Maastopyöräilijän kuolema järkyttää lajin harrastajia – kaipaavat avoimempaa tiedottamista metsästyksestä: "Pyllistelevä sienestäjä samalla tavalla vaarassa"

Käynnissä olevista metsästyksistä voitaisiin kertoa esimerkiksi suosituissa karttasovelluksissa.

Maastopyöräily on lisännyt suosiotaan viime vuosina. Kuva: Tero Kyllönen / Yle

Metsästäjän laukauksesta johtunut maastopyöräilijän kuolema viime viikonloppuna Urho Kekkosen kansallispuistossa on herättänyt paljon keskustelua harrastajien keskuudessa.

30-vuotias, pääkaupunkiseudulta kotoisin ollut pyöräilijä kuoli vammoihinsa kansallispuistossa Itä-Lapissa.

– Järkyttävä tapahtuma kaikille osapuolille. Somessa siitä paljon keskustellaan. Tapaus herättää kysymyksen siitä, onko kaikki metsästyksen aiheuttamat läheltä piti -tilanteet tiedossa vai avautuiko nyt Pandoran lipas, ja tilanteita alkaa tulla enemmän julki, pohtii helsinkiläisen maastopyöräilyseuran MTBCF:n olosuhdevastaava Pasi Maaranniitty.

Vaikka seurassa tiedostetaan, että metsästyksestä aiheutuu hyvin harvoin vaaraa sivullisille, ovat harrastajat jo miettineet sitäkin, miten riskejä voitaisiin edelleen vähentää. Maaranniitty pitäisi hyvänä ideana, että jahdeista tiedotettaisiin aiempaa enemmän.

– Se auttaisi kaikkia ulkoilijoita. Pyllistelevä sienestäjä on ihan samalla tavalla mahdollisesti vaarassa kuin maastopyöräilijä, sanoo Maaranniitty.

Italiassa maastopyöräilijöille tiedotetaan metsästyksistä

Maaranniitty arvelee, että tiedottaminen vähentäisi metsästämisen aiheuttamien riskien lisäksi ulkoilijoiden tuottamaa häiriötä jahdille.

– Se antaisi ulkoilijoille tiedon, missä voi olla riskiä liikkua ja mitä alueita on syytä välttää, ettei häiritse metsästystä.

Maaranniitty arvelee, että jahtitieto palvelisi erityisesti ulkopaikkakuntalaisia luonnossa liikkujia: Paikalliset ehkä tietävät, missä ja milloin hirviporukat liikkuvat, mutta kun esimerkiksi pääkaupunkiseudulta joku lähtee maastopyöräilemään Lopelle, ei jahdeista ole mitään tietoa.

Karttasovellukset olisivat sopiva paikka metsästystiedolle. Parhaana vaihtoehtona Maaranniitty pitää suosittua Metsähallituksen retkikartta.fi (siirryt toiseen palveluun)-palvelua.

– Olisi hyvä, että sovellus kattaisi kaikki ulkoilijat. Kartassa voisi olla värirajaus ja päivämäärätieto siitä, milloin metsästys on menossa.

Muun muassa Italiassa tiedotetaan jahdeista maastopyöräilijöille, kertoo maastopyöräilyseuran MTBCF:n olosuhdevastaava Maaranniitty.

– Esimerkiksi Liguriassa Italiassa tiedotetaan pyöräilymatkojen järjestäjille, missä metsästetään ja kehotetaan pysymään kyseisiltä alueilta poissa.

Suomessa metsästyksistä ei tiedoteta, vaikka toisinaan metsästäjät ja muut ulkoilijat saattavat liikkua samoilla alueilla.

– Muistaakseni Kouvolan suunnalla yleisellä metsäalueella törmättiin kerran hirviporukkaan, jolla oli jahti käynnissä. Keskustelimme ja päätimme valita toisen reitin, ettemme häiritse metsästystä.

"Tosi harvinaista, että luoteja viuhuu"

Ulkoilijoille aiheutuneista läheltä piti -tilanteista pitkän linjan maastopyöräilyn harrastaja ja alalla työskennellyt Maaranniitty ei ole koskaan edes kuullut ja pitää jahtien aiheuttamaa riskiä hyvin pienenä.

– Tosi harvinaista, että luoteja viuhuu. En ole kuullut, että olisi ollut mitään ongelmia.

Luonnossa liikkumisen lisääntyessä avoimempi tiedottaminen metsästyksistä kuitenkin minimoisi riskejä entisestään.

– Pääkaupunkiseudulla metsästäjiä näkee hyvin vähän. Samoin kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla, koska metsästysoikeus on esimerkiksi vain paikallisilla, mutta erityisesti talousmetsissä ja yleisillä alueilla tiedosta voisi olla hyötyä.

Entä miten maastopyöräilijät itse voisivat lisätä turvallisuuttaan?

– Oman näkyvyyden korostaminen kirjavilla vaatteilla tai värikkäällä kypärällä voi olla hyvä keino.

Metsästäjiä pyöräilijä muistuttaa siitä, että kohteesta täytyy olla täysin varma, koska virheellä on korvaamattomat seuraukset.

– En halua syyllistää ketään, mutta metsästyksessä voisi tähdentää, että vasta sitten laukaistaan tai laitetaan sormi liipaisimelle, kun ihan varmasti tiedetään että mikä siellä tähtäimessä liikkuu, Maaranniitty summaa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 21. lokakuuta kello 23:een saakka.

Lue lisää: