1. yle.fi
  2. Uutiset

Hotellien loppuvuoden näkymät ovat synkät Meri-Lapissa

Hotellien asiakkaat ovat pääasiassa liikematkustajia. Asiakasmäärät ovat paikoin pudonneet murto-osaan normaalista.

matkailu
hotellihuone
Meri-Lapin hotelleissa ei ole ollut niin paljoa kotimaisia vapaa-ajan matkustajia kuin toiveissa olisi ollut.Karoliina Marttala / Yle

Meri-Lapin hotellien loppuvuoden näkymät ovat heikot.

Hotelleista kerrotaan, että suurin osa loppuvuoden varauksista on peruttu. Esimerkiksi Tornion Park Hotellissa peruutuksia on tullut pikkuhiljaa viime talvesta lähtien.

– Emme ole vaatineet peruutusta niin aikaisin kuin normaalisti, minkä vuoksi varauksia on vielä listoilla. Veikkaan, että ne tullaan 99 prosentin varmuudella perumaan, Jorma Sankala Park Hotellista toteaa.

Hotellissa ei ole kansainvälisiä asiakkaita juuri lainkaan, vaan matkustajat ovat pääasiassa työmatkalaisia. Asiakasmäärät ovat murto-osa normaalista.

– Asiakkaita on keskimäärin 5–10 huoneessa päivittäin. Huoneita hotellissa on 100, Sankala mainitsee.

Kotimaiset vapaa-ajan matkustajat loistavat poissaolollaan

Sankalan huomio on, että kotimaisia vapaa-ajan matkailijoita ei ole juuuri ollenkaan.

– Se on todella vähäistä. Jostain syystä syyslomatkaan eivät vetäneet sillä tavalla kuin olisi pitänyt, Sankala toteaa.

Myös hotelli- ja ravintolatoimenjohtaja Johanna Kemppainen Tornio City Hotel & Restaurants Oy:stä kertoo, että kotimaisten matkailijoiden määrä on laskenut.

– Kotimaiset vapaa-ajan matkustajat ovat vähentyneet samassa suhteessa kuin työn vuoksi matkustavatkin. Syyskuun majoituksista katosi 30 prosenttia, sähköpostitse tavoitettu Kemppainen sanoo.

Kova kilpailu polkee hintoja

Vuonna 2014 perustettu hotelli Olof ei ole riippuvainen kansainvälisistä matkustajista, vaan hotellin toiminta perustuu pääasiassa liikematkustajiin. Tästä huolimatta matkustusrajoitukset ovat hiljentäneet myös Olofin.

– Tässä kuussa käyttöaste on varmaan puolet normaalista, hotellinjohtaja Hanna Viitavaara sanoo.

Viitavaaran mukaan isojen tapahtuminen peruuntuminen viime keväästä lähtien on johtanut hotellien väliseen hintakilpailuun.

– Olemme pitäneet vuodesta 2014 lähtien samat hinnat, eikä niistä ole oikeastaan joustettu, mutta nyt se oli pakko tehdä. Tämä käyttäjämäärä on polkenut hinnat alas, Viitavaraa perustelee.

Odotukset liki nollassa

Viitavaara sanoo, että joululle tai loppuvuoden sesongille ei ole isompia odotuksia, vaan Olofissa eletään tällä hetkellä viikko kerrallaan. Viitavaaran mukaan korona-aika näkyy ajatusmaailmassakin.

– Nyt ollaan muutamasta asiakkaasta tosi tyytyväisiä, kun nähtiin mikä se tilanne keväällä oli.

Myös Kemissä sijaitsevan hotelli Merihovin johtaja Niina Pekkala kertoo koko pääsesongin varaustilanteen olevan kehno

– Jos ei aivan nolla, niin ei se kovin kaukana siitäkään ole tämä meidän niin sanottu pääsesongin aika. Eli joulu-, tammi- ja helmikuu ovat hyvin huolestuttavan näköisiä, Pekkala toteaa.

Lue seuraavaksi