1. yle.fi
  2. Uutiset

Joko tiukemmat koronarajoitukset tehoavat Uudellamaalla? Diagnostiikkajohtaja: "Viimeisen kahden viikon aikana tartuntamäärien kasvu on hidastunut"

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan koronatilanne on HUSin alueella edelleen kiihtymisvaiheessa, mutta ei leviämisvaiheessa.

koronavirus
Covid-19 virus 3d-mallinnettuna
Uudellamaalla on edelleen potentiaalia voimakkaalle koronatartuntojen määrän kasvulle, vaikka tilanne on rauhoittunut jonkin verran viimeisen kahden viikon aikana, sanoo HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen. Sasa Kadrijevic / All Over Press

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen näkee lievää valonpilkahdusta Uudenmaan alueen koronatilanteessa.

HUSin alueella viimeisen kahden viikon aikana koronatartuntojen kasvunopeus on pysynyt melko vakaana.

Sosiaali- ja terveysministeriön kriteerien mukaan koronan leviämisvaihe edellyttäisi muun muassa, että tartuntojen pitäisi kasvaa kymmenen prosentin päivävauhtia. Lisäksi positiivisten näytteiden osuus testatuista pitäisi olla yli kahden prosentin.

Lehtosen mukaan HUSin alueella kaikki leviämisvaiheen kriteerit eivät täyty, siksi päällä on edelleen kiihtymisvaihe.

– Tartuntojen ilmaantuvuus sinänsä saattaisi täyttää leviämisvaiheen kriteerit, samoin positiivisten näytteiden osuus on leviämisvaiheen rajalla, mutta viimeisen kahden viikon aikana tartuntamäärien kasvu on hidastunut. Ei ole tullut sellaista piikkiä kuin syys-lokakuun vaihteessa, sanoo Lehtonen.

Lehtosen mukaan myös sairaalahoidon tarve on pysynyt aika alhaisena.

– Tämä johtuu siitä, että korona ei ole levinnyt kovin paljoa vanhempiin ikäryhmiin, jotka todennäköisimmin sairaalahoitoa tarvitsisivat, sanoo Lehtonen.

"Lähiaikoina nähdään, miten hyvin uudet rajoitustoimet tehoavat"

Uudellamaalla otettiin uusia tiukempia koronarajoituksia (siirryt toiseen palveluun) käyttöön noin viikko sitten. Ravintoloiden aukioloaikaa ja alkoholin tarjoiluaikaa lyhennettiin, ja kokoontumisrajoituksia tiukennettiin.

– Lähiaikoina nähdään, miten hyvin uudet rajoitustoimet tehoavat, Lehtonen sanoo.

Jos katsoo viimeistä kahta viikkoa, saattavat rajoitustoimet olla riittäviä, sanoo Lehtonen.

Toisaalta hän muistuttaa esimerkiksi Vaasan tilanteesta, missä korona lähti leviämään voimakkaasti opiskelijajuhlien jälkeen.

– Uudellamaalla koronatartuntoja on kuitenkin niin paljon, että potentiaalia voimakkaalle tartuntamäärien kasvulle on olemassa. Sen takia koronarajoituksia on tärkeää noudattaa., sanoo Lehtonen.

Aiheesta muualla:

Viidessä maakunnassa ravintoloiden lopetettava anniskelu kello 22 ja suljettava ovet kello 23 jo sunnuntaista lähtien – Yle seurasi STM:n tiedotustilaisuutta

Ministeri Kiuru: Koronan kiihtymisvaihe uhkaa useimpia maakuntia, alueiden on tehtävä kaikki mahdollinen

Lue seuraavaksi