Viittä henkilöä epäillään rikoksesta Helsingin Sanomien viestikoekeskusjutussa – tutkinta loppusuoralla

Tutkinta valmistunee vuoden loppuun mennessä. Vain kahden epäillyn henkilöllisyys on vahvistunut julkisuudessa.

Rikosepäily liittyy Helsingin Sanomien 16.12.2017 julkaisemaan juttuun Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Keskusrikospoliisi epäilee yhteensä viittä henkilöä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta niin kutsutussa viestikoekeskusjutussa. Poliisi ei ole aiemmin kertonut rikoksesta epäiltyjen määrää.

Tutkinta käynnistyi joulukuussa 2017 Helsingin Sanomien julkaistua jutun Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Asian esitutkinta on nyt loppulausuntovaiheessa ja valmistuu tutkinnanjohtajan arvion mukaan tämän vuoden loppuun mennessä.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Kai Käkelä kertoo Ylelle, että kaikkia epäiltyjä epäillään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Mäkelä ei ota kantaa siihen, kuinka moni epäillyistä on toimittajia.

Toistaiseksi julkisuuteen on saatu vahvistus kahden epäillyn henkilöllisyydestä. Salassa pidettävän tiedon vuotamisesta toimittajille on epäiltynä puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoff. Hän kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Toinen epäillyksi vahvistettu henkilö on Helsingin Sanomien toimittaja Laura Halminen. Hänet on merkitty jutun tutkinnan käynnistäneeseen artikkeliin toiseksi kirjoittajaksi.

Häneen kohdistuva rikosepäily tuli julki, kun Keskusrikospoliisi suoritti jutun julkaisua seuranneena päivänä joulukuussa 2017 hänen kotiinsa kotietsinnän ja takavarikoi häneltä muun muassa muistitikun. Korkein oikeus päätti joulukuussa 2019, että poliisi ei saa hyödyntää Halmiselta takavarikoitua aineistoa.

Halminen kiistää syyllistyneensä rikokseen asiassa.

Jutun toiseksi kirjoittajaksi on merkitty Helsingin Sanomien toimittaja Tuomo Pietiläinen. Hänen asemaansa tutkinnassa ei ole vahvistettu.

Pietiläinen ohjaa kommentointipyynnön asiassa Helsingin Sanomien vastaavalle päätoimittajalle Kaius Niemelle. Niemi puolestaan kehottaa kääntymään asiassa asianajaja Kai Kotirannan puoleen.

Halminen ei ole Kotirannan ainoa asiakas kyseisessä jutussa, mutta tarkkaa asiakkaidensa lukumäärää Kotiranta ei halua kertoa.

– Kaikki rikoksesta epäillyt kiistävät rikosepäilyn aiheettomana, Kotiranta sanoo.

Myös todistaja KKO:ssa

Maanantaina korkein oikeus antoi valitusluvan rikosepäilyjen ulkopuolella olevalle Helsingin Sanomien toimittajalle. Kyseistä toimittajaa on kuultu esitutkinnassa todistajana. Toimittajan valituslupahakemuksessa on kyse siitä, onko toimittajan vastattava poliisin kysymyksiin esitutkinnassa.

Todistajan on lain mukaan kerrottava tietonsa totuudenmukaisesti. Laki sananvapauden käyttämisestä viestinnässä antaa kuitenkin julkaisijalle oikeuden lähdesuojaan ja siihen liittyvään anonyymiin ilmaisuun.

Maanantaina antamallaan valitusluvalla oikeus ottaa käsiteltäväksi sen, voidaanko toimittajan lähdesuoja murtaa laissa erikseen määritellyin perustein.

Kyseessä on jo kolmas korkeimpaan oikeuteen etenevä asia kyseisen esitutkinnan aikana.

Lue lisää: