1. yle.fi
  2. Uutiset

Lusin koulua ei otetakaan enää koulu- ja päiväkotikäyttöön? Ehdotus toisi Heinolalle satojen tuhansien eurojen säästöt

Lopullisen päätöksen Lusin kohtalosta tekee kaupunginvaltuusto päättäessään ensi vuoden budjetista.

Heinola
Lapsia koulun käytävällä
Lusin koulun toiminta on järjestetty vuoden 2018 tulipalon jälkeen Heinolassa Kirkonkylän koululla.Meeri Niinistö / Yle

Heinolan hyvinvointilautakunta on päättänyt esittää kaupunginhallitukselle, ettei koulu- tai päiväkotitoimintaa käynnistettäisi Lusin koulussa syksyllä 2021.

Päätös syntyi hyvinvointialan talousarviovalmistelussa, kun Venla Väli-Torala (kok.) esitti, että toimintaan varatut määrärahat poistetaan opetus- ja koulutuspalveluiden sekä varhaiskasvatuksen budjeteista.

Esitys voitti äänin 7-2. Talousarviovalmistelua valmistelleelle hyvinvointijohtajalle Pirjo Hepo-ojalle esitys tuli yllätyksenä. Hän arvelee, että päätökseen vaikutti syyskuussa pidetty iltakoulu.

– Kerroin siellä tiedot toiminnan käynnistämisestä puheenjohtajan pyynnöstä. Viranhaltijoilla on ollut koko ajan tieto, että lapsia on liian vähän. Ehkä päättäjät havahtuivat, kun konkretisoimme hintoja.

Lusin kouluun olisi tulossa ensi elokuussa seitsemän oppilasta 1. ja 2. luokille ja lisäksi neljä esikoululaista. Päiväkotiryhmään olisi tulossa 3–5 lasta. Jos toimintaa ei aloiteta, oppilaat käyvät kouluaan Kirkonkylän koulussa ja päiväkoti-ikäiset sijoitetaan Kettukallion päiväkotiin.

Toiminnasta luopuminen toisi kaupungille säästöjä yli 100 000 euroa vuonna 2021 ja seuraavana vuonna noin kaksinkertaisen määrän.

Kaupunginhallitus kokoontuu 26. lokakuuta ja tekee esityksen valtuustolle, joka tekee lopullisen päätöksensä talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Lusin koulun vanha osa tuhoutui tulipalossa keväällä 2018. Aiemmin tarkoituksena oli, että Lusissa jatkaisivat esikoulu sekä eka- ja tokaluokat siihen saakka, kunnes Kirkonkylän koulu on saatu remontoitua eli parin vuoden ajan.

Lue seuraavaksi