1. yle.fi
  2. Uutiset

Seksuaalisesta ahdistelusta syytetty Kööpenhaminan ylipormestari eroaa – Tanskan pääministeri Frederiksen: myös meillä sosiaalidemokraateissa on ongelmia

Vielä sunnuntai-iltana Frank Jensen vakuutti pysyvänsä tehtävässään viime päivien kohusta huolimatta.

seksuaalinen häirintä
Kööpenhaminan pormestari Frank Jensen.
Frank Jensen luopuu sekä ylipormestarin että SDP:n varapuheenjohtajan tehtävistä.Francis Joseph Dean / Deanpictures / AOP

Naisten seksuaalisesta ahdistelemisesta syytetty Kööpenhaminan ylipormestari Frank Jensen eroaa tehtävästään. Hän jättää myös tehtävänsä Tanskan sosiaalidemokraattisen puolueen varapuheenjohtajana. Jensen on entinen oikeusministeri.

Tanskan yleisradioyhtiön DR:n (siirryt toiseen palveluun) ja Ekstra Bladet-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Jensen perustelee eroaan sillä, että kohu varjostaa poliittista työtä.

Vielä sunnuntai-iltana Jensen oli vakuuttanut pysyvänsä tehtävässään viime päivien kohusta välittämättä. Maanantaina iltapäivällä hän sanoi tulleensa toisiin ajatuksiin "nukuttuaan yön yli".

Maanantaina aamupäivällä, ennen Jensenin eroilmoitusta, Tanskan pääministeri, sosiaalidemokraattien Mette Frederiksen otti uusiin ahdisteluväitteisiin ensimmäistä kertaa julkisesti kantaa. Frederiksen sanoi suhtautuvansa syytöksiin erittäin vakavasti.

– On selvää, että myös meillä sosiaalidemokraattisessa puolueessa on ongelmia. Siihen tulee nyt muutos, pääministeri sanoi lausunnossaan.

Useat naiset ovat kertoneet Jensenin ahdistelleen heitä esimerkiksi kourimalla heitä joulujuhlissa. Jensen tunnusti aiemmin toimineensa väärin ahdistelusta kertoneita naisia kohtaan ja pyysi näiltä anteeksi. Hän kuitenkin lisäsi samalla muistavansa tapahtumat toisin.

Tanskassa on tänä syksynä käyty kiivasta keskustelua seksuaalisesta ahdistelusta ja sukupuolten tasa-arvosta. Aiemmin tässä kuussa vasemmistoliberaalin Radikale Venstre -puolueen puheenjohtaja Morten Østergaard joutui pois tehtävästään ahdistelusyytösten vuoksi.

Lue myös:

Tanskassa puolueet vaativat, että Kööpenhaminan pormestarin ahdisteluepäilyt tutkitaan

Kööpenhaminan pormestaria, sosiaalidemokraattien varapuheenjohtajaa syytetään kahden naisen ahdistelusta – puolue kokoontuu hätäkokoukseen sunnuntaina

Metoo saapui Tanskaan kolme vuotta myöhässä – juontajan avautuminen tv-gaalassa avasi padot, ja nyt ahdistelusta kertovat poliitikotkin

Lue seuraavaksi