Hyppää sisältöön

Arkeologinen arvoitus kutkuttaa Perussa: kuvauskopteri havaitsi rinteestä valtavan kissan, eikä löytö ole ainoa laatuaan

Nazcan linjoina tunnetun Unescon maailmanperintökohteen arvellaan olevan yli 2000 vuotta vanha.

Perun Nazcan autiomaasta löytyi rinteeseen kuvioitu kissa. Kuvalähde: Empresa 2BM-TV - Peruvian Ministry of Culture.
Perun Nazcan autiomaasta löytyi rinteeseen kuvioitu kissa. Kuvalähde: Empresa 2BM-TV - Peruvian Ministry of Culture.

Arkeologit ovat löytäneet Nazcan autiomaasta kuvion, joka muistuttaa hämmästyttävän paljon kissaa.

37-metrinen kuvio huomattiin lennokkietsinnöissä, joilla kartoitettiin 400 neliökilometrin kokoista suojeltua aluetta. Paikka sijaitsee noin 450 kilometriä pääkaupunki Limasta etelään.

Mäen rinteessä oleva kuva ei ole alueella ainoa laatuaan. Nazcan linjoina tunnettu Unescon maailmanperintökohde on kuuluisa sadoista geoglyfeistään, joiden on arvioitu olevan jopa yli 2 000 vuoden ikäisiä.

Niistä tunnetuimmat esittävät esimerkiksi kolibria, hämähäkkiä, ihmisolentoa ja valasta. Kuviot ovat nähtävissä vain ilmasta, ja niiden uskotaan olevan Nazca-kulttuurin intiaanien tekemiä.

Nazcan linjoja on pidetty yhtenä suurimpana arkeologisena arvoituksensa kuvioiden määrän, koon, luonteen ja jatkuvuuden vuoksi, kertoo Unesco sivuillaan. (siirryt toiseen palveluun) Linjoilla uskotaan olevan myös rituaalisia tarkoituksia. Ne on tehty esimerkiksi maaperää kaivamalla ja kiviä kasaamalla.

Kissaa muistuttava kuvio havaittiin hiekkaisesta rinteestä Pampa de Nazcassa Perussa. Kuva: Ministry of Culture of Peru

Perun kulttuuriministeriön asiantuntija Johny Isla on kertonut uutistoimisto Reutersille, että uusin löytö oli jo katoamassa rinteestä eroosion vuoksi. Arkeologit ovat puhdistaneet geoglyfiä huodellisesti, jotta se näkyisi paremmin.

Kulttuuriministeriö pitää löytöä lisätodisteena alueen rikkaasta ja monimuotoisesta kulttuuriperinnöstä.

Alue, jolla geoglyfit sijaitsevat, on ollut suljettuna koronaviruksen vuoksi. Reutersin mukaan se kuitenkin avataan yleisölle 10. marraskuuta.

.
.