1. yle.fi
  2. Uutiset

Virkamiesten laiton hankinta vei Oskari Lampisjärveltä leivän ja jälkipyykki kaksi vuotta elämästä – kaupunginkanslian päällikkö: "pieleenhän se meni"

Kaupunginhallitus käsittelee tänään Sami Sarvilinnan laittoman hankinnan oikaisuvaatimusta.

julkiset hankinnat
Oskari Lampisjärvi polkee päivittäin kymmeniä kilometrejä ympäri Berliiniä kuljettamassa olutta ja giniä asiakkaiden kotiovelle.
Oskari Lampisjärvi on koronakriisin aikana toimittanut Suomesta maahantuomiaan alkoholijuomia pyörällä suoraan ihmisten ja yritysten ovelle.Suvi Turtiainen / Yle

Berliiniläistynyt viestintäyrittäjä Oskari Lampisjärvi oli toiminut Helsingin media-agenttina Saksassa puoli vuosikymmentä. Missä Helsinki ja Saksa kohtasivat, siellä oli välissä Lampisjärvi. Hän teki työnsä huolellisesti ja laskutti kohtuullisesti.

Kesäkuussa 2018 sopimuskausi oli katkolla, ja yrittäjä kysyi jatkosta. Häntä kehotettiin palaamaan asiaan lomien jälkeen. Elokuussa kuului yksiselitteinen vastaus, joka oli ei.

Sitten ei kuulunutkaan enää mitään. Puheluihin ja sähköposteihin ei enää vastattu.

Virkamiesten valehtelu vei leivän ja yöunet

Lampisjärvi keräsi kannuksensa Berliinin Suomi-instituutissa ja suurlähetystössä, ja siirtyi sitten paikalliseen viestintätoimisto Adjouriin hoitamaan Helsingin kaupungin mediasuhteita Saksassa.

Kun toimisto meni 2016 nurin, Lampisjärvi jatkoi Helsingin sanansaattajana itsenäisenä yrittäjänä. Hän järjesti toimittajamatkoja, kirjoitti lehdistötiedotteita, tuotti kaupungin saksankieliset nettisivut, ja seurasi, miten saksankielisessä mediassa Helsingistä puhutaan. Työn määrä ja arvo vaihteli vuosittain, mutta se elätti.

Kun työt ilman selityksiä loppuivat, Lampisjärvi alkoi penkoa kaupungin julkisia tietokantoja. Selvisi, että viestintäpalveluja oli hankittu jo kesäkuussa toiselta toiminimikonsultilta ilman kilpailutusta.

Hankintapäätöksessä todettiin tuolloin, ettei "kyseisellä alueella Saksassa ole muita vastaavaa toimintaa harjoittavia, suomen kielellä toimivia viestintätoimistoja". (siirryt toiseen palveluun) Se oli tietysti pötyä. Päätöksen taustalla olevat virkamiehet tiesivät Lampisjärven, jonka palveluita he olivat vuosia käyttäneet.

– Ihan täysi järkytys vei yöunet viikoiksi. Se, että minulle valehdeltiin päin naamaa, romahdutti luottamukseni suomalaisiin viranomaisiin, hän kuvailee.

Lampisjärvi kertoo kannelleensa päätöksestä Helsingin kaupungille. Kaupunginhallitus ei kantelua käsitellyt.

Lampisjärvi esitti pian toiveen, että hänet otettaisiin jatkossa huomioon kilpailutuksissa, ja toisti toiveensa 2019. Lampisjärven mukaan hänelle vastattiin, että mitään saksankielisiä viestintäpalveluita ei olla hankkimassa.

– Se oli täysi vale, hän sanoo.

Kaupunki jatkoi palveluiden ostamista toiselta toiminimikonsultilta pienhankintoina, jolloin julkista hankintapäätöstä ei tarvinnut tehdä.

"Kaksi vuotta olen käynyt yhden miehen sotaa"

Syksyllä 2019 Lampisjärvi viimein kanteli oikeusasiamiehelle, ja heinäkuussa 2020 Helsingin kaupunki sai laittomasta hankinnasta huomautuksen. (siirryt toiseen palveluun)

Hankinnasta päättänyt Helsingin kaupunginkanslian päällikkö ja silloinen viestinnän johtaja Sami Sarvilinna myöntää virheensä.

– Pieleenhän se meni, Sarvilinna sanoo.

Nyt Lampisjärvi on vaatinut korvauksia ansionmenetyksestä, koska hänet suljettiin laittomasti julkisen hankinnan ulkopuolelle. Saatavia voi olla 20 000–30 000 euron edestä.

Hankintapäätöstä koskeva oikaisuvaatimus on tänään kaupunginhallituksen käsittelyssä (siirryt toiseen palveluun), mutta tehtyä ei saa tekemättömäksi. Lampisjärvi on joutunut keksimään itselleen muita töitä.

Lampisjärvi on toiminut Berliinin paikallisoppaana, järjestänyt kaupunkikierroksia, ja edustanut messuilla. Lisäksi hän alkoi tuoda maahan suomalaisia oluita ja myydä niitä berliiniläisravintoloihin.

Kun koronakriisi tuli, messut peruttiin, matkailu kiellettiin ja baarit menivät kiinni, Lampisjärvi keksi jälleen uuden tavan työllistää itsensä. Hän laittoi ilmoituksen Facebookiin, että nyt saisi olutta ja giniä pyöräkuljetuksella suoraan kotiovelle.

Kekseliäs yksityisyrittäjä olisi kuitenkin valmis palaamaan Helsingin media-agentiksi.

– Kaksi vuotta olen käynyt yhden miehen sotaa Helsingin kaupunkia vastaan ja uskon polttaneeni sillat sillanpääasemia myöten. Olen kuitenkin milloin tahansa valmis jatkamaan hyvää työtäni Helsingin näkyvyyden edistämiseksi, Oskari Lampisjärvi sanoo.

Lue myös:

HS: Helsinki sai apulaisoikeusasiamiehen huomautuksen viestintäpalvelujen lainvastaisesta hankinnasta – kansliapäällikkö myöntää virheensä Ylelle: "Olen pahoillani"

Hulina hiljeni, byrokratia karisi ja klaanihautajaiset ainoa suurtapahtuma – Yle pyöräili suomalaisen olutlähetin mukana koronan mullistamassa Berliinissä

Voit keskustella aiheesta 20.10.2020 kello 23.00 saakka.

Lue seuraavaksi