Kokkola liputtaa sittenkin kesän 2021 Pride-tapahtuman kunniaksi

Kaupunginhallituksen kielteinen kanta Pride-liputukseen kääntyi Kokkolan valtuustossa. Keskusta, kokoomus ja rkp jakautuivat kahteen leiriin äänestyksessä.

Kokkola Priden kulkue keskellä kaupunkia vuonna 2018. Kuva: Noora Haapaniemi / Yle

Kokkola liputtaakin ensi vuonna järjestettävän Pride-tapahtuman kunniaksi. Kokkolan valtuusto päätti asiasta maanantai-iltana vilkkaan keskustelun ja kahden äänestyksen jälkeen.

Keskustelun aluksi Bjarne Kallis (kok.) muistutti, että kaupungin lipputangoissa pitäisi liehua vain sellaiset liput, joiden takana kaikki kokkolalaiset voivat seisoa. Esimerkkeinä hän mainitsi Suomen ja Kokkolan kaupungin omat liput. Kallis epäili, että Pride-tapahtuman sateenkaarilippu saattaisi aiheuttaa kuilun kuntalaisten välille. Kaupunginhallituksessa kielteistä kantaa liputukseen esittänyt Mauri Salo (kd.) sanoi huomanneensa asian ympärillä pyörineestä keskustelusta, että Pride-liputukseen kielteisesti suhtautuneet leimataan helposti "rasisteiksi" tai "suvaitsemattomiksi".

Raimo Hentelä (sd.) vastaavasti epäili Pride-vastustuksen jarruttavan Kokkolan kehitystä.

– Liputus on helppo keino osoittaa kaupungin seisovan tasa-arvoisuuden puolella. Sen ei pitäisi olla mikään ongelma Kokkolalle vuonna 2021, muistutti Hentelä.

Sateenkaariliput nousevat ensi vuonna tapahtuman aikana kaupungintalon ja pääkirjaston lipputankoihin, mikäli Kokkola Priden järjestäjät näin esittävät.

Isommat asiat jäivät Pride-keskustelun varjoon

Moni valtuutettu ihmetteli keskustelun kuluessa sitä, että koko Pride-liputuksesta täytyi valtuustossa ylipäätään puhua. Myös tärkeämpien asioiden jääminen liputuskeskustelun varjoon harmitti muun muassa Kauko Niemeä (vas.).

– Kokouksen alussa tehtiin muista asioista päätöksiä ilman puheenvuoroja. Sitten kun puhutaan perusasiasta eli tasa-arvosta, puheita piisaa ja pohditaan voidaanko liputtaa. Mitä tämä kertoo meistä valtuutetuista? Tässä ei ole kyse politiikasta vaan ihmisarvosta.

– Kokouksessa on käsitelty paljon talousasioita. Esillä on ollut 30 miljoonan euron Piispanmäen monitoimitaloon liittyvä kaavamuutos. Siitä esitettiin yksi ponsi liikennejärjestelyihin liittyen. Liputuksessa kysymys on tärkeistä asioista, ihmisoikeuksista. Ei kun liput liehumaan vaikka joka päivä, täräytti Vesa Pohjola (vas.).

SDP:n valtuutettu Petri Partanen liittyi niiden valtuutettujen joukkoon, joiden mielestä Pride-liputus ei kuulu lainkaan valtuustolle vaan tällaiset asiat pitäisi tehdä virkamiespäätöksinä. Puheenvuoronsa päätteeksi hän esitti, että valtuustossa otettaisiin käsittelyyn kaupunginjohtaja Stina Mattilan kaupunginhallitukselle tekemä alkuperäinen esitys liputuksesta kesällä 2021 mahdollisesti järjestettävän Kokkola Priden yhteydessä. Pentti Haimakainen (kok.) kannatti esitystä.

Kaupunginvaltuuston puhenjohtaja Tiina Isotalus (sd.) koki asian niin tärkeäksi, että hän käytti puheenjohtajakaudellaan ensimmäisen kerran valtuutetun puheenvuoron eikä tyytynyt vain johtamaan puhetta.

– Puhuisimmeko me valtuustona tästä, mikäli liputusta tapahtumansa vuoksi pyytäisivät Suomen Partiolaiset, Suomen Yrittäjät, Naisasialiitto Unioni tai Maanpuolustusliitto? Tai nyt marraskuussa Suomen Kotiseutuyhdistys? Vastaus on ei, arvioi Isotalus ja vetosi valtuutettuihin Pride-tapahtuman liputuksen puolesta.

Kaksi äänestystä tarvittiin

Vajaan tunnin kestäneen keskustelun ja viiden minuutin tauon jälkeen Pride-liputuksesta päästiin äänestämään. Ensimmäisessä vaiheessa vastakkain oli Partasen esitys ja valtuustoaloitteen pysyvämmästä Kokkola Pride -tapahtuman liputuksesta tehneen Hanna Cygnelin esitys, johon hän kokouksen alussa liitti vielä esityksen kaupungin liputussääntöjen päivittämisestä. Partasen esitys voitti äänin 22–15, tyhjää äänesti kuusi valtuutettua.

Lopullisessa äänestyksessä Pride-liputuksen puolesta äänesti 25 ja sitä vastusti 17 valtuutettua. Äänestystulos merkitsee sitä, että sateenkaariliput nähdään Kokkolan kaupungintalon ja pääkirjaston edessä, mikäli Kokkola Pride -tapahtuman järjestäjät näin esittävät. Päätöksessä on kyse vain yhdestä kerrasta.

