Hyppää sisältöön

Lahden hulevesiä suodatetaan luonnon keinoin – harvinaisella menetelmällä on yli 90 prosentin puhdistusteho

Suodatusjärjestelmän käyttöönotto viivästyi, kun kuivat kesät hidastivat suodatukseen vaadittavien kasvien kasvua.

Lahden keskustasta pumpattu hulevesi puhdistuu Hennalan suodatusaltaissa. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Lahdessa vähennetään hulevesien aiheuttamaa ympäristöhaittaa harvinaisella menetelmällä, jossa vesi pumpataan sadevesiviemäreistä tarkoitusta varten rakennetulle suodatuskentälle.

Vastaavia järjestelmiä on käytössä Suomessa muutamia, mutta Lahden järjestelmä on harvinaisen suuri.

Järjestelmä koostuu kolmesta lammikosta, joihin vesi pumpataan kaupungin keskustasta muutaman kilometrin matka. Lammikoissa vesi kulkee vesikasvien ja lammikoiden pohjaan rakennettujen suodattavien kerrosten läpi. Koko menetelmässä ei ole käytössä mitään keinotekoisia materiaaleja, kuten muovisia suodatinkankaita. Luonnon puhdistusteho on havaittu mittauksissa ällistyttäväksi.

– Putken päässä vesi on kirkasta kuin hanasta otettuna. Olemme havainneet laboratoriomittauksissa, että haitta-aineista saadaan tällä menetelmällä poistettua yli 95 prosenttia, sanoo Lahden kaupungin hulevesi-insinööri Juhani Järveläinen.

Juomakelpoiseksi vesi ei kuitenkaan puhdistu, sillä avoimiin lammikoihin voi päätyä monenlaisia pöpöjä. Juomavettä ei ole tarkoituskaan tehdä, vaan vähentää hulevesien mukana luontoon päätyvien aineiden määrää. Kaupungin keskustasta pumpatussa vedessä kun on epäpuhtauksia laidasta laitaan, raskasmetalleista alkaen.

Suurin riesa on ravinteet, jotka rehevöittävät luonnonvesiä. Hulevedet ovatkin yksi suurimmista ravinteiden lähteistä Päijät-Hämeen Vesijärvellä. Nyt se kuormitus pienenee ja järven tilan voi odottaa paranevan entisestään.

Hulevesi-insinööri Juhani Järveläisen haastattelu Hennalan suodatusjärjestelmästä.

Viivästysten jälkeen voittoon

Suodatusjärjestelmän käyttöönotto ei osoittautui luultua hankalammaksi. Järjestelmä rakennettiin jo vuonna 2018, mutta kuiva kesä teki tepposet. Suodatukseen vaadittavat kasvit eivät lähteneet kuivuudessa kasvamaan odotetulla tavalla, joten vettä ei voitu lammikoihin johtaa. Lisää mutkia matkaan tuli vesilain mukaisesta luvasta. Nyt järjestelmä on kuitenkin toiminnassa.

Se pystyy toistaiseksi käsittelemään rajallisen määrän vettä. Sinne voidaan pumpata noin 5-6 millimetrin sademäärää vastaava vesimäärä. Suodatuksen toimintaa seurataan tarkasti vielä lähivuosina. Jos kaikki toimii odotetusti, voidaan suodatettavaa vesimäärää lisätä.

– Lähdemme liikkeelle maltillisesti, eli voimme aluksi pumpata kolme tuhatta kuutiota vuorokaudessa. Jos vettä tulee liikaa ja liian nopeasti, ei suodatuskenttä ehdi puhdistaa sitä läheskään niin tehokkaasti. Uskon, että tulevaisuudessa puhdistuskapasitteettia voidaan lisätä, Järveläinen sanoo.

Juttua muokattu 20.10.2020 klo 15.30: Tarkennettu tietoja hulevesijärjestelmän luvasta ja käsittelykapasiteetista.