1. yle.fi
  2. Uutiset

THL: Positiivisten tulosten osuus koronatestatuista kääntynyt laskusuuntaan, mutta edelleen ollaan kiihtymisvaiheessa

Suomessa on todettu 294 uutta tartuntaa.

koronavirus
THL:n tiedotustilaisuus - Aiheina koronatilanne, alueelliset suositukset ja kuolleisuus
THL:n tiedotustilaisuus - Aiheina koronatilanne, alueelliset suositukset ja kuolleisuus

Suomessa on todettu 294 uutta tartuntaa, mutta positiivisten testitulosten määrä suhteessa kaikkien testien määrään on kääntynyt kuitenkin laskusuuntaan, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Puumalaisen mukaan se kertoo siitä, että testauskapasiteetti on riittävä ja tunnistamattomia tautitapauksia ei todennäköisesti tällä hetkellä ole. Tartunnan jäljitys toimii THL:n mukaan pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta suurimmassa osassa Suomea edelleen hyvin.

Kaikkiaan Suomessa on tähän mennessä testattu yli 1,3 miljoonaa näytettä. Sairaalahoidossa on 62 potilasta, joista tehohoidossa on 7. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia on rapportoitu 351.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kiihtymisvaiheessa yhä kuusi aluetta Suomessa

Edelleen kiihtymisvaiheessa on kuusi aluetta ja Vaasan sairaanhoitopiiri on toistaiseksi ainoa laajenemisvaiheessa oleva alue. Epidemian kiihtymisvaiheessa olevat alueet ovat Ahvenanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Helsinki ja Uusimaa, Kanta-Häme, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi.

Puumalaisen mukaan eniten tartuntatapauksia viikon kuluessa on ollut Vaasan, Keski-Suomen ja pääkaupunkiseudun alueella.

Sairaanhoitopiirit ja aluehallintoviranomaiset arvioivat alueellisia tilanteita uudestaan torstaina.

Tapausten ilmaantuvuusluku, jota seurataan yhtenä muuttujana taudin levinneisyyden osoittajana, on tällä hetkellä koko maassa 50. Ilmaantuvuusluku vaihtelee kuitenkin suuresti alueittain ja esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella se on tällä hetkellä yli 80.

Laajenemisvaiheessa olevan Vaasan kaupungin alueella taas ilmaantuvuusluku on noin 600, koko Vaasan sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuus on tästä puolet eli vähän yli 300.

– Vaasan tilanne on viime päivinä hieman rauhoittunut. Vaikuttaa siltä, että nämä tehokkaat toimenpiteet, joita sairaanhoitopiiri ja alueen kunnat ovat tehneet, ovat saaneet tilanteen kääntymään parempaan suuntaan, Puumalainen arvioi.

Puumalaisen mukaan ei ole olemassa yksittäistä ennustetta siitä, milloin epidemiahuippu saavutetaan, vaan siitä kuinka hyvin torjuntatoimissa onnistutaan.

– Olemme pandemian alkuvaiheessa. Kuinka paljon näemme tautitapauksia, riippuu siitä, kuinka onnistumme näillä torjuntatoimilla hidastamaan epidemian leviämistä, sanoo Puumalainen.

Kaikkiaan sairaanhoitopiirejä on Suomessa 21 ja näistä 14 on toistaiseksi epidemian suhteen perustasolla, eli epidemia on niissä hyvin hallinnassa.

THL kokoaa sivuilleen (siirryt toiseen palveluun)tietoa alueellisista ja kuntakohtaisista suosituksista ja rajoituksista.

Pandemia ei näytä hiipumisen merkkejä

Tilanne vaihtelee maailman eri osissa, mutta pandemia on edelleen täydessä vauhdissa, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen tiedotustilaisuudessa.

– Hidastumista ei ole näköpiirissä, vaan tilanne tulee jatkumaan useita kuukausia eteenpäin, Salminen toteaa.

Salminen muistuttaa, että päättäväisin toimin –mikä ei välttämättä tarkoita yhteiskunnan sulkemista– pystytään vaikuttamaan epidemian kehittymiseen.

Tartunnat nyt yleisimpiä nuorilla kuin keväällä

Tänä syksynä koronatartunnat ovat olleet yleisempiä nuorilla kuin viime keväänä. Keväällä positiivisen tuloksen saaneiden keski-ikä oli 48 vuotta ja syksyllä 38 vuotta. Tämä johtuu osin testauskäytännöistä, sillä keväällä testikapasiteetti oli rajallinen ja testejä tehtiin tuolloin harvemmille.

Korkea ikä on edelleen merkittävä vakavan sairauden riskitekijä, nuorilla vakava sairastuminen on edelleen harvinaista.

Ikä ja taustalla olevat sairaudet lisäävät huomattavasti koronatartunnan saaneen riskiä joutua sairaalahoitoon tai kuolla. Taustasairaudet 2–3-kertaistavat sairaalahoidon ja kuolleisuuden riskit, toteaa THL.

Riskiryhmiin kuuluvat erityisesti yli 70-vuotiaat sekä ne, joilla on keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä heikentävä sairaus.

– Ikä lisää selvästi tartunnan saaneiden riskiä kuolla, vaikka ei olisikaan taustasairauksia. Iäkkäämmillä taustasairaudet lisäävät riskiä vielä entisestään, sanoo THL:n tutkimusprofessori Markku Peltonen.

THL on selvittänyt koronaan sairastuneiden sairaalahoidon tarvetta ja kuolleisuutta Tartuntatautirekisterin, Hoitoilmoitusrekisterin ja Kelan erityiskorvaustietojen avulla.

Tarkasteltuja taustasairauksia ovat olleet: sydän- ja verisuonitaudit, verenpainetauti, diabetes, astma ja krooniset keuhkosairaudet, maksan tai munuaisten vajaatoiminta vastustuskykyä heikentävät sairaudet ja lääkitykset sekä sidekudossairaudet ja reuma.

Tarkastelun ulkopuolelle ovat jääneet esimerkiksi tupakointi ja ylipaino, joiden on todettu lisäävän vakavamman koronavirustaudin riskiä.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta - jatkuvasti päivittyvä artikkeli kertoo koronauutiset kootusti maailmalta ja Suomesta

Maan pahimmalla korona-alueella yläkoululaisetkin ottavat nyt tuntumaa maskeihin – lomalta palanneet oppilaat: "Lähiopetus maskilla on parempi kuin etäopetus"

Koronavilkulla voi pärjätä myös ulkomailla – Euroopassa on lukuisia sovelluksia, jotka voisivat lähettää toisilleen altistumisilmoituksia

Lue seuraavaksi