1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rakentaminen & kiinteistöt

Jyväskylän Hippos-hankkeelle uusi rahoittajakandidaatti – "Merkittävä askel eteenpäin"

Hippos-keskuksen kokonaiskustannusten arvioidaan nyt olevan noin 150 miljoonaa euroa.

Rakentaminen & kiinteistöt
Havainnekuva Hippoksen alueelle kaavailluista uusista rakennuksista.
Tumman sininen rakennus: Jääareena Vihreä rakennus: Osaamiskeskus Keltainen rakennus: Liikuntakeskus Vaalean sininen rakennus: Liikuntakansi/harjoitusjäät Kuvan etualalla oleva läpinäkyvä/vaalea rakennus ei valmistu tässä vaiheessa, mutta on havainnekuvassa mukana kuvaamassa alueen tulevaisuuden laajenemismahdollisuuksia.Lehto Group / Kai Ruuhonen

Jyväskylässä liikunnan ja urheilun monitoimikeskus Hippokselle on ilmaantunut yksityinen rahoittajehdokas, tiedottaa Jyväskylän kaupunki.

Jyväskylän kaupunki on saanut Taaleri Sijoitus Oy:n, Timo Everin ja Ilkka Kilpimaan omistamalta Sepos Oy:ltä tarjouksen 43 miljoonan euron sijoituksesta Hippos-hankkeeseen.

Timo Everille Hippos on tuttu hanke, sillä Everi istuu Jyväskylän Hippoksen Kehitys Oy:n hallituksessa ja kertoo seuranneensa hankkeen etenemistä alusta saakka.

Everi ja Sepos Oy ovat mukana myös monien muiden kaupunkien liikunta- ja tapahtumakeskushankkeissa, suurimpana niistä Olympiastadionin lähistölle Helsinkiin suunniteltu Helsinki Garden..

Everi vastaa monisanaisesti kysymykseen siitä, miksi hänen yhtiönsä ei lähtenyt hankkeeseen mukaan jo aiemmin.

– Se ei ollut prosessina sen kaltainen, se ei ollut meidän parametrien mukainen eikä mahdollisuuksien rajoissa, Everi muotoilee.

Entä miksi Sepos Oy nyt päätti lähteä sijoittajaksi?

– Sen toteuttamisessa on ollut pientä hankaluutta, niin koetetaan nyt yhdellä tavalla auttaa hanketta maaliin, Everi toteaa.

Kaupungin mukaan Hippoksen rakentaminen voi alkaa jo syksyllä 2021, jos neuvottelut etenevät suotuisasti rahoittajatahojen kanssa.

Timo Everi on varovaisempi aikatauluarvioissaan. Hän ei etenkään halua esittää arviota siitä, milloin Hippoksen rakentaminen olisi valmis.

– Ehkä on parempi, ettei arvailla päivämääriä. Sen tietää, että sanoo minkä päivämäärän tahansa, niin se on varmasti väärin, monien hankkeiden mies toteaa.

Everi on varovainen siksikin, että koronakriisi on tehnyt arviot tulevaisuudesta entistäkin vaikeammaksi; korona on muuttanut suuresti myös kiinteistösijoittamista.

Everi uskoo kuitenkin Hippoksen tulevaisuuteen ja pitää Jyväskylän vahvuutena sitä, että täällä kaupungilla on pitkät liikuntaperinteet ja sekä yliopistolla että yrityksillä on vahvaa liikuntaosaamista.

Jos neuvottelut johtavat kiinteistöyhtiön perustamiseen, siihen tulisivat rahoitusosuuksiensa mukaisella osuudella osakkaiksi Jyväskylän kaupunki, Sepos Oy ja Lehto Group. Kyseessä olisi kommandiittiyhtiö.

Vuoden 2020 aikana sijoittajaneuvotteluissa saadun palautteen pohjalta Hippoksen suunnitelmia on muutettu.

Muokatun suunnitelman kustannukset ovat noin 25 prosenttia alkuperäistä suunnitelmaa pienemmät. Kokonaiskustannusten arvioidaan nyt olevan noin 150 miljoonaa euroa.

– Yksityiskohdista käydään vielä neuvotteluja, ja muutettujen suunnitelmien eteenpäin vieminen edellyttää Jyväskylän kaupunginvaltuuston päätöstä. Joka tapauksessa tämä on merkittävä askel eteenpäin Hippoksen toteutuksessa, toteaa kaupunginjohtaja Timo Koivisto tiedotteessa.

Jyväskylän kaupungin suunnitelmissa on ollut luoda Hippokselle Suomen suurin urheilun ja liikunnan keskittymä.

Koivisto kertoo Ylelle, että Hippoksen suunnitelmista on jätetty pois monitoimiareena ja jalkapallostadion. Myös muihin rakennuksiin on tehty muutoksia, jotka pienentävät kustannuksia: esimerkiksi yleisiä ja toimistotiloja tulee aiemmin suunniteltua vähemmän.

Hippoksen rakentamiskustannukset ovat herättäneet keskustelua puolesta ja vastaan.

Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti aiemmin, että kaupunki sijoittaa Hippoksen alueeseen 30 miljoonaa euroa, jos hanke toteutuu. Nyt tekeillä olevassa mallissa kaupungin rahoitusosuus olisi 23 miljoonaa euroa, kaupunginjohtaja Koivisto kertoo.

Kaupunki ostaa suunnitelman mukaan Hippokselta myös liikuntatiloja. Aiemmin päätettiin, että tiloja ostettaisiin noin 5,5 miljoonalla eurolla mutta uuden mallin mukaan ostosumma olisi noin 5 miljoonaa euroa.

Jyväskylä valmistelee parhaillaan säästöihin tähtäävää talousarviota ensi vuodelle. Kaupunginjohtajan eilen julkistama budjettiesitys sisältää 12,5 miljoonan euron leikkaukset.

Jos Hippoksen hanke käynnistyy ensi vuonna, siihen on löydettävä 23 miljoonaa euroa. Kaupunginjohtaja arvioi, että rahoitus hoidetaan lainajärjestelyillä.

Hippos2020 -hankkeessa valmistauduttiin jo vuosi sitten siihen, että projektiin tulee muutoksia. Rahoituksesta puuttui tuolloin noin sata miljoonaa euroa, eli puolet suunnitellusta.

Laajan uuden Hippoksen rakentaminen kyseenalaistui keväällä 2019, kun hankkeen toinen pääinvestori Fennia Varainhoito vetäytyi hankkeesta. Toinen päärahoittaja Lehto Group teki viime vuonna kymmeniä miljoonia euroja tappiota.

Lehto Group on siis kuitenkin edelleen mukana hankkeessa.

Hippos-hankkeessa Jyväskylään rakennetaan uutta, monipuolista liikunnan ja urheilun keskusta, johon määrä tulla myös tutkimustoimintaa.

Juttua täydennetty 20.10.2020 klo 12.50 kaupunginjohtaja Koiviston kommenteilla.

Juttua täydennetty 20.10.2020 klo 17.10 Timo Everin kommenteilla.

Lue seuraavaksi