1. yle.fi
  2. Uutiset

Ravuri Kononen lajitovereineen on viranomaisen silmissä tauti- ja ympäristöriski – ja siksi tallit pitää panna uuteen rekisteriin vuoden loppuun mennessä

Osa hevosenomistajista suhtautuu skeptisesti uuden rekisterin tarpeellisuuteen.

hevostallit
Hevosen turpa ojentuu kohti kameraa.
Viisivuotias lämminverinen ravuri Stardust Dance eli Kononen sai varsana kutsumanimensä vauhdikkaasta käynnistään. Paula Tiainen / Yle

Viisivuotiaasta Konosesta piti tulla raviratojen tähti, mutta toisin kävi.

Birgitta Mangströmin kasvattama lämminverinen hevonen loukkaantui pahoin juuri ennen ensimmäistä starttia.

Nyt se on toipilaana ja "kevyessä valmennuksessa", mutta kisaradalle Kononen tuskin koskaan pääsee.

– En usko, että sen kroppa kestää kisaamista, siellä mennään nykyään niin lujaa, Mangström arvioi.

Uudenmaan hevosenomistajien yhdistyksen puheenjohtajana toimivalla Mangströmillä on ollut hevosia 70-luvun alusta lähtien.

Uudenmaan hevosenomistajien yhdistyksen puheenjohtaja Birgitta Mangström hevosensa Konosen aitauksen vieressä.
Birgitta Mangström on sekä Uudenmaan hevosenomistajien että alueen hevosjalostusliiton puheenjohtaja. Paula Tiainen / Yle

Nyt tulevan EU-lainsäädännön nojalla koottavaan uuteen hevostallirekisteriin hän suhtautuu epäillen.

– Minun hevoseni ovat aina olleet Inkoon kunnan tiedossa, en ihan ymmärrä, että miksi jonkun kolmannen tahon pitäisi vielä saada tiedot niistä.

Taustalla EU ja eläintautien leviämisen torjuminen

Ilmoitusvelvollisuus koskee nyt kaikkia – myös yhden hevosen talleja. Rekisteröinti on suoritettava vuoden loppuun mennessä.

Yli kuuden hevosen tallit on pitänyt ilmoittaa eläinsuojelulain nojalla jo aikaisemmin aluehallintovirastoon. Sinne ennestään rekisteröityjen tallien osalta ei nyt tarvitse tehdä mitään.

Uutta rekisteriä kokoaa Ruokavirasto (entinen Elintarviketurvallisuusvirasto). Päätavoite on mahdollisten eläintautien torjuminen, ja rekisteröintivelvollisuus itsessään pohjautuu koko EU:n laajuiseen lakiin tarttuvista eläintaudeista ja niiden torjumisesta.

Hevonen nuuskii pikkutytön hansikasta aidanraosta.
Hevosen pitopaikkojen rekisteri karttuu hitaasti, mutta velvoite on hoidettava vuoden loppuun mennessä. Paula Tiainen / Yle

Tuotantoeläintiloista on jo olemassa kattava rekisteri ja nyt on siis hevosten vuoro. Pienimmistä talleista ei tällä hetkellä ole välttämättä tietoa kenelläkään muulla kuin omistajalla.

– Viranomaisten täytyy mahdollisten eläintautien varalta tietää, että missä mitäkin eläinlajeja pidetään ja liikkuu, jotta toimintaa voidaan tarvittaessa rajoittaa, Ruokaviraston ylitarkastaja Sanna Varjus tähdentää.

Rekisteröintiä hankaloittaa tällä hetkellä se, että Ruokaviraston sähköinen asiointi hevosen pitopaikkojen osalta on pois käytöstä teknisen ongelman takia. Hevostallit on siksi rekisteröitävä lomakkeilla (siirryt toiseen palveluun) kuntien maaseutusihteereille, jotka syöttävät tiedot Ruokaviraston järjestelmään.

Sähköinen asiointi saadaan Varjuksen arvion mukaan kuntoon ensi vuoden alkupuolella. Jos ilmoitus jää tekemättä, tallinomistajia ohjataan ensivaiheessa neuvomalla.

