1. yle.fi
  2. Uutiset

Mies murtautui työnantajansa asuntoon Inarissa ja vei 62 000 euroa käteistä – tuomioksi ehdollista vankeutta ja sakot

Syytetty väitti, että asunnosta löytyneessä peltirasiassa ei ollut enempää rahaa kuin noin 15 000 euroa.

Murtautuminen
Sedlar av valören 500 euro
Mies kertoi etsineensä asunnosta viinaa, kun löysikin valtavan tukun käteistä. Kuvituskuva, joka ei liity tapaukseen.EPA/MATTHIAS BALK

Rovaniemen hovioikeus on tuominnut ehdolliseen vankeuteen ja päiväsakkoihin murtomiehen, joka vei poikkeuksellisen paljon käteistä rahaa. Mies murtautui silloisen työnantajansa asuntoon Inarissa keväällä 2016.

Mies kertoi oikeudessa menneensä asuntoon, koska arveli sieltä löytyvän alkoholia. Juotavaa etsiessään hän löysi asunnosta brandypullon ja peltirasian, jossa oli suuri määrä käteistä rahaa. Tämän jälkeen alkoivat juhlat tuttavien kanssa.

Juhlinta alkoi ravintolassa Inarissa, josta he lähtivät ensin Sodankylään ja sieltä edelleen Rovaniemelle ja vielä Ouluun. Seurue asui hotelleissa ja ajeli satoja kilometrejä taksilla. Syytetty oli ostanut tavaroita, muun muassa älykellon ja kannettavan tietokoneen. Mies arvioi, että peltirasiassa ei ollut enempää rahaa kuin noin 15 000 euroa, jotka hän käytti pitkäksi venyneen juhlareissun aikana. Syytetty kiisti, että hän olisi anastanut 62 000 euroa.

Säästi käteistä remonttia varten

Varkauden kohteeksi joutunut yrittäjä sanoi, että hän oli säilyttänyt kotonaan käteistä rahaa vähintään 62 000 euroa. Hän kertoi, että hänen omistamansa kiinteistö oli menossa laajaan remonttiin ja hän oli säästänyt sitä varten rahaa noin kolme vuotta. Miehen mukaan hän ei pitänyt rahojaan pankissa ja käytti käteistä myös siksi, että matkusti paljon ulkomailla. Varkaan mukaan oli lähtenyt asunnosta muutakin tavaraa, kuten koruja, kamera ja gps-laite.

Syytetty kertoi oikeudessa elämänsä olleen alkoholinhuuruista. Hän oli päättänyt murtautua silloisen työnantajansa taloon, koska rahat ja viinat olivat loppuneet.

Käräjäoikeus piti uskottavana asianomistajien eli yrittäjän ja tämän puolison kertomusta anastettujen rahojen määrästä. Syytetyn arviota rahasummasta oikeus ei pitänyt uskottavana, koska hänellä oli ollut pitkä juomaputki ennen ja jälkeen murron.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen törkeästä varkaudesta ja kahdesta näpistyksestä yhdeksi vuodeksi ja 15 päiväksi vankeuteen. Koska hänet oli tuomittu aiemmin neljä kertaa ehdollisiin vankeusrangaistuksiin, tuomio tuli ehdottomana. Vankeusaikaan sisältyi Helsingin käräjäoikeuden huhtikuussa 2016 tuomitseman ehdollisen vankeusrangaistuksen täytäntöönpano.

Tuomittu välttyi vankilalta

Syytetty valitti Rovaniemen hovioikeuteen ja vaati muun muassa lievempää tuomiota eli sen määräämistä ehdolliseksi vankeudeksi. Hän kertoi muun muassa tehneensä rikoksen poikkeuksellisen ja äkkiäarvaamattoman houkutuksen vallassa.

Hovioikeus katsoi, että miehen syyksi nyt luetut rikokset olisi voitu käsitellä yhdessä oikeudenkäynnissä joko Varsinais-Suomen tai Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa, jolloin niistä olisi todennäköisesti tuomittu yhteinen ehdollinen vankeusrangaistus tuolloin käsiteltyjen rikosten kanssa. Tämän takia hovioikeus tuomitsi miehen yhdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen ja lisäksi 60 päiväsakkoon, josta tuli maksettavaa 360 euroa.

Mies joutuu maksamaan vahingonkorvauksena viemistään rahoista vajaat 58 000 euroa. 62 000 eurosta vähennettiin 500 euron vakuutuskorvaus ja runsaat 3800 euroa, jotka palautettiin omistajalleen. Lisäksi tuomittu joutuu korvaamaan muun muassa vastapuolen oikeudenkäyntikuluja useita tuhansia euroja.

Jutussa tuomittiin myös toinen mies törkeästä kätkemisrikoksesta ehdolliseen vankeuteen. Hänen katsottiin pitäneen hallussaan osaa ryöstösaaliista. Hän oli juhlien tuoksinassa unohtanut 13 000 euroa rahaa koiranruokapussissa oululaiseen ravintolaan. Ravintolan väki toimitti rahat Oulun poliisille. Mies ei valittanut tuomiostaan hovioikeuteen.

Lue seuraavaksi