1. yle.fi
  2. Uutiset

"Se, että meitä kuunnellaan ja kunnioitetaan merkitsee paljon", ravintoloitsija tyytyväinen uusiin linjauksiin

Uudet ravintolalinjaukset sallisivat ruokaravintoloille ja kahviloille suhteessa suuremman asiakasmäärän kuin esimerkiksi yökerhoille.

ravintolat
Mitä ravintoloiden uusista koronarajoituksista ajattelevat asiakkaat ja yrittäjät?
Mitä ravintoloiden uusista koronarajoituksista ajattelevat asiakkaat ja yrittäjät?

Ravintolakonserni NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström pitää eduskunnan sosiaali- ja terveyslautakunnan mietintöä ravintoloiden rajoituksista askeleena oikeaan suuntaan.

– Se, että meitä kuunnellaan ja kunnioitetaan merkitsee meille paljon, Vikström sanoo heti tuoreeltaan.

– Tämä antaa luottamusta siihen, että voimme yhdessä löytää ratkaisuja kohti rajoitusten purkua.

Uuden linjauksen mukaan ravintoloiden asiakasmäärien maksimi perustuisi paikan pääasialliseen käyttötarkoitukseen. Tiukimmat rajoitukset tulevat niihin ravintoloihin, joiden ensisijainen tarkoitus on tarjoilla alkoholijuomia.

– Otan erittäin suurella ilolla vastaan muutoksen, jossa pyritään löytämään täsmentäviä toimenpiteitä, Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström lisää.

Rajoitukset olisivat siten esimerkiksi yökerhoissa, pubeissa ja anniskeluravintoloissa tiukemmat kuin ruoka- ja lounasravintoloissa. Näissä asiakasmääriä voidaan rajoittaa enintään 50 prosenttia eli puoleen asiakasmäärästä.

  • Valiokunnan linjauksia kommentoivat ravintolakonserni Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström ja ravintola Teatterin asiakkaat. Heitä haastattelee toimittaja Tero Valtanen.
  • Voit katsoa koko lähetyksen jutun lopusta.

Löyhemmät rajoitukset tulevat ruokaravintoloihin, kahviloihin ja lounasruokaloihin. Niiden asiakasmäärää voidaan rajoittaa enintään 25 prosenttia eli neljänneksellä ravintolan maksimimäärästä.

Myös asiakkaat tyytyväisiä: "Tärkeää pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä"

Helsingin keskustassa Ravintola Teatterissa lounastanut Tuomo Räsänen sanoo olevansa tyytyväinen, että nyt pyritään hakemaan ratkaisuja perustuen ravintolan luonteeseen.

– Se, että esimerkiksi sellaisessa maakunnassa, jossa on vähän tartuntoja ja lounasravintolalle on laitettu kovat rajoitukset, niin kyllähän se kohtuuttomalta on tuntunut.

Yökerhojen suhteen Räsänen toivoisi näkevänsä tilastotietoa siitä, kuinka suuri taudinaiheuttaja iltaravintolat on.

– Tuntuu, että varmaan jonkinmoinen, mutta olisipa kiva nähdä myös siitä dataa, Räsänen lisää.

Tuomo Räsäsen kanssa lounastanut kollega Tuomas Mäkelä sanoo, ettei koe ravintolaruokailusta korona-aikana huonoa omaatuntoa niin kauan kuin toiminta on vastuullista.

– On myös tärkeää pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Tuetaan elinkeinotoimintaa tällä tavalla, mutta tehdään se vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden, Mäkelä lisää.

NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström sanoo, että tuoreen mietinnön linjauksilla on myös työllistävä vaikutus.

– Meidän tyyppisissä ravintoloissa se tarkoittaa, että pystymme työllistämään 1–2 henkilöä lisää iltaa kohden ja siitä voi jokainen laskea, että mitä se tekee työllistämisen kautta.

Vikström on tehnyt kantelun oikeusasiamiehelle aiemmista ravintolarajoituksista. Hän ei vielä tiedä, vetääkö hän kantelunsa takaisin uusimmista rajoituksista kuultuaan.

– Se vaatii juristin konsultaatiota. Meidän kantelu koski nimenomaan sitä, että perustuslakia ei oltu noudatettu ja siihenhän otettiin tällä viikolla jo kantaa. Arvioimme tilannetta myöhemmin tänään.

Uusi laki tarvitaan, jotta ravintoloiden koronarajoitukset eivät riko perustuslain turvaamaa elinkeinonvapautta.

Viime viikolla sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) totesi, että uusi laki muotoillaan rakenteellisesti niin, että rajoitukset ovat lähtökohtaisesti voimassa vain alueilla, joilla rajoitukset ovat välttämättömiä. Koronaviruksen perus-, kiihtymis- ja leviämisalueilla rajoitukset olisivat siis eri tasoilla.

Erilaisia lautasia pinottuna ravintolan hyllyssä.
Mitä ajatuksia uudet yökerhoja ja pubeja kurittavat ravintolarajoitukset herättävät lounastajissa ja yrittäjissä? Linjauksia kommentoivat Ravintola Teatterissa lounastaneet Tuomo Räsänen ja Tuomas Mäkelä sekä ravintolakonserni Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström.

Lue seuraavaksi:

Sote-valiokunta linjasi: Yökerhoille ja pubeille tiukemmat, ruokaravintoloille ja kahviloille löyhemmät koronarajoitukset – aukioloajat alueen epidemiatilanteen mukaan

Lue seuraavaksi