Myöhemmin ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä voi seurata eläintunnistusjärjestelmälain mukaisia sanktioita.

– Ensin määrätään tekemään ilmoitus ja tarvittaessa määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla, Varjus kertoo.

Rekisteri saattaa auttaa myös ympäristönsuojelussa

Länsi-Uudellamaalla olisi kaivattu tulevaa rekisteriä jo tänä syksynä. Alueella on hevostalleja paljon, ja alueellinen vesiensuojeluyhdistys on julkaissut uuden oppaan hevostallien ympäristönsuojeluun sekä tekee parhaillaan neuvontakäyntejä talleille.

Isot tallit ovat löytyneet helposti, mutta pienemmistä hevosen pitopaikoista ei ole välttämättä tietoa missään.

– Neuvontakäyntien markkinoimiseksi tallien yhteystietoja selvitettiin kunnilta ja tallien verkkosivuilta. Mikäli tallien tiedot olisi järjestelmällisesti koottu, voisimme tavoittaa helpommin myös pienemmät toimijat, tässä mielessä rekisteri on ehdottoman tarpeellinen, Länsi-Uudenmaan vesi- ja ympäristöyhdistyksen asiantuntija Hanna Keinänen toteaa.

Vesistöön päin kallistuva peltoaukea Länsi-Uudellamaalla.
Hevosenlanta saattaa olla väärinkäytettynä ympäristöriski erityisesti rehevien vesistöjen äärellä. Myös ympäristöviranomaiset ovat kiinnostuneita tulevasta rekisteristä. Paula Tiainen / Yle

Hevosenlanta on Keinäsen mukaan yksi parhaista peltolannoitteista, mutta saattaa väärinkäytettynä aiheuttaa riskin lähivesistöille.

Liian suurista lantamääristä ravinteet voivat huuhtoutua sadevesien mukana jo ennestään reheviin vesistöihin.

Ympäristöviranomaisilla ei ole suoraa käyttöoikeutta tulevaan rekisteriin, mutta he saavat tiedot alueen talleista käyttöönsä tarpeen mukaan.

Ruokavirasto aikoo tehostaa tiedottamista

Birgitta Mangström epäilee, että tieto hevosen pitopaikkojen rekisteröintivelvoitteesta ei ole tavoittanut läheskään kaikkia hevosenomistajia.

– Jos ei ole Hevosurheilu-lehden tilaaja, niin en tiedä, miten tällaisesta saa tiedon? Eikä kaikilla ole edes printteriä kotona sitä lomaketta varten, Mangström puuskahtaa.

Esimerkiksi Uudellamaalla on alueellisen hevosjalostusliiton kirjoilla 8 200 hevosta. Liittoon on tullut tähän mennessä yksi Ruokaviraston kokoamaa rekisteriä koskeva tiedustelu.

Uudenmaan hevosenomistajien yhdistyksen puheenjohtaja Birgitta Mangström hevosensa kanssa.
Birgitta Mangströmillä on kaikkiaan seitsemän hevosta, yksi niistä on Loveheart Dance. Paula Tiainen / Yle

Rekisteriin on tähän mennessä kirjattu 2 900 tallia, näistä 400 Uudeltamaalta.

Koko Suomessa on Hevosalan osaamiskeskus Hippoliksen vuonna 2018 julkaiseman arvion mukaan 74 400 hevosta ja 16 000 tallia.

Ruokavirasto aikoo tiedottaa uudesta hevosen pitopaikkojen rekisteröintivelvoitteesta tehostetusti vielä loppuvuoden aikana.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 23.10.2020 klo 23 asti.

Lue seuraavaksi:

Heppatytöt kasvoivat aikuisiksi ja nyt he toteuttavat lapsuuden unelmiaan: pieniä talleja nousee jopa omakotitalojen pihoille

Elämä kuljetti eläkkeelle jäävän poliisihevosen yhteen entisen parinsa kanssa – "Toivoin pitkään voivani tarjota Derkunille loppuelämän kodin"

Lue seuraavaksi