Hyppää sisältöön
Tuulivoimala ja henkilöauto Piiparinmäen tuulipuistossaTuulivoimalan perustukset Piiparinmäen tuulipuistossaVoimalinja Piiparinmäen tuulipuistossaMurronkankaan sähköasema Piiparinmäen tuulipuistossaMurtokankaan sähköasema Piiparinmäen tuulipuistossaPohjois-Pohjanmaan ja Pyhännän kyltit Kokkolantien varressaKainuun ja Kajaanin kyltit Kokkolantiellä, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun rajalla.Piiparinmäen tuulipuiston vierailukeskus ja huoltorakennusPiiparinmäen tuulipuiston vierailukeskuksen aulassa on lähes seinän kokoinen ikkuna.Rakennuttamispäällikkö Petri Aiononen Piiparinmäen tuulipuistossa. Taustalla näkyy pystytetty tuulivoimala.Sähköaseman osa sähköasemalla Piiparinmäen tuulipuistossaPiiparinmäen tuulipuiston opastekartta vierailukeskuksellaMaakaapelikelojen säilytyspaikka Piiparinmäen tuulipuistossaPiiparinmän tuulipuistossa vasta valmistunut tuulivoimala.

Kohta täällä tuotetaan prosentti Suomen sähköstä

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan rajalle nousee seuraava Suomen suurin tuulipuisto.

Kajaanin ja Pyhännän rajalla matalalla olevien pilvien sisään kätkeytyy 230 metriin kurkottava tuulivoimala.

Harvaan asuttu pohjoinen Suomi on otollista seutua tuulivoiman rakentamiselle, kuten 58 neliökilometrin kokoiselle Piiparinmäen tuulipuistolle.

Piiparinmäen tuulipuiston kaikkien 41 voimalan perustukset ovat nyt valmiita.

Tällä hetkellä voimaloita on pystytettynä viisi.

Loput 41 ovat pystyssä ja sähköverkossa vuoden 2021 loppuun mennessä.

Tuulipuisto pystytään rakentamaan ilman valtion tukea, koska Google ostaa yli puolet tuulipuiston tuottamasta energiasta Haminassa sijaitsevan palvelinkeskuksen käyttöön.

Tuulipuistosta on hyötyä niin Pyhännälle kuin Kajaanillekkin.

Tämän sähköaseman kautta tuulipuiston tuottama energia saadaan sähköverkkoon. Se riittäisi noin 36 000 omakotitalon tarpeisiin, mikä vastaa noin prosenttia Suomen sähköstä.

Pyhännän puolelle rakennetaan 32 tuulivoimalaa, joista maksettava kiinteistövero kasvattaa kunnan tuloja noin miljoonalla eurolla vuodessa.

Kajaanin saa mailleen yhdeksän voimalaa. Ne lisäävät kaupungin vuosittaisia tuloja noin 150 000 euroa.

Tuulivoimaloiden, tiestön, sähköaseman ja kaapeloinnin lisäksi alueelle on rakennettu vierailukeskus ja huoltorakennus.

Keskuksessa otetaan vastaan Ilmattaren vieraat. Viimeisimpiä vieraita ovat olleet Vuolijoen ala-asteen oppilaat.

“Mielenkiintoisin koululaisten kysymys oli, miksi tuulivoimalat ovat valkoisia, voisivatko ne olla punaisia?"

Petri Ainonen, rakennuttamispäällikkö, Ilmatar

"Valkoiseen väriin on päädytty, koska se on taivasta vasten mahdollisimman neutraali.”

Petri Ainonen, rakennuttamispäällikkö, Ilmatar

Piiparinmäen tuulipuiston rakennustyöt aloitettiin lokakuussa 2019. Ensimmäiset suunnitelmat on tehty Metsähallituksen toimesta jo vuonna 2012.

Alunperin alueelle on maalailtu 127 voimalaa, ja alue ylsi pitkälle Kokkolantien eteläpuolelle Vieremäen kunnan puolelle saakka.

Esimerkiksi Lammaslamminkankaan alueesta on luovuttu ympäristövaikutusten takia.

Tuulipuistosta syntyy meluhaittoja ja merkittäviä vaikutuksia alueella pesiviin lintuihin ja muuhun eläimistöön. Erityisesti aluksi eläimet välttävät aluetta.

Valtavien voimaloiden käyttöikä on noin kolmekymmentä vuotta. Samaa aikaa on suunniteltu koko Piiparinmäen tuulivoimapuistolle.

“Euroopassa on rakennettu uusia voimaloita käytöstä poistettujen tilalle. On täysin mahdollista, että tuotanto jatkuu myös täällä tämän elinkaaren jälkeen uusilla laitoksilla."

Petri Ainonen, rakennuttamispäällikkö

Tekijät

Antti Tauriainen