1. yle.fi
  2. Uutiset

"Valmistaudumme nyt sopimuksettomaan EU-eroon" – Britannian sävy kovenee brexitin loppusuoralla, mitä vielä on edessä?

Katso jutusta loppuvaiheet ennen Britannian EU-eroa vuodenvaihteessa.

Brexit
Boris Johnson
Britannian pääministeri Boris Johnson on sanonut valmistavansa maataan nyt sopimuksettomaan EU-eroon. Johnson oli parlamentin alahuoneen kuultavana viime viikolla.EPA

Britannian hallitus kertoi aloittaneensa maanantaina kampanjan, jossa yrityksiä neuvotaan valmistautumaan sopimuksettomaan eroon EU:sta. Pääministeri Boris Johnsonin hallituksen mukaan Britannia on hyvin valmistautunut kovaan eroon.

Samaan aikaan brittiläiset yritykset varoittivat (siirryt toiseen palveluun) sekavan, sopimuksettoman eron vaaroista.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier taas kertoi keskusteltuaan (siirryt toiseen palveluun) brittikollegansa David Frostin kanssa maanantaina, että EU on yhä avoin jatkamaan neuvotteluja.

Nyt odotellaan Barnierin mukaan taas Britannian kantaa.

Boris Johnsonin näkemys oli viikonloppuna, että neuvotteluja ei kannata jatkaa, jos EU ei tee myönnytyksiä. Hänen pääargumenttinsa on, että EU ei ota tarpeeksi huomioon Britannian uutta suvereniteettia brexitin jälkeen.

Britannian pääministerin edustaja: Neuvottelut EU:n kanssa ovat ohi, ellei EU muuta kantaansa

Brexitissä on nähty ehkä enemmän takarajoja kuin missään neuvotteluprosessissa lähihistoriassa. On jatkoaikoja, poliittisia takarajoja, siirtymäkausia, h-hetkiä.

Päivämäärien vatvominen kertoo lähinnä siitä, miten vaikeasta asiasta on kysymys. Yleensä neuvotellaan välien tiivistämisestä, mutta Britannian kanssa pitää neuvotella selvästi aiempaa heikommasta sopimuksesta.

Brexit-neuvottelijat
Brexit-neuvotteluja vetää kulisseissa tämä kaksikko: Britannian David Frost ja EU:n Michel Barnier. Kuva on elokuun tapaamisesta Brysselissä. Puhelinlinjat käyvät kuumina yötä päivää brexitin tiimoilta.Yves Herman / EPA

Sopimusta yritetään varmasti viimeiseen asti, vaikka neuvottelijat mitä sanoisivat julkisuudessa.

Koronakriisi on jo vienyt työpaikkoja ja syössyt talouksia alamäkeen. Sopimukseton brexit kasaisi lisää vaikeuksia vaikeuksien päälle. Äkkieron viesti olisi, että keskusteluyhteys on poikki ja Britannia ja EU ovat riidoissa.

EU:lle laihakin sopimus on tärkeä, koska sen pohjalta voidaan jatkaa neuvotteluja.

On hyvä syy olettaa, että Britannian uhoaminen onkin ennen kaikkea neuvottelutaktiikkaa. Sekä Britannialla että EU-mailla (siirryt toiseen palveluun) on paljon pelissä, mutta eniten on pelissä Britannialla itsellään.

Boris Johnson on liioitellut ennenkin. Viime syksynä hän sanoi "makaavansa mieluummin kuolleena ojassa" (siirryt toiseen palveluun) kuin pyytävänsä brexitille lisääaikaa. Sitä kuitenkin haettiin.

Moody's laski Britannian luottoluokitusta, kertoi syyksi brexitin talousvaikutukset

Mitä brexitissä vielä on edessä? Tässä tulevat tapahtumat, juttu jatkuu grafiikan jälkeen:

Aikajana Britannian EU-eron päivämääristä.
Harri Vähäkangas / Yle

Britannia voi kävellä ulos neuvotteluhuoneesta, mutta se ei voi muuttaa sijaintiaan ja kävellä ulos Euroopasta.

EU on sen ylivoimaisesti suurin kauppakumppani. Maantieteellisellä sijainnilla on väliä kansainvälisessä kaupassa.

Jos saarivaltio katkaisee kaikki kauppavälit mantereelle, se joutuu haalimaan muun muassa ruokaa ja lääkkeitä tulevaisuudessa korvaavista lähteistä maailmalta.

Samoin sen omat maataloustuottajat kärsivät vaikkapa nyt naudan- ja lampaanlihalle tulevista 40–100 prosentin tulleista. Pitää löytää uusia markkinoita, jos brittilihasta tulee liian kallista eurooppalaisille.

Ilman sopimusta Britannia nimittäin putoaa EU:n kanssa kansainvälisen kaupan perussääntöjen varaan. Näillä Maailman kauppajärjestön WTO:n säännöillä vienti- ja tuontiyritykset joutuvat maksamaan tullimaksuja ja täyttämään lupapapereita rajoilla.

35 kilometrin päässä Manner-Euroopasta sijaitseva Britannia siis alkaisi käydä EU:n kanssa kauppaa jotakuinkin samoilla ehdoilla kuin maailman toisella laidalla sijaitsevat Australia tai Mauritius.

Teollisuus ja yritykset vetosivatkin sunnuntaina (siirryt toiseen palveluun), että brittihallitus palaisi neuvottelupöytään. Britannian lääketeollisuus varoitti (siirryt toiseen palveluun), että sopimukseton ero johtaisi pulaan lääkkeistä.

Aikaa Britannian EU-eroon on enää runsaat kaksi kuukautta, mutta neuvotteluaikaa vain pari kolme viikkoa.

Britannian 50 EU-jäsenyysvuotta ovat olleet kirjavia. Miksi se nyt eroaa unionista?

Aiheesta lisää:

Bloomberg: Britannia voisi kauppasovun syntyessä laatia uusiksi brexit-sopimusta rikkovan lakiesityksen

Kirjeenvaihtajalta: EU päätti katsoa Britannian Brexit-kortin – bluffaako BoJo?

Lue seuraavaksi