Vaalivirkailija ajoi pois Black lives matter -paitoihin pukeutuneita ihmisiä ennakkoäänestyspaikalta – sai myöhemmin potkut

Erotettu vaalivirkailija luuli Black lives matter -kannanoton olevan sidoksissa demokraattiseen puolueeseen.

Black Lives Matter -paita mielenosoittajan yllä kesäkuussa Milfordissa, Yhdysvalloissa. Kuva: AOP

Memphisissä Tennesseen osavaltiossa vaalivirkailija erotettiin viime perjantaina tehtävästään sen jälkeen, kun hän oli käännyttänyt äänestäjiä pois ennakkoäänestyspaikalta näiden vaatetuksen vuoksi.

Hän oli estänyt ihmisiä, joilla oli päällään “Black lives matter” ja “I can’t breathe” painatuksin varustettuja t-paitoja asioimasta äänestyspaikalla, kertoo paikallinen vaaliviranomainen.

Vaaliviranomaiset erottivat väärin toimineen vaalivirkailijan kuultuaan tämän rikkeistä silminnäkijältä, kertoo Shelbyn piirikunnan vaalikomission tiedottaja Suzanne Thompson.

Tennesseen osavaltion lainsäädännön mukaan äänestäjät eivät saa asioida äänestyspaikalla, jos heillä on yllään vaatteita tai mukanaan esineitä, joista käy ilmi ehdokkaan tai puolueen nimi. Tennesseen laki ei kuitenkaan estä kannanottojen ilmaisua, Thompson sanoo.

Toistaiseksi ei ole vielä tiedossa kuinka montaa ihmistä pyydettiin poistumaan äänestyspaikalta aiheettomin perustein. Thompsonin mukaan erotettu työntekijä luuli “Black lives matter” -kannanoton olleen sidoksissa demokraattiseen puolueeseen.

Ennakkoäänestäjien määrät marraskuun alussa järjestettävien presidentinvaalien edellä ovat olleet korkeita Memphisin alueella ja muuallakin Tennesseen osavaltiossa. Ennakkoäänestys osavaltiossa päättyy 29. päivä lokakuuta.

Lue myös: