Hyppää sisältöön

Esko Valtaoja: Nasan kädenpuristus oli vasta alkua, Nokian on satsattava kuukelpoiseen tukiasemaan paljon

Nokia on yksi 14 yrityksestä, jotka Nasa valitsi kehittämään uusia teknologioita Kuuhun.

Esko Valtaojan mukaan kuuhanke on Nokialle suuri haaste, mutta se voi avata pitkällä aikavälillä yhtiölle suuria mahdollisuuksia. Kuva: Silja Viitala / Yle

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasa valitsi Nokian rakentamaan ensimmäistä 4G-verkkoa Kuuhun. Nokia on näin mukana Nasan Artemis-ohjelmassa, jonka tavoitteena on paluu Kuuhun ja pysyvän tukikohdan rakentaminen sinne.

– Nokialle tämä on valtava mahdollisuus, avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja sanoo.

Hän korostaa, ettei Kuuhun kuitenkaan vielä ole nousemassa mobiilitukiasemien verkkoa.

– He kehittävät teknologiaa, jota on tarkoitus laittaa ensimmäisen Kuuhun menevän pehmeän laskeutujan kyytiin vuonna 2022.

Valtava haaste

Nokia on yksi 14 yrityksestä, jotka Nasa valitsi kehittämään uusia teknologioita Kuuhun. Nokian Kalifornian yksikkö sai 14 miljoonan dollarin eli 12 miljoonan euron sopimuksen.

Rahasumma ei riitä mobiilitukiasemien verkon rakentamiseen, siihen tarvittaisiin Valtaojan mukaan pari nollaa perään.

– Se, että tukiasemasta tehdään avaruuskelpoinen, on kyllä aikamoinen haaste, jota ei tällä Nasan nyt myöntämällä 14 miljoonalla dollarilla missään nimessä tehdä. Se on kädenpuristus, että pääsette mukaan tutkimus- ja kehitysohjelmaan.

4G-tukiaseman pitää toimia Kuussa yksin omia aikojaan. Tukiaseman täytyy laskeutua Kuuhun, virittää itse itsensä kuntoon ja toimia ilman huoltoa äärimmäisissä lämpötiloissa.

Nokian on Valtaojan mukaan satsattava hankkeseen paljon enemmän kuin Nasan myöntämä rahoitus, jotta he voivat kehittää kuukelpoisen tukiaseman.

– Sen jälkeen kyllä on taivas auki ihan kirjaimellisesti Nasan tulevissa ohjelmissa ja kuuasemissa.

Valtaojan mukaan Kuun pinnalle on tarkoitus levittää jatkossa niin sanottu Luna Net -kommunikaatioverkosto. Tavoitteena on miehitetty kuuasema noin 10 vuoden kuluttua.

– Jos Nokia todellakin onnistuu tässä teknologiassaan ja on se, joka pääsee päävastuuseen tästä kaikesta, niin se on aikamoisen iso juttu.

Teknologiasta ratkaisu yhteysongelmiin

Artemis-ohjelman aikataulu on tiukka, eivätkä avaruusohjelmien aikataulut useinkaan pidä.

Suunnitelman mukaan vuoden 2022 lopussa Kuuhun lähtisi pehmeän laskun mukana erilaisia instrumentteja, joista yksi olisi 4G-tukiasema.

Vuonna 2024 Kuuhun on tarkoitus lähettää nais- ja miesastronautit. He hyödyntäisivät Nokian tukiasemaa. Siinä vaiheessa Kuuta pitäisi olla kiertämässä Gateway-niminen avaruusasema, jossa myös olisi Nokian teknologiaa.

Astronautit kommunikoisivat tukiaseman välityksellä toisilleen. Maahan yhteys voisi kulkea tukiaseman tai kiertävän avaruusaseman kautta.

– Vanhoissa Apollo-lennoissa yksi ongelma oli se, että Kuun pinnalla astronautit olivat aika orpoina yksinään. Kun kiertävä emoalus oli Kuun toisella puolella, siihen ei saatu mitään yhteyttä. Lähin yhteys oli Maassa, todella kaukana.

Kuun jälkeen Nokialle voisi häämöttää Mars

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kiirehtinyt Artemis-ohjelmaa. Yhdysvalloilla avaruusohjelmista puuttuu kuitenkin pitkäjänteisyys, kun suunnitelmat voivat muuttua presidentin vaihtuessa.

– Yhden presidentin aikana on päätetty mennä Kuuhun, toinen on halunnut sen sijaan Marsiin ja kolmas mennä louhimaan asteroideja.

Vaikka Nasa saa paljon enemmän rahoitusta, Euroopan maat ovat Euroopan avaruusjärjestön ohjelmiin sitoutuneempia pitkäksi aikaa.

Artemis tähtää ensin Kuuhun, mutta tulevaisuudessa häämöttää Mars. Kuuhun on tarkoitus rakentaa suuret tietoliikenneantennit, joilla pidettäisiin yhteyttä Marsiin

– Jos Nokia nyt pääsee mukaan avaruuden tietoliikennebisnekseen Kuussa, voivat jäljet jatkua Marsia kohti parinkymmen vuoden tähtäimellä, Esko Valtaoja uskoo.

Nasan valitsemat 14 yhtiötä saivat kaikki hankkeisiinsa nähden pieniä 10–20 miljoonan dollarin rahoituksia tutkimiseen ja suunnitteluun. Mukana on muun muassa robottiteknologiaa, rakettien laukaisuteknikkaa ja kuuryömijöitä.

– Kommunikaatio on yksi osa, jossa Nokia on kansalliseksi ylpeydeksemme kovasti syrjässä kiinni.

Lue myös: