1. yle.fi
  2. Uutiset

Maan pahimmalla korona-alueella yläkoululaisetkin ottavat nyt tuntumaa maskeihin – lomalta palanneet oppilaat: "Lähiopetus maskilla on parempi kuin etäopetus"

Pohjalaisiin yläkouluihin on tilattu laatikkokaupalla kasvomaskeja, joiden turvallista käyttöä nyt opetellaan.

koronavirus
koululaisia maskit kasvoilla Laihialla
Iida Siipola (vasemmalla) ja Irmeli Red'kina toivovat, että epidemia talttuu eikä etäkouluun tarvitse palata.Anna Wikman / Yle

Laihian yhtenäiskoulussa päivä alkoi maanantaina kasvomaskien jaolla.

Wilma-viesti yläkouluihin yltävästä maskisuosituksesta oli lähtenyt koteihin Vaasan sairaanhoitopiirin alueella jo syysloman aikana, joten joillakin oppilailla oli omatkin maskit mukana.

Seiskaluokkalaiset Irmeli Red'kina ja Iida Siipola olivat ottaneet tuntumaa maskeihin jo hetken ajan.

– Vähän oudolta tuntuu, aivan kunnolla ei saa happea, toteavat tytöt.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä päätti viime perjantaina, että vahva kasvomaskisuositus laajenee kaikkiin alueen yläkouluihin Vaasan sairaanhoitopiirin vaikean koronatilanteen takia.

Vaasan sairaanhoitopiirissä epidemia on ainoana alueena Suomessa leviämisvaiheessa, ja THL:n suosituksen mukaan kasvomaskit on siinä vaiheessa hyvä ottaa käyttöön myös yläkouluissa.

Pohjanmaalla suositus on voimassa toistaiseksi.

Lue myös: Kasvomaskisuositus laajeni yläkouluihin Pohjanmaalla – koronaryhmä uskoo rajoitusten vähitellen purevan

Maskeja kotisairaanhoidosta

Maskeja oli ensimmäisenä koulupäivänä syysloman jälkeen jakamassa myös yhtenäiskoulun johtava rehtori Paula Hauru. Oppilaita myös ohjeistettiin niiden käytössä.

– Yläkoululaiset jo ymmärtävät, että tämä tehdään turvallisuuden takia, kiittelee Hauru koulunsa oppilaita.

Maskisuositus onkin oppilaiden keskuudessa otettu hyvin vastaan.

– Välillä voi maski olla kasvoilla vähän ylhäällä tai alhaalla, mutta mitään närää ei suositus ole aiheuttanut, toteaa Hauru.

Laihian yhtenäiskoulussa suositus koskee 300 oppilasta.

rehtori tutkii kasvomaskiohjeita laihian yhtenäiskoulussa
Johtava rehtori Paula Hauru kertoo, että Laihialla kunta huolehtii kaikille yläkoulun oppilaille maskit.Anna Wikman / Yle

Opetushallituksen mukaan kuntien on tarjottava ja kustannettava maskit kaikille vuosiluokkien 7-9 ja lisäopetuksen oppilaille, sillä kyse on oppivelvollisuuskoulutuksesta. Perusopetuksessakin oppilas voi käyttää halutessaan omaa maskia.

– Maskeja riittää, sanoo Hauru.

Ensi hätään Laihian yhtenäiskoululle saatiin 2000 kappaleen maskierä kotisairaanhoidosta.

Pietarsaaressa kuluu maskeja laatikkokaupalla

Pietarsaaressa kahdessa yläkoulussa on yhteensä lähes 900 oppilasta ja heille on jaettu 10 kertakäyttömaskia viikoksi.

Kaksi maskia pitäisi riittää päiväksi ja tarkoitus on, että uusi maski otetaan käyttöön ruokailun jälkeen. Kuljetusoppilaille on jaettu vielä lisämaskeja.

Yläkoululaisia ei voi pakottaa pitämään kasvomaskia.

Etelänummen koulun rehtori Kim Pitkäkangas katsasti luokkia maanantaina ja ilahtui tuloksesta.

– Lähes kaikilla oli maskit kasvoilla, siitä olen positiivisesti yllättynyt. Väsymistä voi aina tulla, mutta uskon, että aika innokkaasti maskeja jatkossakin käytetään.

Tämän viikon perusteella kouluissa arvioidaan, minkä verran maskeja tarvitaan jatkossa. Varamaskeja kouluilla on runsaasti, jos ne uhkaavat loppua kesken.

– Lisämaskeja on tulossa lähipäivinä laatikkokaupalla, kertoo Pitkäkangas.

opettaja jakaa kasvomaskeja oppilaille Laihian yhtenäiskoulussa
Opettaja Anne Similä opasti maskien käyttöä maanantaina yläkoulun oppilaille Laihialla. Samalla muistutettiin käsien pesusta ja turvaväleistä. Sebastian Björklund / Yle

Maskeilla turvataan lähiopetusta

Irmeli Red'kina ja Iida Siipola ovat valmiita pitämään maskia koulussa, jos sillä tavalla turvataan lähiopetuksen jatkuminen. Etäopetuksesta kokemusta tuli riittävästi viime keväänä.

– Parempi lähiopetus maskilla kuin etäopetus. Täällä pääsee näkemään kavereita, he toteavat.

Paula Hauru on täysin samoilla linjoilla oppilaidensa kanssa. Hän tietää, että koulukavereiden tapaaminen on tärkeää ja että sekin tukee oppimista.

– Koulu ei ole vain oppimista ja kasvamista varten vaan myös sitä varten, että oppilaat sosiaalistuvat ja oppivat toimimaan toisen ihmisiten kanssa. Lähiopetus ihan ehdottoamsti ykkönen.

Vaasassa yläkoululaiset jatkavat etäopetuksessa

Vaasassa koronatilanne on viime viikkoina ollut maan vaikein ja tartuntoja ja altistumisia on ollut myös peruskouluissa.

Siksi kaupungin kouluissa on 12. lokakuuta lähtien annettu lähiopetusta vain alakoulun alimmille luokille, sekä erityisen tuen oppilaille ja valmistavan opetuksen oppilaille.

Lue myös: Vaasan peruskouluissa siirrytään etäopetukseen koronatilanteen takia

Vaasassa alakoulun neljännen, viidennen ja kuudennen luokan oppilaat palaavat lähiopetukseen tänään tiistaina, mutta yläkouluissa etäopetus jatkuu vielä tämän viikon.

– Olemme varautuneet, että maskeja jaetaan yläkoululaisille viikon ajan eli lokakuun loppuun saakka, toteaa kaupungin sivistystoimenjohtaja Christina Knookala.

Alueen kovien koronarajoitusten toivotaan purevan niin että Vaasan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuus painuisi alle kriittisen rajan.

Aiheesta voi keskustella 22. lokakuuta klo 23.00 saakka.

Lisää aiheesta:

Opiskelija, näin käytät maskia koulussa – seitsemän vinkkiä

Lue seuraavaksi