Hyppää sisältöön

Ylen tiedot: Ravintolarajoituksille etsitään kuumeisesti mallia, ruokaravintoloiden rajoitukset olisivat keveämmät kuin yökerhojen

Perustuslakivaliokunnan vaatimat korjaukset yritetään laatia huomiseksi.

Asiakas asetteli kasvomaskiaan helsinkiläisessä ravintolassa viime viikolla. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ravintoloiden koronarajoituksia rakennetaan kovalla kiirellä eduskunnassa.

Ravintoloiden aukioloa ja paikkamääriä säätelevä määräaikainen laki on voimassa vain lokakuun loppuun asti. Rajoituksia jatkava lakiesitys juuttui perustuslaillisiin ongelmiin, ja nyt lakiesitystä korjataan pika-aikataululla.

Ylen tietojen mukaan valmisteilla on malli, jossa rajoituksia säädeltäisiin sen mukaan, onko ravintola ruokaravintola vai tulevatko tulot lähinnä alkoholin myynnistä. Lisäksi asiakaspaikkoja ja aukioloa säädettäisiin alueen tartuntatilanteen mukaan.

Koronaviruksen takia eduskunta on säätänyt tartuntatautilakiin pykäliä, joilla ravintoloiden aukioloa ja paikkamääriä on rajoitettu.

Tällä hetkellä ravintolat saavat suuressa osassa maata myydä alkoholia puoleen yöhön asti ja niiden on suljettava ovensa kello yksi. Alueilla, joilla tartuntoja on paljon, ravintoloiden anniskelu päättyy jo klo 22 ja ovet suljetaan klo 23, ja näillä alueilla ravintolaan saa tulla vain puolet asiakasmäärästä.

Perustuslakivaliokunta vaati jaottelemaan rajoitukset alueellisesti tartuntatilanteen mukaan sekä ravintolatyypeittäin, niin että rajoitukset ottavat huomioon tartuntariskin suuruudeen. Muuten laki rajoittaa liikaa perustuslain takaamaa elinkeinovapautta.

Lakiesityksen korjaaminen on kesken. Ylen tietojen mukaan ruokaravintoloiden rajoitukset olisivat kevyemmät kuin esimerkiksi yökerhojen, joissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ( THL ) mukaan tartuntoja on levinnyt.

Esillä on ollut tapa, jossa ravintolat luokiteltaisiin sen mukaan, kuinka suuri osa ravintolan tuloista tulee ruoan myynnistä.

Lisäksi erikseen pitäisi löytää sopivat aukioloajat esimerkiksi huoltoasemien ravintoloille. Jos huoltoasemilta saa ruokaa ympäri vuorokauden, se voi taas syrjiä muita ravintoloita, joita säänneltäisiin tiukemmin.

Ongelmana ovat ravintolat, jotka esimerkiksi päivällä myyvät ruokaa ja ilta-aikaan muistuttavat yökerhoja.

MaRa perustaisi rajoitukset elintarvikeilmoituksiin

Ravintola-alan etujärjestö Mara ei pidä ravintolarajoitusten kohdentamista ruoan myynnin mukaan järkevänä. Vaikka tarkoitus olisi rajoittaa tiukemmin yökerhoja, malli rokottaisi myös ruokaravintoloita.

Toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan esimerkiksi fine dining-ravintolat voivat saada alkoholin myynnistä enemmän tuloja kuin ruoan myynnistä.

– Ruoka valmistetaan näissä ravintoloissa käsityönä tuoreista raaka-aineista ja palkkakustannukset ovat merkittävä kulu. Viinien ja muun alkoholin myynnillä voidaan subventoida ruoan tekemisen kuluja, Lappi kertoo.

Hänen mielestään ruokaan tai alkoholin anniskeluun perustuvat rajoitusmallit vain vääristävät alan kilpailua.

Kun rajoituksiin asetetaan jokin ravintolan myyntiin tai tuottoon perustuva raja, samantyyppiset ravintolat voivat joutua rajoituksen lievemmälle tai tiukemmalle puolelle.

Jos rajoituksia halutaan kohdetaan nyt nimenomaan yökerhoihin, Lappi pitää parempana, että rajoitusmalli perustuisi elintarvikeilmoituksiin.

Kun ravintola valmistaa ruokaa tiloissaan, se joutuu tekemään siitä ilmoituksen ja oma valvontasuunnitelman, jossa kerrotaan tarkemmin ruoan valmistuksesta.

– Jos rajoitukset perustuisivat elintarvikeilmoituksiin, ruokaravintolat eivät joutuisi tiukennusten kohteeksi, Lappi sanoo.

MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan ravintoloiden myyntiin tai tuottoon perustuvat rajoitukset vääristävät alan kilpailua. Samantyyppiset ravintolat voivat joutua tiukempien tai lievempien rajoitusten piiriin. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Tiukemmat rajoitukset siellä missä enemmän tartuntoja

Perustuslakivaliokunta vaati myös, että rajoitukset säädetään alueittain. Siksi Ylen tietojen mukaan pohditaan mallia, jossa rajoitukset noudattelisivat perus-, kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevien alueiden rajoja.

Tiukimmat rajoitukset olisivat leviämisalueella, löyhemmät kiihtymisalueella ja kaikkein lievimmät siellä, missä tartuntoja ei juuri ole.

Myös paikkamääriä säädeltäisiin sen mukaan, kuinka paljon alueella on tartuntoja. Huomiseen mennessä pitäisi ratkaista myös se, aukeavatko ravintolat rajoituksetta niillä alueilla, missä tartuntoja ei juuri ole.

Tästä on Ylen tietojen mukaan erilaisia kantoja. Koska korona-ajan laki on määräaikainen ja voimassa ensi vuoden helmikuun lopulle, lailla saatetaan rajoittaa ravintoloiden aukioloa koko maassa lievästi, jotta tartuntoja onnistuttaisiin ennaltaehkäisemään.

Ravintoloiden jaottelun kuvataan olevan lakiteknisesti vaikeaa. Jos laki ei ehdi voimaan ajoissa, ravintolat aukeavat rajoituksetta koko maassa marraskuun alussa.

Rajoituksia hiotaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja sosiaali- ja terveysministeriössä. Lakiesitys yritetään saada korjattua jo huomenna tiistaina, jotta se ehditään käsitellä ennen kuun loppua.

Päivitetty 16.45 MaRan Timo Lapin kommenteilla.

Lue lisää: