Hyppää sisältöön

Rauhalliset mielenosoitukset kärjistyivät kirkkojen poltteluun ja ryöstelyyn Chilessä – pian kansa äänestää perustuslaista

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat osoittaneet Chilessä mieltään muistellakseen vuoden takaisten mielenosoitusten vuosipäivää.

Tuhannet ihmiset protestoivat Chilessä sunnuntaina. Mielenosoitusten yhteydessä poltettiin myös pääkaupunki Santiagon kirkkoja. Kuva: Elvis Gonzalez / EPA

Chilen pääkaupungissa Santiagossa on vandalisoitu kirkkoja suurten mielenosoitusten aikana.

Ensimmäinen kirkoista syytettiin tuleen, ja se paloi kokonaan maan tasalle. Toiseen kirkkoon kohdistui taas ryöstelyä, ja myös se yritettiin polttaa, mutta palo saatiin haltuun.

Protesteihin osallistui kymmeniä tuhansia chileläisiä. Kokoontumiset järjestettiin vuoden takaisten mielenosoitusten kunniaksi.

Viime vuoden mielenosoitukset alkoivat lokakuun 18. päivä ja kestivät kaksi kuukautta. Mielenosoittajat vaativat tuolloin muun muassa eläkkeiden, koulutuksen ja terveydenhuollon uudistuksia.

Mellakoinnista ja ryöstelystä syntyi tuolloin miljardien dollareiden vahingot. Protesteissa myös kuoli 30 ja loukkaantui tuhansia, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kansa äänestää pian perustuslaista

Sunnuntain protestit alkoivat Chilessä maltillisesti, mutta johtivat päivän mittaan väkivaltaisuuksiin, ryöstelyihin ja välikohtauksiin poliisin kanssa. Protesteja järjestettiin pääkaupunki Santiagon ohella myös maan muissa kaupungeissa.

Chilessä järjestetään sunnuntaina kansanäänestys, jossa äänestetään siitä, pitäisikö maan luopua maan diktatuurin aikana laaditusta perustuslaista. Laista luopuminen on ollut yksi mielenosoittajien päävaatimuksista.

Paikallisen toimittajan Victor Hugo de la Fuenten mukaan monet näkevät sunnuntain kansanäänestyksessä mahdollisuuden demokraattisemman Chilen luomiselle.

.
.