1. yle.fi
  2. Uutiset

Ajanvietto kirjastoissa vähentynyt Joensuun seudulla – moni pistäytyy hakemaan kerralla ison pinon kirjoja

Koronatilanteen vuoksi kirjastoissa käydään tekemässä nopeita täsmäiskuja, jolloin haetaan kerralla paljon kirjoja.

kirjastopalvelut
Joensuun pääkirjasto.
Koronatilanteen vuoksi kirjastoissa ei oleskella, vaan kotiin haetaan kerralla enemmän luettavaa.Mari Nupponen / Yle

Koronatilanne verottaa edelleen kirjastojen kävijöitä.

Joensuun seudulla kirjastojen kävijämäärät ovat olleet kesällä ja alkusyksystä tavallista vähäisempiä. Kirjastopalvelujohtaja Suvi Pirnes-Toivanen arvioi, että kävijöitä on neljännes tai viidennes vähemmän kuin tavallisesti.

– Joensuun seudulla kävijämäärät ovat yleisellä tasolla 20–25 prosenttia pienemmät kuin normaalisti. Mutta lainamääriin tämä ei ole vaikuttanut, Pirnes-Toivanen kertoo Joensuun seutukirjastoon kuuluvista kirjastoista.

Tämä tarkoittaa sitä, että kirjastopalvelut ovat edelleenkin hyvin kysyttyjä. Kirjastoissa käydään harvemmin, mutta lainataan kerralla enemmän.

– Ihmiset viipyvät vähemmän aikaa, eikä oleskelua kirjastossa harrasteta koronatilanteen vuoksi aiempaan tapaan. Ihmiset tulevat täsmäiskuille, hakemaan kerralla enemmän lainattavaa.

Koronatilanne lisäsi digitaalisen aineiston kysyntää

Keväällä Joensuussakin satsattiin digitaalisen aineiston hankintaan. Valikoimiin tuli eritoten lisää e-kirjoja.

– Uskaltaisin väittää, että e-aineiston käytön määrä on edelleen hyvällä tasolla, koska ihmiset ovat siirtyneet entistä enemmän verkkoon.

Kirjastopalvelujohtaja odottaa innolla vuodenvaihteessa saatavaa uutta e-palvelua, jonka kautta saa luettavaksi kotimaisia aikakauslehtiä. Palveluun pääsee lueskelemaan kirjastokortilla.

– Sen jälkeen vaikkapa Suomen Kuvalehden voi lueskella kotikoneella.

Lue seuraavaksi