1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kylpylät

Suomalaiset lapsiperheet viihtyvät kylpylöissä, mutta Lapin talvikautta ne eivät pelasta

Esimerkiksi Holiday Club -ketjun Sallan kylpylässä talvikausi ilman ulkomaalaisia turisteja merkitsee työntekijöiden lomautuksia.

kylpylät
hotellinjohtaja Rauni Ruokamo
Holiday Club Sallan hotellipäällikkö Rauni Ruokamon mukaan talvikausi näyttää epävarmalta.Juha Mäntykenttä/Yle

Kotimaiset lapsiperheet ja liikuntalomaa viettävät pariskunnat ovat nyt tärkein asiakaskunta Pohjois-Suomen kylpylöissä, jotka muiden palveluyritysten tavoin elävät epävarmuudessa koronakurimuksen keskellä.

Ulkomaalaisten matkailijoiden puuttuessa kylpylöidenkin käyttöaste on toki pudonnut selvästi. Esimerkiksi Lapin suurimman kylpylän Levi Hotel Span asiakasmäärä on syksyn aikana ollut noin puolet tavanomaisesta.

– Haastavia aikoja elämme, mutta selviydytään. Onneksi kotimaan kauppa kuitenkin toimii, vaikka markkinatilanteen käännös on tullutkin, sanoo toimitusjohtaja Sanna Leinonen.

Hiljattain 10 miljoonan euron investoinnin tehnyt Levi Hotel Spa -lomakeskus eli entinen kylpylähotelli Levitunturi työllistää normaalisti talvisesonkina satakunta ihmistä ja lisäksi kymmeniä yrityksen ulkopuolisia työntekijöitä.

Nyt eletään vielä matalasesonkia ja tällä hetkellä töissä on Sanna Leinosen mukaan 25-30 ihmistä. Tuleva talvi pyörii suomalaisten lomien varassa.

– Tuntuuhan tämä hurjalta. Normaalisti ulkomaalaisten sesonki kestää marraskuulta maaliskuuhun ja jos ja kun se nyt jää pois, liikevaihto putoaa 70-80 prosenttia.

Kesällä ja syksyllä korona jopa hyödytti osaa kylpylöistä

Saariselällä, Sallassa, Vuokatissa ja Rukalla Holiday Club -ketjun kylpylät ovat toimitusjohtaja Maisa Romanaisen mukaan vetäneet kesän ja syksyn aikana jopa erittäin hyvin kotimaisia matkailijoita.

Kysyntä on ollut kovaa esimerkiksi Vuokatissa, missä majoitustoiminta painottuu loma-asuntoihin ja viikko-osakkeisiin.

– Nämä ovat olleet todella kysyttyjä. Kasvua on ollut jopa 20 prosenttia, Maisa Romanainen sanoo.

Holiday Club -kylpylöiden asiakkaat ovat normaalistikin pääosin suomalaisia. Poikkeuksen tekevät Lapin kohteet.

Inarin Saariselällä varsinkin jouluaika on perinteisesti ollut ulkomaalaisten turistien sesonkia.

Sallan kylpylässä talvi näyttää jopa kovin lohduttomalta, jos ulkomaalaisia ei tule. Hotellipäällikkö Rauni Ruokamon mukaan silloin henkilökuntamäärä puolittuu.

– Perinteisesti meille on tullut väkeä Hollannista, Espanjasta, Saksasta, Britanniasta ja Italiasta. Varauksia on tälläkin hetkellä jonkin verran, mutta kaikki on kiinni siitä, millä ehdoilla matkailijat pääsevät Suomeen.

Lue seuraavaksi