1. yle.fi
  2. Uutiset

Savo-Karjalassa osa puolueista havittelee merkittävää kasvua nuorten kuntavaaliehdokkaiden määrässä – nuorten näkökulmat ja some-taidot arvossaan

Iäkkäiden valtuutettujen siirtyminen sivuun voi avata valtuustopaikkoja nuoremmille ehdokkaille.

kuntavaalit
En hand som håller i en penna och är i beråd att fylla i en valsedel.
Seuraavat kuntavaalit pidetään huhtikuussa 2021. Ehdokasasettelu päättyy 9. maaliskuuta. Kuvituskuva.Yle/Tove Virta

Savo-Karjalan puolueet kokevat nuorten ehdokkaiden tuovan uusia vaikuttamistapoja ja oman ikäluokkansa näkökulmia kuntavaaleihin.

Ylen piiritoimistoille tekemän soittokierroksen mukaan esimerkiksi nuorten ehdokkaiden taito käyttää eri sosiaalisen median alustoja on arvossaan korona-aikana, kun kampanjointi toreilla tai julkisissa vaalitilaisuuksissa saattaa vähentyä totutusta.

Toisaalta osassa puolueista iäkkäämmät valtuutetut ovat ilmoittaneet jättäytyvänsä sivuun, mikä voi avata paikkoja nuoremmille.

Puolueiden tavoitteissa on eroja

Savo-Karjalan vaalipiirissä osa puolueista tavoittelee merkittävää kasvua alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden määrässä. Savo-Karjalan Vihreiden tavoitteena on, että joka neljäs ehdokas olisi nuori.

Savo-Karjalan Kokoomus tavoittelee sitä, että puolueella olisi joka kunnassa vähintään yksi nuori ehdokkaana: Kuopiossa ja Joensuussa Kokoomuksen tavoitteena on saada listoista kolmannes täyttymään nuorilla ehdokkailla.

Keskustan Pohjois-Savon piirin asettama tavoite on, että joka kymmenes ehdokas olisi nuori. Keskustan Pohjois-Karjalan piiri ei ole asettanut määrällistä tavoitetta nuorten ehdokkaiden osuudesta.

Savo-Karjalan Sosialidemokraatit ei ole asettanut määrällistä tavoitetta, mutta tavoittelee selvää lisäystä nuorten ehdokkaiden määrään. Samoin Pohjois-Savon Perussuomalaiset kannustaa nuoria ehdokkaiksi, mutta ei ole asettanut tavoitetta nuorten ehdokkaiden osuudeksi listoillaan.

Lue seuraavaksi