1. yle.fi
  2. Uutiset

"Pahimmassa tapauksessa Finnair on vasta alkua ja Vantaan talous romahtaa samalla", sanoo kaupunginjohtaja – Vantaa sittenkin yhä kiihtymisvaiheessa, leviämisvaiheen kriteereistä täyttyy vain osa

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toteaa, että kyseessä ovat Suomen suurimmat irtisanomiset tällä hetkellä.

Lomautukset ja irtisanomiset
Finnairin lentokoneet platalla.
Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoo lähetyksessä kaupunkia koskevista uusista koronalinjauksista. Tiedotustilaisuudessa käsitellään myös koronan vaikutuksia kaupungin talouteen ja työllisyyteen.

Finnair kertoi tänään saaneensa päätökseen syyskuussa aloittamansa yt-neuvottelut. Ne johtavat 600 työpaikan vähentämiseen Suomessa koronapandemian vaikutuksen vuoksi. Lisäksi Suomen ulkopuolelta vähennetään 100 työpaikkaa.

  • Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kommentoi Finnairin ilmoitusta työpaikkojen vähentämisestä. Voit katsoa tiedotustilaisuuden jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toteaa, että kyseessä ovat Suomen suurimmat irtisanomiset tällä hetkellä.

– Aviapolis-alue on merkittävä kansantaloudellisesti. Lentoasema-alue on työllistänyt suoraan tai välillisesti 100 000 ihmistä. Alue on vastuussa jopa neljästä prosentista koko Suomen bruttokansantuotteesta, Viljanen toteaa.

– Joidenkin arvioiden mukaan elpyminen tapahtuisi vasta vuonna 2024 ja tämä olisi kauhukuva koko Suomelle.

Ritva Viljasen mukaan uhkana on, että Helsinki menettää asemansa porttina Aasiaan. Hänen mukaansa Vantaa tekee kaikkensa tukeakseen Finnairia. Esimerkiksi Vantaan ammattiopisto Varia valmistautuu kouluttamaan henkilökuntaa sote-alalle.

– Pahimmassa tapauksessa Finnair on vasta alkua ja Vantaan talous romahtaa samalla, sanoo kaupunginjohtaja.

Samanaikaisesti lentokenttäyhtiö Swissport Finland neuvottelee noin 700 henkilötyövuoden vähennyksistä.

Viljanen vaatiikin valtiota tukemaan Helsinki-Vantaan lentokenttäaluetta.

– Tilanne on vakava, Vantaa tarvitsee tukea ja nyt valtion on tultava apuun, Viljanen sanoo.

Vantaa aikoo tarjota uravalmennusta irtisanotuille. Viljanen sanoo, että Vantaalla avoimia työpaikkoja on 1 500.

Samanaikaisesti työttömyysprosentti on kaksinkertaistunut Vantaalla vuoden takaiseen verrattuna. Työttömyysprosentti on tällä hetkelllä 14,3.

Vantaalla työttömiä on tällä hetkellä 17 500 ja lomautettuja on 4 800. Kaikkein kovimmin on pahentunut alle 25-vuotiaiden työttömyys, joka on noussut vuoden takaiseen verrattuna yli 100 prosenttia.

Vantaalla koronatartunnat kiihtymisvaiheessa, tahti hidastunut hieman

Toisin kuin Vantaa aiemmin tiedotti, kaupunki ei ole koronatartuntojen suhteen leviämisvaiheessa.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen pahoittelee verkkosivuille päätynyttä virhettä ja korjaa kaupungin olevan kiihtymisvaiheessa koronatartuntojen suhteen.

– Kiihtymisvaihekin on hieman hidastunut, Viljanen täsmentää.

Leviämisvaiheen neljästä kriteeristä Vantaalla täyttyy toistaiseksi vain kaksi.

Vantaa suosittelee maskeja laajasti kaikille työpaikoille, varhaiskasvatuksen tiloissakäyville vanhemmille sekä nyt myös harrastuksiin.

Epidemia leviää tällä hetkellä erityisesti harrastusryhmissä, tapahtumissa ja työpaikoilla, ja läsnäoloa niissä rajoitetaan.

Vantaa on perunut suuret kulttuuritapahtumat kokonaan. Kaupunki myös pohtii uimahallien sisäänpääsyrajoituksia sekä on siirtänyt kaupungin ohjatun liikunnan verkkoon. Kirjastot ovat olleet normaalisti toiminnassa.

Lue myös:

Finnair vähentää 600 Suomessa – luottamusmies ihmettelee, miksi vain lentävä henkilökunta selviää lomautuksilla

Lentokenttäkaupunki Vantaan talous syöksyy – kaupunginjohtaja vertaa tilannetta jo 90-luvun lamaan ja huutaa valtiota apuun

Lue seuraavaksi