"Tämä oli tasa-arvon voitto"

Pride-viikolla liputtamisesta valtuustoaloitteen tehnyt vihreiden kaupunginvaltuutettu Hanna Cygnel oli päätöksen jälkeen tyytyväinen, vaikka hänen aloitteensa ei sellaisenaan mennytkään läpi.

– Vaikka päätös koskeekin vain ensi vuotta, olen tyytyväinen. Minä luulen, että valtuutetut eivät olleet valmiita tekemään pitempiaikaista päätöstä. Mutta oli tämä kuitenkin aika iso tasa-arvon voitto, kun ottaa huomioon kaiken tähän asiaan liittyneen vastustuksen.

Cygnel ihmetteli joissakin Pride-liputusta vastustaneissa puheenvuoroissa esiin nostettuja näkemyksiä, joiden mukaan alkuperäisessä aloitteessa olisi yhdelle ryhmälle annettu pysyvä liputusoikeus.

– Siitä ei ollut ollenkaan kysymys. Tässä oli takana se, että Kokkola näyttäisi miten kaikki ovat tänne tervetulleita ja täällä jokainen saa olla oma itsensä, mukaan lukien sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt. En näe asiaa niin, että vain yksi pieni vähemmistö saisi oman liputuspäivän vaan siinä korostetaan sitä, että kaupunki on tasa-arvon puolella.

"Pettymys on"

Kokkolan kaupunginhallitus oli päättänyt lokakuun alkupuolella ehdottaa valtuustolle tiukan äänestyksen jälkeen, ettei liputusta järjestetä Pride-viikolla. Esityksen tästä teki kristillisdemokraattien Mauri Salo. Hän olikin pettynyt siihen, että valtuusto ei lopulta kallistunut kaupunginhallituksen tavoin kielteiselle kannalle Pride-liputuksen osalta.

– Kyllä tämä pettymys on. Tietysti voittanut esitys oli jonkinlainen kompromissi, mutta yhdelle ryhmälle annettiin nyt liputusoikeus ja muut jätettiin ulkopuolelle. Totta kai muutkin voivat jatkossa saada omia liputuksia, kun kaupungin liputussääntöä muutetaan. Nyt se kohta jäi ainakin tällä kertaa pois päätöksestä.

Mauri Salon mukaan Bjarne Kalliksen keskustelun alussa esittämä näkemys kaupungin liputuslinjauksesta on oikea: liputusten tulee yhdistää kuntalaisia, ei aiheuttaa juopaa heidän välilleen.

– Suomen siniristilippu yhdistää meitä kaikkia. Risti on tärkeä monelle ihmiselle. Suurimmalle osalle kokkolalaisista, uskon näin.

Salo katsoo koko Pride-liputukseen liittyvän keskustelun saaneen turhan isot mittasuhteet.

– Aika murheellinen olen siitä kielenkäytöstä mitä mediassa ja somessa on ollut. Se ei ole soveliasta ollenkaan. Kyllä meidän pitäisi tulla poteroista ulos ja löytää yhteinen sävel. Kokkola on hyvä kaupunki asua. Täällä ei ketään pidetä muita huonompana vaan kaikki ovat tasa-arvoisia.

Kokkolassa järjestettiin ensimmäinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustapahtuma vuonna 2018. Koronan vuoksi tämän kesän Pride-tapahtuma siirrettiin kesälle 2021.

Näin valtuutetut äänestivät

Pride-liputuksen kannalla olivat kaikki sdp:n ja vasemmiston valtuutetut. Keskusta, kokoomus ja rkp jakautuivat kahteen leiriin äänestyksessä.

Vastustajissa oli koko perussuomalaisten valtuustoryhmä sekä kristillisdemokraatit yhtä valtuutettua lukuunottamatta.

Petri Partasen esityksen kannalla (Liputuksen järjestämisen kannalla):

Tarja Harju-Karjula (sd.), Raimo Hentelä (sd.), Tiina Isotalus (sd.), Esa Kant (sd.), Mauri Lahti (sd.), Sirpa Ojala (sd.), Petri Partanen (sd.), Sakari Ruisaho (sd.), Tapani Hankaniemi (kesk.), Sari Innanen (kesk.), Jorma Kauppila (kesk.), Jyrki Ojala (kesk.), Tapio Pajunpää (kesk.), Stefan Anderson (r.), Mats Brandt (r,), Marlén Timonen (r.), Camilla Wikman (r.), Pentti Haimakainen (kok.), Janne Jukkola (kok.), Juha Puurula (kok.), Kauko Niemi (vas.), Vesa Pohjola (vas.), Seppo Tastula, Hanna Cygnel (vihr.) ja Faisa Egge (vihr.).

Kaupunginhallituksen esityksen kannalla (Ei liputuksen järjestämisen kannalla):

Markus Anttila (kesk.), Reino Herlevi (kesk.), Raimo Hiltunen (kesk.), Veikko Laitila (kesk.), Johanna Paloranta (kesk.), Riitta Rahkola (kesk.), Petri Tofferi (kesk.), Reijo Ruotsalainen (kd.), Mauri Salo (kd.), Heimo Fiskaali (kd.), Jukka Paananen (kd.), Tomi Kivelä (ps.), Pekka Leppälä (ps.), Timo Sillanpää (ps.), Bjarne Kallis (kok.), Pekka Nurmi (kok.) ja Hans Snellman (r.).

Jarmo Rasmus (kd.) äänesti tyhjää.

Lue myös: