan rantalomakohde avataan osittain uudelleen. Se on ollut hylättynä Turkin miehityksestä lähtien.

Myös Akinci ja muut ensimmäisen kierroksen presidenttiehdokkaat paheksuivat avaamista ja pitivät sitä Turkin pyrkimyksenä vaikuttaa vaalien tulokseen. Pohjois-Kyproksen talous on kärsinyt pahasti koronakriisistä, joka pysäyttänyt turismin saarelle lähes kokonaan.

Vaaleissa oli 200 000 äänioikeutettua, ja sen ensimmäinen kierros järjestettiin viikko sitten.