1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kokkola

Soiten hallinto välttyi valiokunnan syyniltä – sisäinen tarkastaja käy kuitenkin läpi erityisesti hankinnat

Valtuusto äänesti valiokunnan perustamisesta.

Kokkola
soite keskussairaalan käytävä
Soiteen tulee sisäisen tarkastajan virka.VILLE VIITAMÄKI / YLE

Soiten hallintoa ei tutkita tilapäisen valiokunnan voimin. Valtuusto torppasi ajatuksen lopulta selvin numeroin 19–5. Valiokunta olisi voinut viime kädessä mittauttaa hallituksen ja toimitusjohtajan luottamuksen.

Soiten hallinto voi joutua puntariin – tilapäinen valiokunta voisi jopa mittauttaa hallituksen ja toimitusjohtajan luottamuksen

Soiten valtuusto päätti myös, että Soitelle tuleva sisäinen tarkastaja selvittää aluksi hankintaprosessit ja menettelyt ja päätösten laillisuuden, lainvertaisuuden ja tarpeellisuuden.

Soiten valtuusto palautti uudelleen valmisteluun kysymyksen siitä, pitäisikö tarkastuslautakunnan tehdä ylimääräinen tarkastus Soiten hankinnoista, kilpailutuksesta ja päätöksentekoprosessista.

Vilkas keskustelu puolesta ja vastaan

Alun perin 11 valtuutettua oli jättänyt aloitteen tilapäisen valiokunnan perustamisesta hallinnon tarkastamista varten. Valtuustossa käytettiin aiheesta nelisenkymmentä puheenvuoroa. Erityisesti keskusteltiin toiminnan läpinäkyvyydestä ja Soiten hankinnoista.

Aloitteen allekirjoittaneen Hanna-Lea Ahlskogin mukaan tavoitteena oli saada kissa pöydälle. Hän pitää sisäisen tarkastajan viran perustamista erinomaisena asiana. Ahlskogin ohella tilapäistä valiokuntaa kannattivat Riitta Rahkola, Anna Nurmi-Lehto, Marlen Timonen ja Tarja Palosaari.

– Tilapäinen valiokunta olisi esittänyt kysymykset, sisäinen tarkastaja etsinyt vastaukset ja tilapäinen valiokunta tehnyt sen perusteella johtopäätökset. Tämä palauttaisi luottamuksen, Ahlskog totesi puheenvuorossaan.

Vastakommenttina käytettiin sitä, että osan mielestä tilapäinen valiokunta on liian iso ja raskas prosessi. Nykytilanteessa ei myöskään pitäisi keskittyä menneeseen vaan tulevaisuuteen.

– Minua häiritsee, että ollaan kaivelemassa vanhoja asioita. Virheitä tulee sallia, mutta ei suosia. Jos on tehty virheitä, estetään ne tulevaisuudessa, kun on tietoa ja taitoa, Pekka Nurmi painottaa.

Lue seuraavaksi