1. yle.fi
  2. Uutiset

Yllättikö Trumpin taannoinen koronatartunta? Ehdottomasti ei, sanoo Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Fauci

60 Minutes -ohjelmassa puhunut Anthony Fauci kertoo myös, että Valkoinen talo on rajoittanut hänen mediaesiintymisiään.

Donald Trump
Anthonyt Fauci maskiin pukeutuneena
Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci kertoo seuranneensa huolestuneena presidentin esiintymistä väkijoukossa. Kuvassa Fauci senaatin kuultavana syyskuussa.AOP

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci on kertonut, ettei yllättynyt presidentti Donald Trumpin taannoisesta koronatartunnasta. Fauci on jakanut näkemyksistään yhdysvaltalaisessa 60 Minutes -ohjelmassa.

Ohjelmassa Faucilta kysytään, että oliko hän yllättynyt kuullessaan Trumpin tartunnasta.

– Ehdottomasti en. Pelkäsin hänen sairastuvan, kun näin hänet täysin arveluttavassa tilanteessa keskellä ihmisjoukkoa, jossa ei pidetty turvavälejä eikä juurikaan kasvomaskeja, vastaa Fauci.

Ilmeisesti Fauci viittasi Trumpin Valkoisessa talossa isännöimään tilaisuuteen, jossa presidentti kertoi Amy Coney Barretin valinnasta uudeksi korkeimman oikeuden tuomariksi. Trumpin ohella moni muu tapahtumaan osallistunut sai koronavirustartunnan.

– Nähtyäni sen (tilaisuuden) televisiosta, sanoin, että voi hyvä luoja. Tuosta ei seuraa mitään hyvää, siitä tulee ongelma. Ja niin siitä tuli supertartuttajatilaisuus, Fauci sanoo.

Voit katsoa Faucin kommentit allaolevasta tviitistä.

Mediaesiintymisiä rajoitettu

Asiantuntija Fauci esiintyi tiedotustilaisuuksissa Trumpin rinnalla erityisesti pandemian alkupuolella. Fauci tuli tunnetuksi tyylistään, jolla hän korjasi ja kumosi presidentin väitteitä koronaviruksesta.

Heinäkuussa erimielisyyksistä suivaantunut Trump pani huippuasiantuntijansa syrjään. Fauci on kuitenkin yhä Valkoisen talon koronatyöryhmän jäsen.

Fauci kertoi 60 Minutes -haastattelussaan, että hänen osallistumistaan useisiin koronaa käsitteleviin ohjelmiin on rajoitettu.

– Minua ei ole päästetty moniin, moniin, moniin ohjelmiin, jotka ovat kysyneet minua puhumaan, Fauci sanoi lisäten, että Valkoisen talon päätökset esiintymisistä ovat tuntuneet epäjohdonmukaisilta.

Lue lisää: Trumpin kampanjamainoksessa käytettiin tartuntatautiasiantuntija Anthony Faucia "ilman lupaa ja asiayhteydestä irrotettuna"

Koronasta vastikään toipunut Trump kampanjoi sunnuntaina Nevadassa, jossa hän väitti koronatilanteen jo "muuttavan suuntaa". Mediatietojen mukaan tilaisuudessa ei juurikaan pidetty maskeja.

Todellisuudessa koronatartunnat ovat Yhdysvalloissa yhä jatkaneet kiihtymistään. Perjantaina maassa todettiin yli 68 000 koronatartuntaa, mikä oli suurin lukema sitten heinäkuun.

Yhdysvalloissa on todettu eniten tartuntoja maailmassa, yli 8,1 miljoonaa. Maailmanlaajuisesti maassa on kuollut myös eniten ihmisiä koronaan liittyen.

Lähteet: AFP, STT

Lue seuraavaksi