1. yle.fi
  2. Uutiset

Ponsse supistaa tuotantoaan marraskuusta alkaen – työntekijät lomautetaan vuoroviikoin

Ponssen Vieremän tehdas siirtyy kahdesta vuorosta yhteen vuoroon.

Vieremä
Metsäkoneen kylki.
Ponsse siirtyy tuotannossaan yhteen vuoroon. Arkistokuva.Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Vieremäläinen metsäkonevalmistaja Ponsse supistaa tuotantoaan marraskuun alusta lähtien. Vieremän tehdas on toiminut täydellä kapasiteetilla kahdessa vuorossa. Marras- ja joulukuussa tehtaalla siirrytään yhteen vuoroon.

Ponsse toteuttaa supistuksen lomauttamalla Vieremän tehtaan työntekijät joka toinen viikko. Yksi vuoro on töissä yhden viikon ajan ja toinen seuraavalla viikolla. Yhtiön mukaan pienentynyt tilauskanta ei anna enää kysynnän vaihteluille sitä suojaa, mitä se on aikaisempina vuosina antanut.

Tilauskanta oli syyskuun lopussa 179 miljoonaa euroa, eli samalla tasolla kuin kesällä, mutta vain noin puolet vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Ponsse arvioi metsäkoneiden kokonaismarkkinan alentuneen tänä vuonna noin 20 prosenttia.

Ponssen kolmas neljännes eli heinä-syyskuu oli erittäin vahva. Vielä kesällä vaivanneet komponenttien saatavuusongelmat hellittivät ja kysyntä piristyi lähes kaikilla markkinoilla.

Yhtiö teki aiemman vahvan tilauskannan avulla kaikkien aikojen parhaan kolmannen neljänneksen tuloksen, mikä piti yhtiön kannattavuuden edellisvuoden tasolla. Neljänneksen liiketulos oli 21,6 miljoonaa euroa, kun koko tammi-syyskuun liiketulos oli 43,4 miljoonaa euroa. Tammi-syyskuun liikevaihto oli 431 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 464 miljoonaa euroa.

Ponsse antoi uuden tulosohjauksen, jonka mukaan sen euromääräinen liikevoitto on tänä vuonna hieman viimevuotista pienempi.

Lue seuraavaksi