Ruotsi rajaa kiinalaisyhtiöiden tekniikan pois 5G-verkostaan turvallisuuspoliisin ja puolustusvoimien suosituksesta

Kiinan Tukholman-suurlähetystö paheksuu päätöstä.

Kiinalaisen Huawein tekniikkaan kohdistuu useissa maissa epäluuloja turvallisuussyistä. Yhtiö on torjunut epäilyt aiheettomina. Kuvituskuva. Kuva: Xinhua / AOP

Ruotsi on päättänyt estää Huawein ja ZTE:n tekniikan käyttämisen maan 5G-verkkoa rakennettaessa. Kyseessä ovat kiinalaiset yhtiöt.

Ruotsin posti- ja telehallitus PTS (siirryt toiseen palveluun) kertoo tehneensä päätöksen konsultoituaan turvallisuuspoliisia Säpoa ja puolustusvoimia. Kiinalaisyhtiöiden teknologiaan on kohdistunut maailmalla yhä suurempaa epäluuloa, sillä yhtiöiden pelätään luovuttavan tietoa Kiinan viranomaisille.

Opetaattoreihin ja tietoverkkoihin kohdistuvia vaatimuksia on Ruotsissa kiristetty turvallisuussyistä. Merkittävässä käytössä jo oleva Huawein ja ZTE:n tekniikka on poistettava 1. tammikuuta 2025 mennessä. Samaan päivämäärään mennessä keskeiset toiminnot ja työntekijät, jotka nyt ovat Ruotsin ulkopuolella pitäisi sijoittaa kotimaahan.

– Yhteiskunnan digitalisoimisen jatkamisen kannalta on ratkaisevan tärkeää, että 5G-verkko rakennetaan Ruotsin turvallisuuden takaavalla tavalla, PTS:n pääjohtaja Dan Sjöblom kommentoi tiedotteessa.

Säpon päällikkö Klas Friberg sanoo julkaisemassaan tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) Kiinan olevan yksi suurimmista Ruotsiin kohdistuvista turvallisuusuhista.

– Kiinan valtio harjoittaa kybervakoilua taloudellista kehitystään edistääkseen ja sotilaallisia voimavarojaan kehittääkseen. Tämä tapahtuu laajamittaisen tiedustelutiedon keräämisen ja teknologian sekä tutkimus- ja kehitystiedon varastamisen avulla. Tämä on otettava huomioon tulevaisuuden 5G-verkkoa rakennettaessa, Friberg toteaa.

Säpon mukaan noin 15 valtiota harjoittaa Ruotsissa eriasteista maan turvallisuutta vaarantavaa toimintaa. Tällainen toiminta on turvallisuuspoliisin arvion mukaan lisääntynyt viiden viimeisen vuoden aikana.

USA uhkasi Britanniaa tiedustelutietojen rajaamisella

Esimerkiksi Britannia esti aiemmin tänä vuonna Huawein teknologian 5G-verkon rakentamisessa, koska pitää yhtiötä turvallisuusriskinä. Myös Saksassa ja Ranskassa on pohdittu vastaavia toimia.

Kiinalaisyhtiöt ovat kiistäneet luovuttavansa tietoja Kiinan viranomaisille. Kiinan Tukholman-suurlähetystö paheksuikin tiistaina julkistettua päätöstä ja vaati Ruotsia muuttamaan sitä. Suurlähetystön mukaan kiinalaisyhtiöt eivät muodosta Ruotsin valtion turvallisuudelle minkäänlaista uhkaa, uutisoi Dagens Nyheter -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Ennen Huawein estämisestä tehtyä päätöstä Yhdysvallat uhkasi brittejä tiedustelutietojen jakamisen rajoittamisella. Yhdysvallat on myös vedonnut muihin maihin, etteivät ne sallisi Huawein pääsyä 5G-verkkkoihinsa.

Ruotsin 5G-verkon taajuushuutokauppaan PTS on kelpuuttanut neljä yritystä: Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 ja Telenor), Telia Sverige ja Teracom. Huutokauppa alkaa 10. marraskuuta ja sen arvioidaan kestävän vähintään kymmenen työpäivää.

Lue myös: