1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Kotkan kaupunki jatkaa yli- ja lisätyökieltoa – toiminut tehokkaana säästökeinona

Kotkan kaupunki myöntää jatkossa myös palkattomia vapaapäiviä.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan kaupunki jatkaa säästölinjalla.

Kaupunginhallitus on päättänyt, että Kotka jatkaa jo useita vuosia kaupungissa käytössä ollutta yli- ja lisätyökieltoa myös vuosina 2021 ja 2022. Kiellot koskevat kaupungin työntekijöitä.

Kotkan kaupunki ilmoittaa, että yli- ja lisätyökielto on toiminut henkilöstömenojen tehokkaana säästökeinona ja kustannukset ovat vähentyneet vuosien aikana merkittävästi. Viime vuonna lisä- ja ylityökustannuksia kertyi noin 280 000 euron edestä. Vuonna 2018 vastaava lukema oli noin 350 000 euroa.

Linjauksena on, että pääsääntöisesti yli- tai lisätöitä ei tehdä kuin vain erittäin painavista ja perustelluista syistä. Yli- ja lisätöiden teettäminen edellyttää aina esimiehen antamaa ylityömääräystä. Jos työntekijä oma-aloitteisesti ilman esimiehen määräystä tekee yli- tai lisätyötä, tätä ei korvata rahana eikä vapaa-aikana.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että Kotkan kaupunki jatkaa säästösyistä otettavien palkattomien vapaiden toimintamallia vuoden 2022 lopuun asti.

Sama henkilö voi käyttää tässä tarkoitettua palkatonta vapaata enintään 25 työpäivää vuodessa. Palkkaa vähennetään vain työpäiviltä, ei viikonlopun ajalta. Vapaan voi pitää myös jaksoissa tai yksittäisinä päivinä.

Vapaalla olevan henkilön tehtäviin ei oteta sijaista eivätkä ostopalvelut saa tämän johdosta lisääntyä. Vapaan pitäminen ei myöskään saa aiheuttaa ylityökorvausten, eikä kohtuutonta työmäärän lisäystä muille työyhteisössä työskenteleville.

Palkaton vapaa vähennetään sen kuukauden palkanmaksun yhteydessä, jolloin palkaton vapaa pidetään.