1. yle.fi
  2. Uutiset

Kökkähenki pitää Laukon voimissaan

Kökkä on pohjalainen murresana, se tarkoittaa talkoilua. Kökkäkulttuurin tärkein anti ei ole pihan puhdistaminen vaan yhteinen päämäärä.

Nyt saa vaahteranlehdet kyytiä! Muiden kyläläisten vasta lompsiessa paikalle, Sirpa Ritoniemen harava jo heiluu.

Mä oon kasvanut eteläpohjanmaalaisessa kökkä- eli talkookulttuurissa. Tarkoittaa sitä, että jotta asioita tapahtuisi, niin jonkun on oltava aktiivinen. Oon aina ollut joukkuepelaaja!

Sirpa Ritoniemi

Ritoniemi on Laukon kartanokylän ensimmäinen vuokralainen. Vuokrasopimuksen hän allekirjoitti vuonna 2014.

Lehdestä luin, että Laukon kartanokylässä olisi asuntoja tarjolla. Sanoin miehelle, että nyt kampetta niskaan, kämppä on saatava!

Sirpa Ritoniemi

Asuntoesittelyyn oli saapunut runsaasti kiinnostuneita, mutta Sirpalla kävi tuuri.

Kartanonväki ilmeisesti huomasi läpitunkevan innostukseni ja saimme asunnon. Koti ja kesämökki samassa paketissa.

Sirpa Ritoniemi

Puolen tunnin ajomatkan päässä Tampereelta sijaitseva Laukon kartanokylä, on hyvä esimerkki tuoreesta kulttuuriperintöyhteisöstä. Kartanon rakennuksia asuttava 26 ihmisen yhteisö, on merkityksellinen paitsi asukkaille itselleen, niin myös historialliselle kartanomiljöölle.

Laukko on läpikäynyt vuosikymmenen aikana täydellisen muodonmuutoksen. Pahasti metsittynyt ympäristö kunnostettiin ja rakennukset remontoitiin asumiskuntoon. Kesäisin seutu kuhisee matkailutoiminnan ansiosta.

Olihan se synkkä nähdä, kun vain yksi hehkulamppu paloi ja ainoastaan Liisan äiti asui täällä. Haluttiin seudulle vähän vipinää.

Jouni Minkkinen, kartanonisäntä

Parhaiten rakennukset pysyvät kunnossa pitämällä ne asuttuina, ihan hyvin se on toteutunut. Annettiin paikalle 60-70 vuotta lisää elinaikaa. Olisi ollut synti jättää sellainen kulttuuriteko tekemättä.

Jouni Minkkinen, kartanonisäntä

Tanja Vahtikari Tampereen yliopistolta on tutkinut kulttuuriperintöyhteisön käsitettä. Hän pitää kartanomiljöön eheyttämistä yhteisön kautta hyvänä oivalluksena.

Ideaaliyhteisöjä on helposti kuvattu pysyvinä ja muuttumattomina, vaikka todellisuudessa yhteisöt ovat alati muuttuvia.

Tanja Vahtikari, yliopistonlehtori, dosentti

Vahtikarin mukaan yhteisöstä haetaan kiinnittymistä paikkaan, yhteisiä arvoja, osallisuuden kokemuksia, yhdessä tekemistä ja ylisukupolvista jatkuvuutta.

Laukossa asukkaiden rotaatioon on totuttu ja se koetaan jopa positiivisena asiana. Elämäntilanteet ja vuodenajat vaihtuvat Vesilahdellakin, talvi on pitkä ja pimeä. Kaikesta huolimatta Laukkoon tulijoita riittää Minkkisen mukaan jonoksi asti.

Onneksi on jo vähän varaa valita. Kymmenisen ihmistä on koko ajan jonossa. Tottakai me pohditaan myös yhteisön rakennetta. Mietimme tosi paljon sitä, että ihmisten pitää olla samanhenkisiä. Tykkää touhuta ja olla ulkona.

Jouni Minkkinen, kartanonisäntä

Kartanokylään pääsee kyllä asumaan vaikka ei olisikaan suuri taiteilija. Riittää, että on mukava ja rehellinen.

Jouni Minkkinen, kartanonisäntä

Sirpa Ritoniemi on hylännyt haravan ja ihastelee nyt kylälaisten seurassa risukokkoa. Hän on pitänyt ajastaan Laukossa. Vaikka Vesilahti sijaitseekin vähän syrjässä, vetää yhteisöllisyys silti puoleensa yhä nuorenevaa väkeä.

Sillon kun muutettiin, niin asukkaat olivat suurilta osin eläkeläisiä. Nyt on ihan työssä käyviä nuoria ihmisiä. Se on tuonut energisyyttä. Aikuisiälläkin voi saada ystäviä, se on harvinaista.

Sirpa Ritoniemi

Kokko on roihunnut ja on aika siirtyä sisätiloihin. Nyt mukana on jo edustus joka taloudesta. Kyläläisten porukalla pyytämät ravut vetävät ihmisiä puoleensa.

Juhlatallin keittiössä tillinipun kanssa hosuva Sirpa kertoo, ettei Laukon kartanokylässäkään vältytä ristiriidoilta. Ongelmatilanteisiin hänellä on kuitenkin yksinkertainen lääke.

Jokainen saa olla just niin sosiaalinen kuin huvittaa. Ihmisille on annettava tilaa elää omalla tyylillään. Erimielisyyksien varalta meillä on säännöt. Yhteisö vaatii tavallaan hoivaamista, eli yhdessä tekemistä ja kokemista, kökkäkulttuuria.

Sirpa Ritoniemi

Kökkään kuuluu tietysti myös se, että nautitaan työn tuloksista, syödään ja juodaan päälle.

Sirpa Ritoniemi

Tekijät

Jani Aarnio

Julkaistu 24.10.

Lue seuraavaksi