1. yle.fi
  2. Uutiset

Mies ampui lankonsa mökin pihalla – hovioikeus piti voimassa elinkautisen rangaistuksen murhasta

Teko osoitti hovioikeuden mukaan päättäväisyyttä ja etukäteissuunnittelua.

henkirikokset
Vasa hovrätt.
Vaasan hovioikeus hylkäsi vaatimuksen murhatuomion lieventämisestä ja rangaistuksen lyhentämisestä.Yle/Joni Kyheröinen

Vaasan hovioikeus ei muuttanut Keski-Pohjanmaalla Marinkaisissa tapahtuneen henkirikoksen tuomiota: noin 50-vuotiaan miehen elinkautinen rangaistus pysyy voimassa.

Mies ampui vaimonsa veljen Lohtajan Marinkaisissa sijaitsevalla huvilalla kesällä 2019. Syynä oli kiista mökin käytöstä. Mies tunnusti teon, mutta katsoi syyllistyneensä tappoon.

Marinkaisten henkirikoksesta elinkautinen – mies ampui vaimonsa veljen, taustalla riita kesämökin käytöstä

Ennen surmaa tuomittu oli soittanut useita puheluja, joissa oli kertonut tappavansa uhrin. Todistajan mukaan uhkailu oli molemminpuolista.

Tuomittu sanoi menettäneensä hermonsa puhelinkeskustelussa, jossa uhri oli uhannut häntä tappamisella. Hänen mukaansa tarkoitus oli pelotella uhria. Mökkipihassa hän oli pelännyt joutuvansa pahoinpidellyksi ja tarttunut mukaansa ottamaan haulikkoon.

Tuomittu sanoi tilanteen edenneen nopeasti ja päätöksen ampumisesta tapahtuneen sekunneissa uhrin juostessa häntä kohti. Tappaminen ei siis ollut tekijän mukaan tapahtunut vakaasta harkinnasta.

Hovioikeuden mielestä teko osoittaa kuitenkin selkeää päättäväisyyttä ja etukäteissuunnitelmaa, eikä surmaa tehty hetken mielijohteesta.

Tekijällä olisi oikeuden mukaan ollut aikaa harkita tekoa lähes viiden kilometrin ajomatkan aikana. Lisäksi hän ampui uhria kahdesti, vaikka tämä on mitä ilmeisimmin ollut puolustuskyvytön jo ensimmäisen laukauksen jälkeen.

Marinkaisten henkirikoksesta syytetty mielentilatutkimukseen – ampui vaimonsa veljen mökkipihaan, syynä kiista mökin käytöstä

Syyttäjä vaatii Marinkaisten henkirikoksesta elinkautista

Marinkaisten henkirikoksesta murhasyyte

Poliisi: Marinkaisten kesäkuinen henkirikos vaikuttaa vakaasti harkitulta – epäilty lähti mökille ase mukanaan

Lue seuraavaksi