"Australiassa vakoillaan jo enemmän kuin kylmän sodan aikana" – tiedustelujohtaja varoittaa tarkkailusta ja häirinnästä

Tiedustelujohtaja ei maininnut nimeltä Kiinaa, mutta maassa on paljastunut useita kiinalaisiin liittyviä tapauksia.

Tiedustelujohtaja Michael Burgessin mukaan Australiassa on häiritty ihmisiä, jotka ajavat demokraattisia uudistuksia. Arkistokuva lokakuulta 2019. Kuva: Mick Tsikas / EPA

Vakoilun määrä on ylittänyt Australiassa jo kylmän sodan aikaisen tason, arvioi maan turvallisuus- ja tiedustelupalvelun ASIO:n johtaja Michael Burgess.

– Australian etuja vastaan toimivia vakoilijoita ja heidän asiamiehiään on runsaammin kuin heitä oli kylmän sodan huippuvuosina, Burgess sanoi tiistaina puhuessaan parlamentille.

Vieraat vallat tarkkailevat ja häiritsevät hänen mukaansa australialaisia. Erityisenä kohteena ovat muista maista Australiaan muuttaneiden yhteisöt.

Esimerkiksi uutistoimisto AFP on kertonut, että Australiaan Kiinasta muuttaneet uiguurit ovat joutuneet painostuksen kohteeksi. Myös Australiassa opiskelevia hongkongilaisia on häiritty ja uhkailtu.

– On mahdotonta hyväksyä, että ihmisiä pelotellaan Australiassa vain siksi, että he ajavat demokraattisia uudistuksia tai arvostelevat ihmisoikeusloukkauksia, Burgess painotti.

"Kiina yrittää valloittaa poliittisen järjestelmän"

ASIO:n viime viikolla julkaisemassa vuosiraportissa (siirryt toiseen palveluun) varoitetaan, että käytännössä kaikki yhteiskunnan osa-alueet ovat mahdollisia ulkomaisten vaikutusyritysten kohteita, uutisoi Australian yleisradioyhtiö ABC (siirryt toiseen palveluun).

Burgess ei maininnut erikseen Kiinaa puhuessaan tiistaina parlamentissa. Australiassa on kuitenkin meneillään useita tutkintoja, joissa poliitikkojen epäillään joutuneen Kiinan vaikutusyritysten kohteiksi. He ovat esimerkiksi osallistuneet kiinalaispropagandan levittämiseen ja saaneet Kiinaan yhteydessä olevia rahalahjoituksia.

Burgessin mukaan poliitikot ovat tärkeitä kohteita, kun tietoja yritetään varastaa ja päätöksentekoon vaikuttaa. Turvallisuuspalvelun mukaan yrityksiä on sekä valtakunnnan tasolla että paikallistasolla, ja ne kohdistuvat niin nykyisiin kuin nouseviinkin poliitikkoihin, uutisoi ABC.

Burgessin edeltäjä Duncan Lewis varoitti viime vuonna Kiinan yrittävän "valloittaa Australian poliittisen järjestelmän". Lewis varoitti myös mediaan ja yliopistoihin kohdistuvista vaikutusyrityksistä.

Viranomaiset arvioivat tällaisten vaikutusyritysten lisääntyneen sen jälkeen, kun Xi Jinping nousi Kiinan johtoon.

Lue myös: