Hyppää sisältöön

Trump vs. Biden

19.10. Presidentti Donald Trump ei ole onnistunut kuromaan kiinni haastaja Joe Bidenin etumatkaa.

Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin aikaa on reilut kaksi viikkoa, ja demokraattien ehdokas Joe Biden johtaa kannatusmittauksissa. Kymmenet miljoonat amerikkalaiset ovat jo äänestäneet ehdokastaan.

Presidentti Donald Trump kampanjoi ahkerasti ennen tämän viikon vaaliväittelyä. Trump on tällä hetkellä 10,5 prosenttiyksikköä haastajansa Bidenin takana.

Koko maassa 52,4 % äänestäjistä äänestäisi nyt Bidenia, 41,9 % Trumpia. Tilanne ei ole muuttunut paljon viime viikkoon verrattuna.

Vaalien loppukiri käydään pahenevan koronakriisin varjossa. Yli kahdeksan miljoonaa ihmistä on saanut tartunnan ja koronaan liittyviä kuolemia on lähes 220 000.

Yhdysvalloissa kirjaan uusia tartuntoja päivittäin keskimäärin 55 000. Vastaavia lukemia nähtiin viimeksi heinäkuussa (siirryt toiseen palveluun). Taudin leviäminen kiihtyy lähes kaikissa osavaltioissa.

Vaalien kiivain kamppailu käydään vaa'ankieliosavaltioissa. Niissä on etukäteen mahdotonta ennustaa vaalien tulosta.

Tärkeimmät vaa'ankieliosavaltiot ovat Arizona, Florida, Minnesota, Wisconsin, Michigan, Ohio, Pennsylvania ja Pohjois-Carolina.

Tällä hetkellä Trump johtaa vain Ohiossa, 0,4 prosenttiyksiköllä. Viime viikolla kannatuslukemat kallistuivat Bidenin eduksi 0,7 prosenttiyksiköllä.

Edellisissä vaaleissa Trump voitti Ohion 8 prosenttiyksikön marginaalilla.

Koronaviruspandemian aiheuttama talouskriisi on kurittanut erityisesti latinoja.

Latinonaiset ovat menettäneet eniten työpaikkoja suhteessa mihinkään muuhun etniseen ryhmään.

Latinot ovat hyvin merkittävä, runsaan 32 miljoonan ihmisen äänestäjäryhmä.

Vaa'ankieliosavaltioiden latinoäänestäjistä 54 prosenttia tukee Bidenia ja 37 prosenttia Trumpia.

Floridassa joka viides äänestysikäinen on latino. Florida on erityisen tärkeä osavaltio suuren valitsijamiesmääränsä vuoksi. Trump voitti Floridassa neljä vuotta sitten. Nyt istuva presidentti on 3,9 prosenttiyksikköä haastajansa Bidenin takana.

Arizonassa Biden on johtanut mielipidemittauksissa maaliskuusta lähtien. Nyt eroa ehdokkaiden välillä on noin 3,8 prosenttiyksikköä.

Arizonassa vaaleja ei voiteta ilman latinoja, sillä heitä on noin 24 prosenttia äänioikeutetuista.

Arizona on ollut perinteisesti republikaanien tukialuetta, mutta Trumpin hallinnon tapa hoitaa koronakriisiä (siirryt toiseen palveluun) on herättänyt närää ikääntyneiden ja lähiöiden äänestäjien joukossa.

Tilanne Trumpin leirissä:

Trump matkustaa tänään Arizonaan kosiskelemaan erityisesti latinoäänestäjiä.

Trump on kampanjoinut ahkerasti viikonlopun aikana. Presidentti vieraili neljässä osavaltiossa kahdessa päivässä. Vaa'ankieliosavaltioissa voitto voi ratketa hyvinkin pienellä erolla. Esimerkiksi Michiganissa, Pennsylvaniassa ja Wisconsinissa Trump vei vuonna 2016 voiton alle yhden prosenttiyksikön marginaalilla.

Tilanne Bidenin leirissä:

Möläytyksistään tunnettu Biden on kampanjoinut kurinalaisesti.

Varomaton kommentti esimerkiksi torstain vaaliväittelyssä voi vielä suututtaa osan Bidenin äänestäjistä ja mahdollisesti myös vaikuttaa vaalien tulokseen.

Tekijät

Anu Kerttula, Harri Vähäkangas, Kari Nihti

Lähteet

KuvatEpa, AFP/Lehtikuva, AOP
VideotEBU
Grafiikatkannatusluvut
Jutussa käytetyt lähteet: AP, BBC, Boston Globe, Pew-tutkimusinstituutti