1. yle.fi
  2. Uutiset

Jyväskylällä on edessä tiukka säästökuuri – kaupunginjohtajan esitys leikkaa budjetista ensi vuonna 12,5 miljoonaa euroa

Kaupunginjohtaja Timo Koivisto sanoo, että Jyväskylä ei korjaa koronan aiheuttamaa talouskriisiä veronkorotuksilla.

Jyväskylä
Yksityiskohta Jyväskylän kaupungintalon ulkoseinän yläreunasta, jossa lukee teksti Kunnallistalo. Katolla on myös uloke, jossa on Jyväskylän kaupungin vaakuna.
Heli Kaski / Yle

Jyväskylällä on lähivuosina edessä tiukka säästökuuri. Kaupunginjohtaja Timo Koivisto on tänään julkaissut ensi vuoden talousarvioesityksensä, (siirryt toiseen palveluun) jossa menoja leikataan 12,5 miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtaja toteaa, että Jyväskylän taloustilanne on poikkeuksellisen huono johtuen poikkeuksellisesta ulkoisesta shokista eli koronasta.

– Se on romahduttanut verotulot ja vaikuttanut myös menopuolelle, Koivisto kuvailee.

Koiviston mukaan kaupunkilaisten palvelut säilyvät kuitenkin lähes nykytasolla.

Esimerkiksi perusopetuksen tuntimääriin tai ryhmäkokoihin ei kajota, ja vanhusten kotihoitoon panostetaan. Myöskään veronkorotuksia ei ole tulossa.

– Kun syynä on tällainen poikkeuksellinen ulkopuolinen tekijä, ei ole syytä lähteä leikkaamaan palveluja rajusti eikä ole perusteltua käydä kaupunkilaisten lompakolle veroja korottamalla, Timo Koivisto sanoo.

Kustannuksia karsitaan ennen kaikkea toimintaa tehostamalla ja tuloja lisäämällä, kaupunginjohtaja sanoo. Kaupunki esimerkiksi karsii päällekkäisiä toimintoja ja lisää digitaalisia palveluja kuten terveydenhuollon etävastaanottoja.

Kortensa säästökekoon joutuvat kuitenkin kantamaan niin lapset kuin vanhuksetkin.

Varhaiskasvatuksen säästöillä varaudutaan jo siihen että lasten määrä pienenee sitä mukaa kuin syntyvyys laskee. Esimerkiksi pienten lasten kerho- ja perhepuistotoimintaa vähennetään.

Perusopetuksessa lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksualennukset ja -vapautukset loppuvat.

Vanhuksilta vähennetään päiväkeskustoimintaa, palvelu- ja hoitojaksoja sekä laitoshoitoa. Painopiste siirtyy entistä enemmän kotihoitoon.

– Näkemys on, että merkittäviä vähennyksiä vanhusten palveluihin ei tule. Rahaa on lisätty sen jälkeen, kun on saatu arvio vanhusten palvelutarpeen kasvusta, Koivisto toteaa.

Lautakuntien esityksiin joitakin muutoksia

Kaupunginjohtajan talousarvioesityksen säästötoimet ovat hyvin pitkälti samat kuin lautakuntien esityksissä.

Sen paremmin sivistys- kuin perusturvalautakuntakaan eivät olleet hyväksyneet virkamiestyönä laadittua talouden kehystä, vaan esittivät useita lisäyksiä palveluihin.

Kaupunginjohtaja ei ole aivan sellaisenaan hyväksynyt lautakuntien laatimia raameja.

Sivistyslautakunnan ehdotukseen nähden kaupunginjohtaja esittää 400 000 euron säästöä lukiokoulutukseen sekä 600 000 euron säästöä perusopetuksen tukipalveluihin ja nuorisopalveluihin.

12,5 miljoonan euron säästöt ulottuvat kaikille hallinnon aloille. Taloustoimiin kuuluvat myös päättymässä olevat yt-neuvottelut.

Kaupunki on käynyt yt-neuvotteluja, joissa on puhuttu yli 180 työntekijän vähennyksistä. Kaupunginjohtajan mukaan suurin osa vähennyksistä hoituu eläke- ja muilla järjestelyillä kuten tehtävien ja toimenkuvien muutoksilla.

– Mahdolliset irtisanomiset koskevat enintään 20 henkilöä, Koivisto kertoo. Yt-neuvottelujen tulos kerrotaan marraskuussa ennen talousarvion lopullista käsittelyä.

Konsernihallinnossa leikataan muun muassa elinkeinohankkeista ja työllisyyspalveluiden avustuksista sekä erilaisista tapahtuma- ja markkinointikuluista.

Kaupunkirakennepalveluissa esitetään vähennystä esimerkiksi yksityisteiden avustuksiin ja viheralueiden hoitoon. Myös lasten leikkipuistojen talvihoitoa ja valaistuksen kunnossapitoa vähennetään.

Kylän Kattauksen keittiöverkko on tarkastelun kohteena, ja Keski-Suomen pelastuslaitos joutuu siirtämään kalustohankintojen toteutusta ja pohtimaan työaikajärjestelyjään toteutusta säästöjen löytämiseksi.

Tulopuolta kasvatetaan lisäämällä metsämyyntiä ja maanvuokratuloja.

Kaupunginjohtaja Timo Koivisto sanoo, että elinvoiman vahvistamiseksi Jyväskylä pitää myös investointinsa aiempien vuosien tasolla. Suurimmat uudisrakennnuskohteet ovat Kortepohjan päiväkotikoulu ja Keljonkankaan koulukeskus.

– Sitten käynnistyy AaltoAlvarin peruskorjaus ja Alvar Aalto -museon peruskorjaus, Koivisto luettelee.

Ensi vuonna käynnistyy myös Tourujoen kunnostaminen, ja sataman kärjen yhdyskuntarakentamiseen varataan rahaa, jos alueen ravintola- ja saunainvestointi saadaan käyntiin.

Hippoksen suuri rakentamishanke ei sisälly ensi vuoden budjettiin, sillä neuvottelut alueen toteuttamisesta ovat kesken.

Jyväskylän kaupunginvaltuusto käy lähetekeskustelun talousarviosta kaupunginjohtajan esityksen pohjalta ja päättää veroprosenteista ensi viikolla.

Kaupunginhallitus tekee kaupunginjohtajan talousarvioesityksen pohjalta oman ehdotuksensa talousarvioseminaarissa marraskuun alussa, ja kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta 23. marraskuuta.

Jyväskylän säästöpaineet eivät hellitä lähivuosina.

Jo ilman koronaa kaupunki oli valmistelemassa talouden tasapainotusohjelmaa seuraavalle valtuustokaudelle. Työtä tehdään nyt koronan varjossa, joka ulottuu lähivuosiin, vaikka epidemia saataisiinkin laantumaan.

Lue lisää:

Jyväskylän kaupungilla edessä 50 miljoonan säästökuuri

Jyväskylän taloustilanne tukala – kaavaillut yt-neuvottelut saattavat johtaa jopa 180 työntekijän irtisanomiseen

Koronakriisi on iskenyt syvän loven Jyväskylän talouteen – kaupunki käynnistää talouden tasapainottamisen välittömästi

Jyväskylän talous putosi viime vuonna yli 31 miljoonaa euroa miinukselle – tiedossa säästöjä ja tehostamista

Lue seuraavaksi